Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και το δημοσιογράφο Γιώργο Τσούκαλο αναφέρθηκε στα δύο συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, για την ιατρική κάνναβη και την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
Το διεθνές συνέδριο για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων με εκπροσώπους πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων από ΜΚΟ, κυβερνήσεις, ακτιβιστές και καθηγητές. Ο κ. Κούλογλου επισήμανε ότι η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων δεν είναι μόνο καθήκον που απορρέει από τις διεθνείς συμβάσεις. Είναι επίσης γεγονός ότι διαφορετικά θα καταφύγουν στην παραβατικότητα, στην εγκληματικότητα, κάτι που πρέπει να αποτραπεί.
Για την Ελλάδα είναι μια καλή ευκαιρία όσο καιρό αυτοί οι άνθρωποι παραμείνουν εδώ, να πάρουν την ελληνική παιδεία, να μάθουν την ελληνική γλώσσα, την ελληνική παράδοση και τον ελληνικό πολιτισμό.
Ο κ. Κούλογλου ανέφερε επίσης ότι ο αρμόδιος επίτροπος, ο Κύπριος κ. Στυλιανίδης ήρθε και υποστήριξε την πρωτοβουλία και άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που αφορούν τους πρόσφυγες.
Το πρόβλημα με τους πρόσφυγες το αντιμετωπίζουν λίγες χώρες. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γερμανία. Η κάθε χώρα έχει δώσει τις δικές της απαντήσεις ανάλογα και με την ευελιξία ενός λαού. Οι Γερμανοί που είναι καλύτερα οργανωμένοι το αντιμετώπισαν καλύτερα. Στην Ιταλία έκαναν κάτι διαφορετικό. Πήραν κάποια λόγω εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης εγκαταλελειμμένα χωριά, ιδίως στο νότο της χώρας, τα οποία αναζωογόνησαν με πρόσφυγες και μετανάστες και έφτιαξαν εκεί σχολεία. Αυτή ήταν η πιο έξυπνη απάντηση.
Το Υπουργείο Παιδείας στην Ελλάδα έχει καταστρώσει ένα πρόγραμμα σταδιακής ενσωμάτωσης των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία. Πράγματι η ξαφνική ενσωμάτωση δημιουργεί προβλήματα και για τα προσφυγόπουλα και για τα ελληνόπουλα. Γι αυτό ακριβώς υπάρχει ένα στάδιο προετοιμασίας, ένας χρόνος όπου τα προσφυγόπουλα θα προετοιμαστούν, μαθαίνοντας πρώτα τη γλώσσα και μετά θα ενσωματωθούν στις ελληνικές δομές.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης κάποια πειράματα που γίνονται σε ορισμένα σχολεία, σχολεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όχι από πλούσιες περιοχές, από τη δυτική Θεσσαλονίκη για παράδειγμα όπου κάνουν εξαιρετική δουλειά. Προσπαθούν σταδιακά να ενσωματώσουν τα προσφυγόπουλα. Χρειάζεται βέβαια και φαντασία αλλά και καλή θέληση και από τους καθηγητές και από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, δεδομένου ότι όλη αυτή η δουλειά βοηθά την εικόνα της Ελλάδας. Με τους πρόσφυγες έχει αλλάξει τελείως η εικόνα της χώρας. Αυτό φάνηκε χαρακτηριστικά με αυτά που είπαν οι διεθνείς καλεσμένοι της εκδήλωσης.
Σίγουρα οι χώροι φιλοξενίας χρειάζονται βελτίωση αλλά εδώ πρόκειται για μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει μια τεράστια οικονομική κρίση και παρόλα αυτά αντεπεξήλθε με πολύ μεγάλη δόση ανθρωπισμού, την μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Στη Γερμανία, σε ένα χρόνο, το 2015 έγιναν πάνω από 300 επιθέσεις σε κέντρα προσφύγων και εδώ δεν έγινε καμία. Τώρα έχουμε ορισμένα σποραδικά επεισόδια με αφορμή και τα κέντρα hotspot στα νησιά που είναι πράγματι πολύ φορτωμένα με κόσμο. Η διαδικασία επίσης μετεγκατάστασης των προσφύγων δεν προχωράει τόσο γρήγορα όπως και η διαδικασία για άσυλο. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την ελληνική διοίκηση, η οποία έχει φυσικά τα προβλήματά της. Έχει να κάνει βασικά με το γεγονός ότι μας υποσχέθηκαν βοήθεια σε προσωπικό και τεχνική υποστήριξη η οποία έρχεται σε πολύ μικρές δόσεις, πολύ καθυστερημένα
Σχετικά με το συνέδριο της ιατρικής κάνναβης ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι βλέπει το θέμα ως ευκαιρία να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Αυτή τη στιγμή η βιομηχανία γύρω από την ιατρική κάνναβη είναι η πιο γοργά αναπτυσσόμενη βιομηχανία στις ΗΠΑ. Αυτό δεν έχει καμία σχέση τώρα με τα στερεότυπα ή με τη ψυχαγωγική λεγόμενη κάνναβη. Δηλαδή τα τσιγαριλίκα κλπ. Εδώ μιλάμε για μια ολόκληρη βιομηχανία και υπάρχουν εταιρίες διεθνείς οι οποίες είναι έτοιμες να επενδύσουν δεκάδες εκατομμύρια στην Ελλάδα, να φτιαχτούν εργοστάσια που θα παράγουν σκευάσματα ιατρική κάνναβης. Υπόθετα, σιρόπια, αλοιφές, όλα τα προϊόντα τα οποία μπορούν να πάνε στο εξωτερικό. Δεν τους ενδιαφέρει τόσο η ελληνική αγορά όσο η διεθνής. Τους ενδιαφέρει η Ελλάδα γιατί το κλίμα και το έδαφος είναι ιδανικά για την καλλιέργεια της κάνναβης. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Συνολικά η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία τη στιγμή που άλλες χώρες και οι ΗΠΑ αλλά και το Ισραήλ που έχει κάνει τεράστιες προόδους στην τεχνολογία, προχωρούν πολύ μπροστά.
Φυσικά για την Ελλάδα που έχουμε όλα αυτά τα προβλήματα και της οικονομίας αλλά και παραγωγικού μοντέλου και ανασυγκρότησης της παραγωγής είναι μία ευκαιρία. Χώρια ότι η ιατρική κάνναβη έχει μια σειρά από θετικές επιδράσεις στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών και αυτό πλέον είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Στο συνέδριο δόθηκε η εκαιρία να αναλυθούν τόσο η οικονομική πλευρά όσο και η επιστημονική πλευρά από διεθνείς εμπειρογνώμονες, γιατρούς και επιστήμονες.
Ολόκληρη η συνέντευξη: