Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου / «Έγκλημα κατά της κοινωνίας» δηλώνει ο Στέλιος Κούλογλου

Permalink

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου: 650 κενές μόνιμες οργανικές θέσεις, 5.200 ασθενείς στην λίστα αναμονής χειρουργείου, απογευματινά χειρουργεία και «μονόκλινα δωμάτια» σε όσους μπορούν  να πληρώσουν, κλείσιμο της Παιδοψυχατρικής Μονάδας, της μοναδικής όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλο το νότιο Αιγαίο. Aυτά διαπίστωσε μετά από πολύωρη επίσκεψη του στο νοσοκομείο ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. «Είδα με τα ίδια μου τα μάτια τη σταδιακή καταστροφή ολόκληρου του δημόσιου συστήματος υγείας από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς που την υλοποιούν», δήλωσε χθες Πέμπτη, αμέσως μετά την επίσκεψη του.

Ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος με τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στις επερχόμενες ευρωεκλογές, επισκέφθηκε το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης με κλιμάκιο του κόμματος. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους εργαζομένων, ιατρών, καθώς και με τη Μαρία Μπάστα, διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

«Οι αναμονές για ραντεβού με γιατρό είναι πολύμηνες», γράφουν σε υπόμνημα τους προς τον Στέλιο Κούλογλου οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. «Στις λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ αναμένουν περίπου 4000 ασθενείς και το μοναδικό μέτρο που πάρθηκε για την αποσυμφόρησή τους, αντί για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ήταν οι μετακινήσεις, μπαλώματα δηλαδή επικίνδυνα για ασθενείς και υγειονομικούς, προκειμένου να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες στο μικρότερο δυνατό…
Λόγω της υποστελέχωσης έχει αυξηθεί σημαντικά η εντατικοποίηση της δουλειάς. Κανόνας έχουν γίνει οι διπλοβάρδιες των νοσηλευτών, η υπερεφημέρευση των γιατρών, η ταυτόχρονη κάλυψη πολλαπλών τμημάτων από καθαρίστριες, μεταφορείς και τεχνολόγους. Απόδειξη μάλιστα της φοβερής υποστελέχωσης, παρά τους ισχυρισμούς διοίκησης και ΥΠΕ για το αντίθετο, είναι ότι χρωστούνται χιλιάδες ρεπό και άδειες στον σύνολο του προσωπικού!» (ολόκληρο το υπόμνημα παρακάτω).

«Απογευματινά χειρουργεία και «μονόκλινα δωμάτια» σε όσους μπορούν  να πληρώσουν, περίθαλψη έκτακτων περιστατικών στα απογευματινά επί πληρωμή», τονίζεται στην ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς στην Κρήτη. «Επί πλέον σε μια εποχή αύξησης του σχολικού bullying, της δραματικής αύξησης των φαινομένων βίαιης συμπεριφοράς από/και ανάμεσα σε ανήλικους, η κυβέρνηση επιλέγει να κλείσει την μοναδική Παιδοψυχιατρική κλινική, που καλύπτει τις  ανάγκες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων όλης της Κρήτης. Μοναδική λύση η μεταφορά των παιδιών, με ποιο κόστος και με ποιους κινδύνους, και η νοσηλεία  τους εκτός Κρήτης».

Η δήλωση του Στέλιου Κούλογλου

«Το κλείσιμο της Παιδοψυχατρικής Κλινικής Μονάδας, της μοναδικής όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλο το νότιο Αιγαίο, συνιστά έγκλημα κατά της κοινωνίας και της χώρας. Αλλά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Είδα με τα ίδια μου τα μάτια τη σταδιακή καταστροφή ολόκληρου του δημόσιου συστήματος υγείας από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς που την υλοποιούν… Ο στόχος της είναι η εξυπηρέτηση των  ιδιωτικών συμφερόντων αλλά και η διάλυση του κοινωνικού ιστού, ώστε οι πολίτες να νιώθουν ανήμποροι απέναντι στην κυβέρνηση και της εξουσία.

Συνάντησα και εργαζόμενους, γιατρούς και νοσηλευτές, που προσπαθούν με αυταπάρνηση να κάνουν τη δουλειά τους κάτω από όλο και πιο από αντίξοες συνθήκες. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε μόνους. Οι πολίτες πρέπει να κινητοποιηθούν για να σώσουν την ίδια τους τη ζωή.

Για τον στόχο της καταστροφής χρησιμοποιούνται και ευρωπαϊκά κονδύλια. Όπως και για τις ύποπτες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες που μελετά η ευρωπαϊκή εισαγγελία, η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις».

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΠΡΟΣ: τον Ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου

Με αφορμή την παρουσία σας στο Ηράκλειο, οφείλουμε να σας παρουσιάσουμε την πραγματική κατάσταση του νοσοκομείου για ασθενείς και εργαζόμενους, που καμία σχέση δεν έχει με τις επίπλαστες και ωραιοποιημένες εικόνες “κανονικότητας” και “επάρκειας προσωπικού”.

Κενές εξακολουθούν να είναι περίπου 644 οργανικές μόνιμες θέσεις προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ (μεταξύ των οποίων 323 κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία, 16 σε ιατρικό προσωπικό, 145 σε διοικητικό προσωπικό, 55 σε τεχνικό προσωπικό και 105 σε παραϊατρικό προσωπικό κοκ).

Στο ΠΑΓΝΗ υπηρετούν 620 συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ), οι συμβάσεις των οποίων λήγουν τέλη Δεκέμβρη (επικουρικοί, ΣΟΧ) και τέλη Φλεβάρη του 2024 (ΟΑΕΔ) και δημιουργείται εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους υγειονομικούς.

