Ο Στ. Kούλογλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Συνεταιρισμών

Permalink

Πραγματοποιήθηκε  σήμερα στις Βρυξέλλες η ετήσια συνάντηση των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεταιρισμών, Cooperatives Europe, με αφορμή τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων από την έναρξη των δραστηριοτήτων της. Με 90 οργανώσεις – ομοσπονδίες μέλη, η ένωση εκπροσωπεί σήμερα 160 χιλιάδες συνεταιριστικές επιχειρήσεις από όλους τους τομείς της οικονομίας, με 12 εκατομμύρια μέλη και 5,4 εκατομμύρια εργαζόμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης, ένας στους πέντε Ευρωπαίους σήμερα είναι μέλος ενός συνεταιρισμού.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν  ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος λαμβάνοντας το λόγο αναφέρθηκε  στην τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη σε ότι αφορά το προσφυγικό.  Μίλησε για την πολιτική και κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι συνεταιρισμοί απέναντι σ’αυτές τις προκλήσεις ενώ τόνισε την αλληλέγγυα στάση πολλών οργανώσεων και πρωτοβουλιών αλλά και απλών πολιτών στην Ελλάδα που παρέχουν τροφή, στέγη και προστασία στους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, ο  ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες συνεταιριστικού και άλλου χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν άμεσα στην Ελλάδα όπως η Faircoop Refugees Fund, η Lesvos Solidarity και η NAN στη Λέσβο,  η Welcommon, στην Αθήνα. Αίσθηση προκάλεσε η Odyssea, μια αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα την Αθήνα, η οποία κατασκευάζει τσάντες από τα σωσίβια των προσφύγων που παραμένουν στην ακτή μετά την άφιξή τους και διαθέτει τα έσοδα από τις πωλήσεις  στην αγορά ιατρικού εξοπλισμού για τη Λέσβο και τη Χίο. Στη συζήτηση που ακολούθησε, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την αγορά των τσαντών αυτών από συνεταιρισμούς της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Στέλιος Κούλογλου  ενημέρωσε και για την ειδική τελέτη της ομάδας της Ευρωαριστεράς, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου, ύστερα από δική του πρωτοβουλία, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, προς τιμήν απλών πολιτών και πρωτουβουλιών που στέκονται με αλληλεγγύη δίπλα στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

26447874452_40b87e082d_z

 25935229434_f190ac21a4_z

26474126561_6a5617372f_z

26540209735_afda944dd6_z


(Visited 76 times, 1 visits today)

Read more:
11092329305_b4c9b75a87_z
Το μάθημα από τη Βραζιλία: Μην κάνετε μάγκες τα λαμόγια. Του Σ. Κούλογλου

Η νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας είναι αντάξια του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος που την έφερε στην εξουσία: τα μέλη της είναι όλοι...

Close