Επείγουσα ερώτηση Κούλογλου στην Κομισιόν για την απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων κατά του κορωναϊού

Permalink

Επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή την άρνηση της Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδη να υποστηρίξει το αίτημα δεκάδων οργανώσεων, πολιτικών και επιστημόνων προς τον Αμερικανό Πρόεδρο για την εξαίρεση των εμβολίων για τον κορωναϊό από τους διεθνείς κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία.

«Η απελευθέρωση θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην επιτάχυνση του ήδη προβληματικού εμβολιαστικού προγράμματος στην ΕΕ και στην αντιμετώπιση της πανδημίας στις φτωχότερες χώρες. Αυτό επιβάλλει η διεθνής δικαιοσύνη αλλά είναι και αναγκαία προϋπόθεση για τη διαρκή αντιμετώπιση του ιού και στις αναπτυγμένες», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής στην ερώτηση του, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχη πρόταση έχει απευθύνει και ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου:

Μεγάλη διεθνής πρωτοβουλία αποτελούμενη από δεκάδες οργανώσεις, πάνω από 60 πρώην αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και 100 νομπελίστες, απηύθυναν έκκληση προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Baiden για την εξαίρεση των εμβολίων για τον κορωναϊό από τους διεθνείς κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία.

Η απελευθέρωση θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην επιτάχυνση του ήδη προβληματικού εμβολιαστικού προγράμματος στην ΕΕ και στην αντιμετώπιση της πανδημίας στις φτωχότερες χώρες. Αυτό επιβάλλει η διεθνής δικαιοσύνη αλλά είναι και αναγκαία προϋπόθεση για τη διαρκή αντιμετώπιση του ιού και στις αναπτυγμένες. Αντίστοιχη πρόταση έχει απευθύνει ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη τάχθηκε κατά δηλώνοντας ότι «δεν πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός, αλλά υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι που συζητούνται».

Ερωτάται η Επίτροπος:

-Ποιοι είναι οι λόγοι που αντιτίθεται στη διεθνή πρόταση και ποιες είναι οι άλλες επιλογές;

-Τα εμβόλια αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα ή ως δημόσιο αγαθό, όταν μάλιστα, η ανάπτυξή τους χρηματοδοτήθηκε από σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους;

-Ορισμένα από τα εμβόλια αυτά αποσύρονται ολικώς ή μερικώς από κράτη μέλη. Πόσα χρήματα έχουν δοθεί στις εταιρείες και προτίθεται να ζητήσει την επιστροφή χρημάτων για εμβόλια που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά;


(Visited 23 times, 1 visits today)

Read more:
IMG_20220915_093433
Κούλογλου για εξαγγελίες φον ντερ Λέιεν: Φτωχές προτάσεις για πλούσιους

Ως «φτωχές προτάσεις για πλούσιους» χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, τις εξαγγελίες της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,...

Close