Οι whistleblowers δεν είναι «κουκουλοφόροι» – Πρέπει να τους προστατέψουμε

Permalink

Την ανάγκη να προστατεύονται νομικά οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε ομιλία του στο 12ο Ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος με θέμα «Από το σκοτάδι στο φως! Whistleblowing: η ανάγκη – η ρύθμιση – η πρακτική εφαρμογή».

Ο Στ. Κούλογλου επισήμανε ότι «ανεξάρτητα από την πολιτική μας τοποθέτηση, θα πρέπει να δούμε ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που υποφέρει από την διαφθορά, έχουμε ανάγκη περισσότερο ίσως από άλλες χώρες, από τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (Whistleblowers).

«Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι εδώ στην Ελλάδα αποφασίζουν ανώνυμα να κάνουν καταγγελίες σχετικά με το σκάνδαλο Novartis, δεν θα έπρεπε να τους στείλει κατευθείαν στην κατηγορία των κουκουλοφόρων, των εκβιαστών, των συνενόχων σε ένα κύκλωμα πολιτικής σκευωρίας. Σε αυτή την περίπτωση πυροβολούμε τους πληροφοριοδότες, τον αγγελιοφόρο. Δεν πυροβολούμε αυτόν στον οποίο απευθύνεται η καταγγελία…. Στην περίπτωση την δική μας, όλα βγαίνουν στο φως και όλα βγαίνουν στο φως παρά το νόμο, έχουν βγει και τα ονόματα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και αυτών που αφορούν το σκάνδαλο Novartis, τουλάχιστον στην ελληνική πτυχή του, οι οποίοι είναι συνέχεια αντικείμενο καταγγελιών, απειλών, εκβιασμών και τελεσιγράφων του τύπου «θα σας λιώσουμε».»

Συνεχίζοντας, ο Στ. Κούλογλου υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα πλαίσιο προστασίας, «διαφορετικά, ποιός άλλος θα τολμούσε να βγει έξω σήμερα και να καταγγείλει το οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλο σκάνδαλο όταν γνωρίζει ότι όποιος κάνει ανώνυμες καταγγελίες αποκαλύπτεται, τραβάει τα πάνδεινα και όπως ξέρουμε σήμερα οι άνθρωποι αυτοί τουλάχιστον στην Ελλάδα έχουν χάσει την δουλειά τους, δεν έχουν χρήματα καθόλου.»

Ως παράδειγμα προστασίας, ανέφερε το «αμερικανικό μοντέλο», το οποίο προβλέπει αμοιβή για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος για οικονομικά εγκλήματα: «Οι Αμερικανοί σου λένε: “Θες να γίνεις μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος; Ωραία. Θα πεις όλη την αλήθεια, δεν θα αποκρύψεις τίποτα, θα καταθέσεις ενόρκως και εάν βρούμε το παραμικρό που έχεις αποκρύψει ή αν πεις ψέματα πολύ περισσότερο, όχι μόνο δεν θα πάρεις την αμοιβή που σου αναλογεί και που έχουμε συμφωνήσει, αλλά θα πας και φυλακή για ψευδορκία”».

Ο κ. Κούλογλου τόνισε πως η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία, παλιότερα, για έναν πρωτοποριακό νόμο αλλά τουλάχιστον τώρα υπάρχει η Ευρωπαϊκή οδηγία που καθορίζει συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος μπορούν να αποκαλύψουν την αλήθεια. «Πρέπει να γίνει ενίσχυση του πλαισίου προστασίας με την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας και μάλιστα σύντομα και πρέπει να αντιμετωπιστεί και το στίγμα των κουκουλοφόρων», ανέφερε.   

Σε γενικές γραμμές, παρατήρησε ότι σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της ανάγκης προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος: «Νομίζω ότι ανεξάρτητα από την θέση που έχουμε πολιτικά απέναντι στο ένα συγκεκριμένο σκάνδαλο ή στο άλλο, αυτό που δεν πρέπει να αμφισβητήσουμε σε καμία περίπτωση είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που λένε την αλήθεια, που τολμούν να πουν την αλήθεια έχουν ανάγκη της πλήρους υποστήριξης μας, με την προϋπόθεση φυσικά ότι λένε την αλήθεια».

Ο Στέλιος Κούλογλου χαρακτήρισε τους whistleblowers «σύγχρονους ήρωες της εποχής μας», τονίζοντας ότι όλοι τους, είτε ασχολήθηκαν με οικονομικά είτε με πολιτικά εγκλήματα, αφού αποκάλυψαν τα πράγματα με το όνομά τους, καταστράφηκε κυριολεκτικά η ζωή τους. Τα παραδείγματα είναι πολλά: από την πληροφοριοδότη των WikiLeaks, δεκανέα Μάνινγκ που βρέθηκε 35 χρόνια στη φυλακή γιατί έδωσε στο φως το βίντεο που δείχνει πώς τα αμερικανικά στρατεύματα δολοφονούν αθώους πολίτες και δημοσιογράφους του Reuters, ως τον Τζούλιαν Ασάνζ που σαπίζει στη φυλακή ενώ υποβάλλεται σε φρικτές ψυχολογικές και σωματικές δοκιμασίες. Από τον Πορτογάλο Ρούι Πίντο που αποκάλυψε τα σκάνδαλα στο ποδόσφαιρο και βρίσκεται στη φυλακή, ως την Γαλλίδα μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, Στεφανί Ζιμπώ που παρότι είναι μόνη μητέρα «αψήφησε» τα παιδιά της για να πει την αλήθεια για το σκάνδαλο της τράπεζας UBS στη Γαλλία.

«Οι άνθρωποι αυτοί θυσιάζονται για το κοινό καλό και έχουν ανάγκη πολλαπλής υποστήριξης και προστασίας. ‘Εχουν ανάγκη οικονομικής, ηθικής και ψυχολογικής στήριξης. Όταν αποφασίζουν να πουν την αλήθεια, παίρνουν μία απόφαση που δεν αφορά μόνο τον εαυτό τους, αλλά και την οικογένειά τους. Γιατί η οικογένειά τους κουβαλάει όλα τα προβλήματα, τις απειλές, τις απολύσεις, τους εκβιασμούς, τις βόμβες έξω από το σπίτι τους, τις φυλακίσεις αγαπημένων τους προσώπων, του μπαμπά ή της μαμάς, χωρίς να έχουν συμμετάσχει στην απόφαση αυτή.»

Ολόκληρη η ομιλία εδώ: https://youtu.be/_AgIcIb2fIQ


(Visited 29 times, 1 visits today)

Read more:
DUzw06xX0AAbWBj
Συγκινητικές στιγμές με τους γιους της Καρουάνα Γκαλιζία σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές που ο γιος της δολοφονημένης δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, Andrew, πήρε τον λόγο στην εκδήλωση...

Close