Γκολ στη φτώχεια…

Permalink

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας είναι η 17η Οκτωβρίου και καθιερώθηκε το 1993 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Δέκα χρόνια αργότερα (2003) ξεκίνησε το Μουντιάλ των Αστέγων με σκοπό να βάλουν γκολ στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και ανέβασε στην ιστοσελίδα του τις προσπάθειές τους μέσα από την εκπομπή «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα – Γκολ στη φτώχεια».

Τον Σεπτέμβριο του 2010 ο Στέλιος Κούλογλου με το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» ταξίδεψε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και κατέγραψε την προσπάθεια της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Αστέγων στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, στο οποίο συμμετείχαν αθλητές από 64 χώρες.

Οι πρωταγωνιστές της διοργάνωσης μίλησαν για την εμπειρία τους, αλλά και για την προσπάθεια αυτή, που πολύ γρήγορα πήρε παγκόσμιες διαστάσεις.

Δικαίωμα συμμετοχής στις ομάδες έχουν οι άστεγοι, οι πρώην εξαρτημένοι και οι πρόσφυγες. Βασικός σκοπός δεν είναι η κατάκτηση του κυπέλλου, αλλά η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και η επανένταξή τους σε μια φυσιολογική ζωή.

Η ελληνική ομάδα πολέμησε γενναία, αλλά ηττήθηκε τόσο από την Ελβετία όσο και από την Τσεχία, με τις οποίες κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο. Και κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα ενός τουρνουά ΔΝΤ.

Όπως εξηγεί ο Χρήστος Αλεφάντης, συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Αστέγων, «με τις χώρες που έχουν ζήσει ανάλογη εμπειρία με αυτή που βιώνουμε εμείς ως χώρα σήμερα, δηλαδή που έχει περάσει το ΔΝΤ από πάνω τους, όπως είναι η Αργεντινή, η Ουκρανία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, υπήρχε μια συντροφικότητα, που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε πολύ γρήγορα. Μέσα από μια τέτοια συζήτηση μ’ αυτούς τους φίλους, αποφασίσαμε να βάλουμε το δικό μας γκολ στη φτώχεια, όπως είναι ο τίτλος του τουρνουά, αλλά κι ένα γκολ στο ΔΝΤ». Παράλληλα με τους αγώνες του τουρνουά, γίνεται και μια αναδρομή στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις χώρες αυτές, κατά την περίοδο της δικής τους εμπλοκής με το ΔΝΤ.

Στην εκπομπή μιλούν  ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Κυπέλλου Αστέγων Μελ Γιανγκ, οι παίκτες της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Αστέγων Αργύρης Μαρκόπουλος και Γιώργος Μιχαλόπουλος, o Guilherme Araujo, από την οργανωτική επιτροπή του Ρίο και οι προπονητές: της Αργεντινής Sergio Rotman, της Ουγγαρίας Andreas Rakos, της Ρουμανίας Mihai Rosus, της Ουκρανίας Yuriy Buckakov και της Κένυας Hamilton Ayiera Nyanga, που στο παρελθόν ήταν άστεγος, ο οποίος εξηγεί πώς το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων του άλλαξε τη ζωή και του έδωσε την ευκαιρία να βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους που έχουν ζήσει παρόμοιες εμπειρίες.


(Visited 58 times, 1 visits today)

Read more:
image
Ευρωκοινοβούλιο / «Πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα»

Με 330 ψήφους υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ψήφισμα-κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με τη διάβρωση του κράτους...

Close