Κούλογλου στη γαλλική τηλεόραση: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το νέο κύμα προσφύγων

Permalink

Την άποψη ότι η Eλλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το νέο κύμα μεταναστών, διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου σε δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε στη Γαλλική τηλεόραση και συγκεκριμένα στο TV5 Μonde και στη διαδικτυακή τηλεόραση της HUMANITE.

O Στ. Κούλογλου τόνισε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως εργαλείο εκβιασμού, ενώ το νέο μεταναστευτικό κύμα έχει βρει την κυβέρνηση της ΝΔ εντελώς απροετοίμαστη:

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει παραλύσει τελείως. Προεκλογικά η ΝΔ έκανε μια δημαγωγική εκστρατεία που έλεγε ότι για τα κύματα των προσφύγων έφταιγε η ανοιχτή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ υιοθετεί την πολιτική της αστυνομοκρατίας. Κατάργησε τη θέση του υπουργού μετανάστευσης αναθέτοντας όλες τις αρμοδιότητες στο υπουργείο εσωτερικών και στην αστυνομία. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Επιπλέον έχουν καλλιεργήσει στην κοινή γνώμη μια ακροδεξιά άποψη εχθρική για τους μετανάστες και τώρα όποτε προσπαθούν να μεταφέρουν τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκουν εμπόδια από τον κόσμο», δήλωσε στην Humanite o ευρωβουλευτής.

Ερωτηθείς από την TV5 Μonde ποιός ευθύνεται για τις «εικόνες ντροπής» στα ελληνικά νησιά με τους μετανάστες, ο Στ. Κούλογλου απάντησε ότι την ευθύνη την έχει η Ελλάδα, αλλά κυρίως η ΕΕ. «Η Ελλάδα όπως και η Ιταλία δεν μπορούν να αντέξουν μόνες τους τα μεταναστευτικά κύματα. Επίσης, η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, δεν προβλέπει τη μεταφορά μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα πριν διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες ασύλου».

Σύμφωνα με τον Στ. Κούλογλου, η ΕΕ δεν είναι επί της ουσίας αλληλέγγυα με την Ελλάδα: «Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν δεχθεί ούτε ένα πρόσφυγα. Για ποιά αλληλεγγύη μιλάμε; Όταν μία χώρα παρεκκλίνει κατά 0,1% από τους δημοσιονομικούς της στόχους, έχει κυρώσεις. Όταν όμως δεν σέβεται τις αποφάσεις για το μεταναστευτικό, αλλά ούτε τις ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού, δεν γίνεται τίποτα».

«Ακούμε μόνο δηλώσεις, αλλά υπάρχει και μεγάλη υποκρισία. Την τελευταία εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιόρτασε την 30η επέτειο της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Έστειλα μια επιστολή στη Βασίλισσα του Βελγίου, στην πρόεδρο της Κομισιόν και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας να κάνουν κάτι για τα πάνω από 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που υπάρχουν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για κανέναν επετειακό πανηγυρισμό αν δεν μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά αυτά το μέλλον που τους αξίζει. Μόνο η Πορτογαλία έχει ανταποκριθεί θετικά.»

Σχετικά με τον «πακτωλό» χρημάτων που έχει λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού, ο Στ. Κούλογλου επισήμανε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό δεν πάει στις ελληνικές Αρχές, αλλά στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς και σε διεθνείς ΜΚΟ με τις οποίες συνεργάζεται η ΕΕ.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι αυτό που επείγει για την Ελλάδα είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη και η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου. «Δεν είναι δυνατό η χώρες εισόδου να επωμίζονται όλο το βάρος της διεκπεραίωσης δεκάδων χιλιάδων αιτήσεων ασύλου. Δεν υπάρχει ούτε το απαιτούμενο προσωπικό, ούτε μεταφραστές. Επομένως αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη αλληλεγγύη και εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων».

Η συνέντευξη στην εκπομπή «Bar de l’Europe» του TV5 Monde:

Η συνέντευξη στην Ηumanité:

Eξάλλου, σε δηλώσεις του στο CNN Greece, o Στ. Κούλογλου είπε ότι η EE δεν θα χρηματοδοτήσει το 2020 την κατασκευή των κλειστών δομών προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου: «Η κυβέρνηση τα έχει κάνει θάλασσα στο προσφυγικό. Το σχέδιο στο οποίο κατέληξε για τη δημιουργία κλειστών στρατοπέδων προσφύγων, δεν είναι μόνο απάνθρωπο. Δεν στέκει επίσης από οικονομικής πλευράς και είναι αντίθετο στις τάσεις που επικρατούν στην ΕΕ. Είναι τέτοια η προχειρότητα των κυβερνώντων που ούτε τη γνώμη της ΕΕ ζήτησαν ούτε προϋπολογισμό έχουν κάνει. Τα στρατόπεδα στοιχίζουν αρκετά εκατομμύρια και δεν έχουν συμπεριληφθεί στον ευρωπαϊκό προγραμματισμό για το 2020. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Το προσφυγικό είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για να το διαχειρίζεται με επικοινωνιακούς όρους, όπως κάνει η κυβέρνηση».


(Visited 132 times, 1 visits today)

Read more:
363223-362948-25572078.jpeg
ΜΜΕ: Οι ολιγάρχες και οι προλετάριοι

Ο Ελον Μασκ έδωσε 44 δις για να αγοράσει το twitter. To Ακαθάριστο Εθνικό Προιόν της Σιέρα Λεόνε, είναι  πολύ...

Close