Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, θα βρίσκεται σήμερα στην Χίο για να συμμετάσχει στον δημόσιο διάλογο που διοργανώνει το Europe Direct Βορείου Αιγαίου με τους πολίτες της Χίου (7.30 μμ στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου), με θέμα «Η συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε.: Ελλάδα – Ευρώπη, προκλήσεις και προοπτικές». Ο ευρωβουλευτής μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Χίου «Αλήθεια», για το προσφυγικό ζήτημα, που είναι ένα σημαντικό πρόβλημα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τόνισε τα εξής:
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι Έλληνες γενικώς, και οι Χιώτες, άλλαξαν την εικόνα της χώρας διεθνώς με την στάση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που κράτησαν απέναντι στους πρόσφυγες. Αυτή η συμπεριφορά δεν παρατηρήθηκε σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Την ίδια στιγμή, πράγματι, οι υποσχέσεις της ΕΕ για βοήθεια δεν υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους και ήταν κατώτερες των περιστάσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας για να υλοποιηθούν αυτές οι υποχρεώσεις.
Όμως, εάν δεν υπήρχαν αυτές οι υποσχέσεις, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, γιατί και οι ροές μεταναστών θα υπήρχαν και τα αλλά κράτη θα κρατούσαν την ίδια αρνητική στάση χωρίς εμείς να μπορούμε κάνουμε κάτι. Πρέπει να διατηρούμε ένα επικριτικό πνεύμα και να ζητάμε περισσότερα, αλλά η διεκδίκηση της εφαρμογής των ευρωπαϊκών αποφάσεων είναι η μόνη οδός. Δεν έχει την πολυτέλεια η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των νησιών να υψώσει τείχη.
Oι ακροδεξιές κυβερνήσεις που έχουν επηρεάσει σε κάποιο βαθμό αποφασιστικά το προσφυγικό ζήτημα, δεν δείχνουν καμία αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να το σκεφτούν όσοι στην Ελλάδα συντάσσονται με τέτοιες πολιτικές. Αυτή την κατάσταση δεν έχουν δημιουργήσει ούτε η Αριστερά, ούτε οι Πράσινοι, ούτε οι σοσιαλδημοκράτες, ούτε καν η Μέρκελ που ανήκει στην συντηρητική παράταξη. Οι ομοϊδεάτες τους την έχουν δημιουργήσει. Η ακροδεξιά είναι αυτή που έκλεισε τα σύνορα.
Είναι αναγκαίο να μην αφήσουμε την ακροδεξιά να σηκώσει κεφάλι και να δυναμώσει καθώς αυτό θα οδηγήσει σε έλλειψη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, σε διάσπαση ανάμεσα στα κράτη μέλη αλλά ακόμη και σε ένοπλες συγκρούσεις στην Ευρώπη. Ήδη ο Ορμπάν, ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός, έχει προκαλέσει εντάσεις με την Ουκρανία και όπου αλλού γειτονικά ζουν ουγγρικές μειονότητες».