Κούλογλου στην Humanité: Ανίκανη η ΕΕ απέναντι στον Ερντογάν

Permalink
Για «πλήρη ανικανότητα της ΕΕ» απέναντι στους εκβιασμούς του Ερντογάν, έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη διαδικτυακή τηλεόραση της Humanité, με θέμα τον πόλεμο στη Συρία και τη στάση της ΕΕ. Καλεσμένοι στη συζήτηση ήταν η εκπρόσωπος των Κούρδων γυναικών στη Γαλλία, Μίριαμ Τερμινέ και ο Γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Φρανσουά Λεφανσί.

Μιλώντας για την «τραγωδία των Κούρδων», ο Σ. Κούλογλου ανέφερε ότι είναι αντιπροσωπευτική του «κυνισμού» και του «χάους» που επικρατεί σήμερα στις διεθνείς σχέσεις: «Κυνισμός, γιατί ο κουρδικός λαός προδόθηκε άλλη μια φορά, παρά το γεγονός ότι γυναίκες και άνδρες έδωσαν ηρωική μάχη κατά του ισλαμικού κράτους και διεθνές χάος, γιατί έχουμε έναν πλανητάρχη, όπως ο Τραμπ που είναι ανεξέλεγκτος και απρόβλεπτος. Στις αρχές του έτους είχε πει ότι θα απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, στη συνέχεια άλλαξε γνώμη και είπε ότι ένα μέρος του στρατεύματος θα παραμείνει, μετά τα απέσυρε όλα δίνοντας το πράσινο φως στον Ερντογάν και μετά τον απείλησε».

«Την ίδια στιγμή έχουμε την απόλυτη ανικανότητα της ΕΕ απέναντι σε ένα δικτάτορα όπως ο Ερντογάν. Αν ο Ερντογάν έχει τώρα κάποια ατού είναι επειδή η ΕΕ ενέδωσε στο θέμα των προσφύγων. Aν διαχειριζόμασταν το θέμα διαφορετικά, ο Ερντογάν δεν θα είχε στα χέρια του αυτό το εργαλείο να εκβιάζει τους πάντες. Υπάρχει απόλυτη ανικανότητα στην ΕΕ και υποκρισία», συνέχισε ο Σ. Κούλογλου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο των τζιχαντιστών που ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ευρώπη.

Σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταδικάζει τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι θετικό, αλλά όχι αρκετό. «Η εμπειρία μου από την Ευρωβουλή είναι ότι μιλάμε πολύ και κάνουμε πολύ λίγα. Σε αυτό το ψήφισμα μιλάμε για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, τη στιγμή που ευρωπαϊκές χώρες πωλούν όπλα στην Τουρκία και τώρα σκοτώνουν με αυτά. Δεν είναι αρκετό. Μιλάμε για μια ευρωπαϊκή ηγεσία που δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, αλλιώς το θέμα των προσφύγων θα είχε λυθεί εδώ και πολύ καιρό. Τώρα έχουμε τον Ερντογάν να εκβιάζει πως θα στείλει όλους τους πρόσφυγες στην Ευρώπη»,  ανέφερε.

Τέλος, σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας, ο Σ. Κούλογλου παρατήρησε ότι στην ΕΕ υπάρχει μια μανία κατά της Ρωσίας, ενώ στην πραγματικότητα η ΕΕ είναι απούσα αφήνοντας τον Πούτιν να κάνει το δικό του παιχνίδι.

Παρακολουθείστε oλόκληρη τη συζήτηση στην Humanité στην παρακάτω διεύθυνση:
 

https://www.youtube.com/watch?v=oe9XGECXtDE&t=18s


(Visited 7 times, 1 visits today)

Read more:
385366-skitso_gia_sabbato-sumbaseis...
Συμβάσεις…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close