Έδωσαν τα κλειδιά της Ευρώπης στον Ερντογάν

Permalink

«Έδωσαν τα κλειδιά της Ευρώπης στον Ερντογάν» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά 90.4 FM, σχολιάζοντας το παρασκήνιο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Με τις χώρες της ΕΕ να παραβιάζουν η μία μετά την άλλη τις συμφωνίες και τους διεθνείς κανόνες για τους πρόσφυγες, «η Τουρκία έχει γίνει το άλογο στο οποίο στοιχηματίζει η Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Για την συνάντηση Τσίπρα – Νταβούτογλου, ο Στέλιος Κούλογλου χαρακτήρισε «ευκταίο» το να έχει η Ελλάδα μια καλή σχέση με τη γείτονα χώρα και συμπήρωσε ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο η Ελλάδα δεν έχει πολλά περιθώρια κινήσεων δεδομένου ότι η χώρα δε μπορεί να μετατραπεί σε αποθήκη εκατοντάδων χιλιάδων. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια κατάσταση εκρηκτική για τη χώρα οικονομικά, πολιτικά αλλά και κοινωνικά. Η συμφωνία, έστω κι αν καθιστά καθοριστικό παράγοντα την Τουρκία, ήταν η μόνη λύση που για την εκτόνωση της κατάστασης και τον καταμερισμό των ευθυνών και στην ΕΕ.

Έχουμε τη μεγαλύτερη προσφυγική ροή μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τόνισε και ακόμα και οι αρχηγοί μεγάλων κρατών έχουν έρθει σε αδιέξοδο με την ακροδεξιά επιπλέον να κατευθύνει την πολιτική ατζέντα στην ΕΕ.

Για την ελληνική πλευρά είπε ότι «πρέπει να κινηθούμε ψύχραιμα λαμβάνοντας υπόψη και τον συσχετισμό των δυνάμεων. Μέχρι στιγμής η ελληνική κοινωνία των πολιτών έχει κάνει θαύματα και αυτό έχει εκτιμηθεί πολύ στην Ευρώπη αλλά δεν μπορεί να κρατήσει επ άπειρον», διότι ένα μεμονωμένο περιστατικό θα ήταν αρκετό για να δυναμιτίσει την κατάσταση προς όφελος της Χρυσής Αυγής.

Υπάρχει μια κατανόηση, είπε τέλος, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και πρέπει να τύχει μιας λιγότερο αυστηρής μεταχείρισης. Έαν δε η χώρα αποσταθεροποιηθεί πλήρως με το προσφυγικό, αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την Ευρώπη και κυρίως στο θέμα του Brexit.


(Visited 541 times, 1 visits today)

Read more:
393446-e_krise
Η κρίση…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close