Κούλογλου για την Ευρωπαϊκή Πράξη Ελευθερίας των ΜΜΕ: Πετύχαμε σε ένα Mission Impossible

Permalink

«Πετύχαμε σε ένα mission impossible», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την ψήφιση της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των ΜΜΕ, για την οποία ήταν σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η Πράξη υπερψηφίστηκε με 448 ψήφους υπέρ, 102 κατά και 75 αποχές.

Ειδικότερα, απευθυνόμενος στην Ευρωπαία Επίτροπο για τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, που ήταν παρούσα στην Ολομέλεια, ο Στέλιος Κούλογλου είπε τα εξής:

«Κυρία Επίτροπε,

Είπατε πως όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτή την Πράξη, θύμιζε Mission Impossible. Έγινε ακριβώς ότι και στο σινεμά: Τα καταφέραμε σε αυτή την επικίνδυνη αποστολή.

Στην χώρα μου, στην Ελλάδα, παρουσιάζονται όλα τα κακά συμπτώματα, που συναντούμε στην ΕΕ. Έχουμε έλεγχο από την κυβέρνηση και από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, λογοκρισία, αυτολογοκρισία, δολοφονίες δημοσιογράφων, παρακολουθήσεις δημοσιογράφων. Αυτή η Πράξη μας δίνει αισιοδοξία. Έρχεται σαν φρέσκος αέρας στη χώρα.

Για τον λόγο αυτό, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου στις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, η Πράξη αυτή είναι πολύ σημαντική.

Είπατε, νωρίτερα, ότι υπήρξαν πολλές πιέσεις. Αλλά αυτός είναι ο ρόλος ενός καλού Κοινοβουλίου: Να πολεμήσει τις εξωγενείς πολιτικές πιέσεις, να πολεμήσει τα οικονομικά συμφέροντα, να κάνει καλή δουλειά και να προωθήσει τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, όπως και τους συναδέλφους για όλη τη δουλειά που έχει γίνει».

Δείτε εδώ σε βίντεο την παρέμβαση του Στέλιου Κούλογλου:

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των ΜΜΕ αποτελεί ορόσημο για τη στήριξη της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας των μέσων ενημέρωσης. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν έχοντας ενσωματώσει όλες τις προτάσεις του Στέλιου Κούλογλου και η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπληρώνει τις προσδοκίες της κοινωνίας και του δημοσιογραφικού κόσμου για την ρύθμιση των ζητημάτων των ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή. Μεταξύ άλλων η Πράξη:

  • Προστατεύει τα ΜΜΕ και τους συντάκτες από αθέμιτες επιρροές και πιέσεις, ενώ καθορίζει μέτρα διαφάνειας για τους ιδιοκτήτες, όπως η δημοσιοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, του πηγών εσόδων και του ύψους της κρατικής διαφήμισης.
  • Ιδιαίτερα για την κρατική διαφήμιση καθορίζει απόλυτη διαφάνεια και αναλογικότητα στην κατανομή της, προκειμένου να καταπολεμήσει το φαινόμενο της κατάχρησης δημοσίων πόρων για εξασφάλιση κυβερνητικής επιρροής ή των διακρίσεων για όσους ασκούν κριτική.
  • Προωθεί μέτρα για τον πλουραλισμό και τη συντακτική ανεξαρτησία αλλά και για την αυτονομία των δημόσιων ΜΜΕ έναντι της κυβερνητικής εξουσίας ενώ, με βάση την Πράξη, συστήνεται ένα Ρυθμιστικό Συμβούλιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εφαρμογή όλων αυτών των διατάξεων από τα κράτη-μέλη.
  • Ιδιαίτερα για τη σχέση των ΜΜΕ με τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, μέσω των οποίων διακινείται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ενημέρωσης, η Πράξη περιορίζει την ασυδοσία τους και τη δυνατότητα που είχαν μέχρι σήμερα να λογοκρίνουν χωρίς αιτιολόγηση ενημερωτικό περιεχόμενο, αλλά και θεσπίζει μια ανεξάρτητη διαδικασία έρευνας εντός 24 ωρών, με την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού φορέα, για να κριθεί με ένα αξιόπιστο πόρισμα αν το ενημερωτικό περιεχόμενο συμμορφώνεται ή όχι με τους σχετικούς όρους. Από την άλλη πλευρά θέτει πολύ ξεκάθαρους όρους και στα ΜΜΕ ώστε να εκπληρώνουν ένα μίνιμουμ επάρκειας και διαφάνειας, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένων της παραπληροφόρησης.

Την δουλειά που έχει γίνει για την Ευρωπαϊκή αυτή Πράξη επαίνεσε και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής του Renew, Γιώργος Κύρτσος, σημειώνοντας με τη σειρά του ότι η Ελλάδα έχει τους ισχυρότερους περιορισμούς στα ΜΜΕ, σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, και υπενθυμίζοντας ότι όταν ο ίδιος άσκησε κριτική για τις διώξεις των δημοσιογράφων και τον έλεγχο των ΜΜΕ στην Ελλάδα, βρέθηκε υπό πολύμηνη παρακολούθηση από την ΕΥΠ.


(Visited 13 times, 1 visits today)

Read more:
125
Διεθνείς συναντήσεις Κούλογλου εναντίον της φοροδιαφυγής και της «βρόμικης» Ελβετίας

Διεθνείς συναντήσεις πραγματοποιεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, με σκοπό την θέσπιση ενός απαραίτητου νομικού πλαισίου κατά της φοροδιαφυγής...

Close