Κούλογλου για ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου: Η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το κράτος δικαίου είναι πρωτοφανής στη μεταπολίτευση

Permalink

«Έχουμε φυσικά δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά η κριτική που δέχεται  είναι ανάλογη με αυτή που δεχόταν η Χούντα από το Συμβούλιο της Ευρώπης τα χρόνια της δικτατορίας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, σε συνεντεύξεις του στο The Press Project (Γ. Κριεμπάρδη, Ν. Ψαράκη), στο ράδιο Ηχώ της Ιεράπετρας (Μ. Τσαγκαράκη) και στην ΕΡΑ Κομοτηνής (Σ. Καραμπουγιούκογλου), σχετικά με το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει καμία συνομωσία εις βάρος της χώρας μας. Συνομωσίες έβλεπε ο Παπαδόπουλος. Αυτοί που ψήφισαν αυτή την καταδίκη δεν είναι τίποτα τρελοί Αριστεροί, που τα έχουν βάλει με τον Μητσοτάκη. Το ψήφισμα που προτείναμε εγώ και άλλοι συνάδελφοι από την Αριστερά και τους Σοσιαλιστές το υποστήριξαν με ακόμη μεγαλύτερη θέρμη κεντρώοι, που πρόσκεινται τον Μακρόν στη Γαλλία», συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής.

«Η κυβέρνηση υπόσχεται στους ‘’κουτόφραγκους» ότι θα φτιάξει τα πράγματα αλλά τα κάνει χειρότερα. Όλο το κεντρώο προφίλ που ήθελε να χτίσει ο κ. Μητσοτάκης έχει πέσει στα βράχια – τουλάχιστον στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα προσπαθεί ακόμη με τον γάμο των ομόφυλων, αλλά στο Ευρωκοινοβούλιο τα ζητήματα του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου είναι πολύ σημαντικά.

Στο εξωτερικό έχουν φτάσει σε κατάσταση απελπισίας με την κυβέρνηση της ΝΔ. Αν υπήρχε σχολείο για το κράτος δικαίου, ο Μητσοτάκης θα έπαιρνε κάτω από τη βάση σε όλα τα μαθήματα. Έχει μείνει στην ίδια τάξη τα τελευταία χρόνια. Τον υποστηρίζουν με κρύα καρδιά οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, γιατί εκεί ανήκει η ΝΔ, η κα Καϊλή και οι ακροδεξιοί», σχολίασε ο Στ. Κούλογλου, υπογραμμίζοντας:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι μια αποικιοκρατική δύναμη που μπορεί να παρέμβει σε μια χώρα και να επιβάλλει το κράτος δικαίου. Αυτό πρέπει να το κάνουν οι Έλληνες πολίτες- να κινητοποιηθούν, να διεκδικήσουν να έχουν τα δικαιώματά τους και Δικαιοσύνη. Να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πάει άλλο έτσι. Πρέπει να βελτιώσουμε την εικόνα της χώρας, που όταν παρουσιάζεται αρνητικά δε κάνει καθόλου καλό ούτε για τον τουρισμό μας, ούτε για τα προϊόντα μας, ούτε για το διεθνές μας στάτους».

Ερωτηθείς εάν η χώρα μας θα αντιμετωπίσει κυρώσεις για αυτή την κατάσταση στο κράτος δικαίου και στην ελευθερία του Τύπου, ο Στ. Κούλογλου εκτίμησε πως όχι. «Η Σόφι Ιν’τ Βέλντ, η κεντρώα ευρωβουλευτής, που πρωτοστάτησε στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, είπε ότι “άμα κάθεσαι ήσυχος στο Σύνοδο Κορυφής σε αφήνουν στη χώρα σου να κάνεις ότι θέλεις”. Ανέφερε ως παράδειγμα την ακροδεξιά Ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι και τον κ. Μητσοτάκη, που κάνει το καλό παιδί και λέει σε όλα ναι. Το αντιπαράδειγμα είναι ο Όρμπαν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, που επειδή αμφισβητεί τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, για τον πόλεμο στην Ουκρανία ή τις κυρώσεις στη Ρωσία, η Ουγγαρία δέχεται κυρώσεις για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου».

Αναφορικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Στ. Κούλογλου παρατήρησε ότι όλη η Ευρώπη «μυρίζει μπαρούτι. Γιατί υπάρχουν κάποιοι κοινοί παρονομαστές στα προβλήματα των αγροτών: είναι υπερχρεωμένοι, πιέζονται από τους μεγάλους παραγωγούς, τις πολυεθνικές τροφίμων και σουπερμάρκετ, πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές. Σε αυτά έχει προστεθεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου σε ένδειξη αλληλεγγύης η ΕΕ άνοιξε τα σύνορα για τα ουκρανικά προϊόντα που εισάγονται χωρίς δασμούς με αποτέλεσμα να είναι φθηνότερα. Αυτό έβαλε πρώτον στο περιθώριο τα ευρωπαϊκά προϊόντα, ενώ έπεσαν οι τιμές τους  προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικά. Οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι πια να πουλούν σε χαμηλότερες τιμές τη στιγμή που το πετρέλαιο ανέβηκε πολύ. Άρα αυξήθηκε το κόστος παραγωγής αλλά έπεσε η τιμή πώλησης!»