Λόγω της υποστελέχωσης έχει αυξηθεί σημαντικά η εντατικοποίηση της δουλειάς. Κανόνας έχουν γίνει οι διπλοβάρδιες των νοσηλευτών, η υπερεφημέρευση των γιατρών, η ταυτόχρονη κάλυψη πολλαπλών τμημάτων από καθαρίστριες, μεταφορείς και τεχνολόγους. Απόδειξη μάλιστα της φοβερής υποστελέχωσης, παρά τους ισχυρισμούς διοίκησης και ΥΠΕ για το αντίθετο, είναι ότι χρωστούνται χιλιάδες ρεπό και άδειες στον σύνολο του προσωπικού!

Ταυτόχρονα, οι αναμονές για ραντεβού με γιατρό είναι πολύμηνες. Στις λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ αναμένουν περίπου 4000 ασθενείς και το μοναδικό μέτρο που πάρθηκε για την αποσυμφόρησή τους, αντί για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ήταν οι μετακινήσεις, μπαλώματα δηλαδή επικίνδυνα για ασθενείς και υγειονομικούς, προκειμένου να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες στο μικρότερο δυνατό.

Εκατοντάδες συνάδελφοι έχουν νοσήσει με COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως και χιλιάδες άλλοι υγειονομικοί σε όλο τον κόσμο, κάποιοι μάλιστα κατέληξαν. Αποδεικνύεται ότι εργαζόμαστε σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον, παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ενταχθεί στα ΒΑΕ.

Κάθε διακήρυξη περί “ενίσχυσης του ΕΣΥ” είναι άδεια λόγια, αφού δεν συνοδεύεται από χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και ο κρατικός προϋπολογισμός για τα δημόσια νοσοκομεία ήταν κατά 139 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα το 2022 σε σχέση με το 2021 παρά τις αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες για την πανάκριβη συντήρηση του τεχνολογικού εξοπλισμού.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) παραμένει υποβαθμισμένη και υποστελεχωμένη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ούτε να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες πρόληψης ούτε να συνεισφέρει επαρκώς στην παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, αφού από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 της αναλογούν 140 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα το 2022 σε σχέση με το 2021, μια μείωση 52,2%, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται επιπλέον η Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τέλος, η εφαρμογή των DRG και οι κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ, όσο κι αν ντύνονται με επιστημονικό μανδύα, χρησιμεύουν στη διαμόρφωση κοινών προτύπων λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων υγείας. Μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες υποστελέχωσης, που το προσωπικό δεν αρκεί για να καλύψει βασικές ανάγκες φροντίδας των ασθενών, είναι πρακτικά αδύνατο και κυριολεκτικά επικίνδυνο να εφαρμοστεί το νέο μοντέλο εκτίμησης της νοσηλευτικής φροντίδας.

Τα νοσοκομεία όμως δεν είναι επιχειρήσεις και η υγεία δεν είναι εμπόρευμα!

Διεκδικούμε:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στο νοσοκομείο.
  • Άμεσες προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας
  • Άμεση ουσιαστική λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής και καμία συρρίκνωση της Παιδοχειρουργικής Κλινικής
  • Σύγχρονοι οργανισμοί νοσοκομείων με αύξηση των οργανικών θέσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στην ανάπτυξη του νοσοκομείου τα τελευταία χρόνια αλλά και στις ανάγκες
  • Άμεση απόφαση για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στις μονάδες υγείας, παράταση των συμβάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μονιμοποίησης- Όχι επαναφορά των εργολάβων
  • Ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, και υγειονομικό υλικό
  • Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών
  • Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και δομών
  • Αυξήσεις στους μισθούς! Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς:

«600 κενές μόνιμες οργανικές θέσεις στο ΠΑΓΝΗ, 20.000 ημέρες αδείας και ρεπό που δεν έχουν δοθεί, μεγάλος αριθμός συμβασιούχων που παρά τις ελλείψεις δεν μονιμοποιούνται, 5.200 ασθενείς στην λίστα αναμονής χειρουργείου.

Επί το χείρον και τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης στον τομέα της ψυχικής υγείας,  γενικότερα, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία χωριστής διεύθυνσης σε κάθε περιφέρεια, αποκόβοντας την ψυχική υγεία από τις υπόλοιπες δομές, διαφοροποιώντας τους ψυχικά ασθενείς, ενισχύοντας την ασυλοποίηση, και προετοιμάζοντας το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της.

Αυτό είναι το απόσταγμα των σημερινών πολύωρων συναντήσεων, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, αντιπροσωπείας στελεχών της Νέας Αριστεράς με την διοίκηση του σωματείου εργαζομένων, γιατρών, και τη Διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής κλινικής, ψυχίατρο κυρία Μ. Μπάστα.

Ο Στέλιος Κούλογλου με ειδικές επερωτήσεις στην Ευρωβουλή θα αναδείξει το πρόβλημα, τους κινδύνους που προκύπτουν για τα παιδιά και τους έφηβους της Κρήτης από το κλείσιμο της κλινικής, και θα μεταφέρει την αγωνία γονέων, ασθενών, και εργαζομένων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί για την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των ασθενών, την συστηματική απαξίωση των δομών Υγείας, τον προαναγγελθέντα θάνατο του ΕΣΥ με στόχευση  την παραχώρηση της Υγείας στα χέρια των ιδιωτικών μεγαλοσυμφερόντων του χώρου».


(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
E9Iu6PEX0AE26zq-1
Φαιό νταμάρι…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close