Στέλιος Κούλογλου / ΣΥΡΙΖΑ-ριγκ – Κασσελάκης νικάει Τσίπρα, με διαιτητή Παππά

Permalink

Ίσως ήταν η πιο συμβολική εικόνα από το περιπετειώδες Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: ο Στέφανος Κασσελάκης σηκώνεται από την πρώτη σειρά των θεατών, γυρνάει προς τους Συνέδρους και τους κάνει νόημα να μην αποδοκιμάζουν την Όλγα Γεροβασίλη που ήταν στο βήμα και δήλωνε αντίπαλος του Κασσελάκη στις νέες εκλογές για την προεδρία.

Μετά την αιφνιδιαστική παρέμβαση Τσίπρα την Πέμπτη, λίγες ώρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου, σε όλους τους συμμετέχοντες ήταν φανερό ότι πίσω από την αντιπρόεδρο της Βουλής βρισκόταν ο ίδιος ο Τσίπρας.

Αυτός είχε άλλωστε συστήσει νέες εκλογές για πρόεδρο. Οι αποδοκιμασίες στρέφονταν στην πραγματικότητα κατά του πρώην προέδρου του κόμματος.

Στα πηγαδάκια, η μεγάλη πλειοψηφία των Συνέδρων του ασκούσε κριτική και το ίδιο έγινε και από ομιλητές. Σε μια σκηνή «Τρίπρας εναντίον Τσίπρα», αντάξια μιας καλής σκηνής δημοφιλούς σήριαλ, στον πρώην πρωθυπουργό άσκησε κριτική για την παρέμβαση του και ο Γιώργος Τσίπρας.

Ο Αλέξης της οικογένειας είναι ο μεγάλος χαμένος του Συνεδρίου: έγινε φανερό ότι δεν ελέγχει πλέον το κόμμα και τις εξελίξεις σε αυτό.

Διαβάστε επίσης: Στέφανος Κασσελάκης / «Έπεσαν οι μάσκες – Δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά»

Ο Κασσελάκης είχε αντίθετα σχεδόν τον πλήρη έλεγχο των Συνέδρων.

Δεν σημαίνει αναγκαστικά όλης της κομματικής βάσης, καθώς οι απογοητευμένοι ούτε καν συμμετείχαν στις διαδικασίες εκλογής των Συνέδρων.

«Κάναμε αμάν και πώς να βρούμε συνέδρους», ομολόγησε κάποια στιγμή ο Γ. Τσίπρας σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του. Συμμετείχαν φυσικά και στελέχη του παλιού, τσιπρικού ΣΥΡΙΖΑ που ελπίζουν ακόμη, αλλά οι περισσότεροι από όσους αποφάσισαν να έρθουν στην Αθήνα για τέσσερις μέρες είναι αποφασισμένοι και μερικοί φανατισμένοι «κασσελιστές».

Η ομιλία του την Κυριακή το πρωί, ήταν χαρακτηριστική για το νέο αρχηγικό κόμμα που πάει να δημιουργηθεί. Σε πολλά σημεία ο Στέφανος Κασσελάκης ακολούθησε τακτική Τραμπ: έκανε συνεχείς επιθέσεις στην κομματική ελίτ και απευθυνόταν συνεχώς στην κομματική «βάση», με συναισθηματικούς όρους, επαναλαμβάνοντας συνεχώς το «σας αγαπώ πολύ, ή το άλλο, η αγάπη σας μου ράγισε την καρδιά». «Κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη», απάντησαν με σύνθημα οι πιστοί του.

Με τη συναισθηματική φόρτιση και τον συσχετισμό των δυνάμεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επιτύχει μεγάλη νίκη, αν επέμενε στη διεξαγωγή εκλογών μετά από 10 ημέρες. Θα κέρδιζε κατά κράτος την Ολγα Γεροβασίλη, που έδειχνε να έχει χάσει τον αγώνα από τα αποδυτήρια.

Στην αρχή της ομιλίας του την Κυριακή, ο Κασσελάκης έδειχνε να έχει υιοθετήσει την τακτική της τελικής λύσης. Αναρωτήθηκε «πώς θα μείνω πρόεδρος υπό αυτές τις συνθήκες» και δήλωσε ότι πηγαίνει «για όλα ή τίποτα». Επρόκειτο όμως για μία σκηνή του σήριαλ που ήταν στημένη: είχε αποφασίσει ήδη από την προηγούμενη το βράδυ ότι θα ακολουθούσε την πρόταση του πραγματικού νικητή, του Νίκου Παππά.

Κόντρα στην πρόταση του άλλοτε αφεντικού του Α. Τσίπρα, ο Παππάς τάχθηκε υπέρ της ματαίωσης των εκλογών.Ελέγχοντας ένα σημαντικό μέρος του μηχανισμού και αφού πέρασε για λίγο στην πλευρά των αντικασσελακιστών τις παραμονές του Συνεδρίου, ο Νίκος Παππάς επανήλθε στη θέση του king maker. Η νίκη Κασσελάκη θα του αφαιρούσε τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται μαζί του.

Διαβάστε επίσης: Εδώ ο Παππάς, εκεί ο Παππάς, με ποιον είναι ο Παππάς;

Aνάλογο σκεπτικό οδήγησε τον Σ. Φάμελλο στην ίδια πρόταση. Αν ο Κασσελάκης κέρδιζε κατά κράτος τις εκλογές σε 15 μέρες, πιο δύσκολα κάποιος υποψήφιος διάδοχος θα μπορούσε να διεκδικήσει τη θέση του μετά τις ευρωεκλογές. Αντίθετα και παρά τους όρκους πίστης στον πρόεδρο και τις διαδικασίες, το ενδεχόμενο της αμφισβήτησης του είναι τώρα ανοιχτό.


(Visited 6 times, 1 visits today)

Read more:
Τα πόδια..
Τα πόδια…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close