Την ίδια στιγμή, «η ηγεσία της ΕΕ, δεν ενδιαφέρεται για το πρόβλημα των αγροτών, παρά μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους ενόψει των ευρωεκλογών. Υπάρχει μια εξοργιστική αδιαφορία για τα καθημερινά προβλήματα των απλών ανθρώπων, είτε είναι αγρότες είτε κάνουν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.

Δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για την προστασία τους, ούτε καν για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία, που αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τους αγρότες. Η  κατάσταση εκεί θυμίζει τα χαρακώματα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να τελειώσει ο πόλεμος γιατί κερδίζουν από αυτόν και η ηγεσία της ΕΕ αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα διπλά στάνταρ, την αδιαφορία και το γεγονός ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι – κάτι που εξάλλου ευνοεί και την ακροδεξιά – είναι που έχουν οδηγήσει τους αγρότες σε αγανάκτηση».

«Στην Ελλάδα μάλιστα, έχουμε και τη δημαγωγία και την ανεπάρκεια, όπου γίνεται εμφανέστατη στην περίπτωση της Θεσσαλίας. Έχουν περάσει πέντε μήνες από την καταστροφή και δεν έχουν πάρει ούτε τις πρώτες αποζημιώσεις. Τους είχαν πει ότι στις 10 Ιανουαρίου θα μπορούσαν να καταθέσουν τις αιτήσεις για τις αποζημιώσεις και μέχρι έστω την προηγούμενη εβδομάδα δεν έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα! Έχουν στήσει οι αγρότες έξω από τα σπίτια τους κοντέινερ και πρέπει να κάνουν έναρξη και να πληρώσουν στη ΔΕΗ για το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο είχαν δίπλα στο σπίτι τους! Δεν υποβοηθούνται ούτε σε αυτό. Τα ζώα θα παράξουν γάλα τον επόμενο χρόνο, οι εκτάσεις δε θα είναι άμεσα καλλιεργήσιμες. Τι θα γίνει ως τότε; Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει», προσέθεσε.

Ταυτόχρονα, τα λόμπι δίνουν και παίρνουν στις Βρυξέλλες, όπως εξήγησε ο Στ. Κούλογλου: «Θα έπρεπε να είχαν ληφθεί σημαντικά μέτρα για τους λομπίστες. Τα μέτρα, που θα ήταν αποτελεσματικά, τα έχουμε προτείνει πολλά χρόνια τώρα, όμως τα δεξιά ισχυρά κόμματα στο όνομα της ελεύθερης αγοράς δε δέχονται περιορισμό των λόμπι, και τα αφήνουν ανεξέλεγκτα στις Βρυξέλλες. Όμως δε λύνονται όλα από την αγορά. Για αυτό έχουμε το κράτος για να βάζει κάποιους κανόνες».

Τέλος, για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, ο ευρωβουλευτής εξήγησε ότι «οι φοιτητές αντιδρούν στην απαξίωση των δημοσίων πανεπιστημίων με συστηματική προπαγάνδα. Όμως αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη δημαγωγία της κυβέρνησης. Την ίδια προπαγάνδα ακούγαμε και για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Που είναι αυτοί που προσελήφθησαν; Κάθονται, ενώ έχουμε πρόβλημα εγκληματικότητας.

Στην κυβέρνηση απλώς δημαγώγησαν για να ικανοποιήσουν το κοινό τους και να στριμώξουν τάχα την Αριστερά. Το ίδιο κάνει με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Έπειτα λέει ότι όλοι θα πρέπει να δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις ανεξαρτήτως αν θέλουν να πάνε στο δημόσιο ή το ιδιωτικό. Αυτό είναι κατ’αρχήν θετικό, αλλά  προτείνεται στο ιδιωτικά να εισέρχονται πιάνοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής του πεδίου και όχι του τμήματος. Επομένως θα ευνοούνται για την πρόσβαση στα ΑΕΙ όσοι έχουν χρήματα. Για αυτό εξεγείρονται οι φοιτητές και καλά κάνουν».

Ακούστε τη συνέντευξη στο Ράδιο TPP: https://youtu.be/5WWDb0n25Xs?t=1317

Ακούστε τη συνέντευξη στην Ηχώ: https://on.soundcloud.com/WKCKW

Ακούστε τη συνέντευξη στην ΕΡΑ Κομοτηνής: https://on.soundcloud.com/3XtS6


(Visited 22 times, 1 visits today)

Read more:
378899-murizoun_oi_ekloges...
Μυρίζουν οι εκλογές….

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close