Κούλογλου: Η Δημοκρατία χρειάζεται ενωμένη και ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση

Permalink

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει από μια δύσκολη περίοδο όπως όλα τα κόμματα που αλλάζουν ηγεσία. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πέρασαν από αντίστοιχες περιόδους στο παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση με το βλέμμα στο μέλλον και πνεύμα ενωτικό. Η Δημοκρατία χρειάζεται αξιωματική αντιπολίτευση», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM (Δ. Τάκη και Χρ. Κοραή), Radio ME του Ηρακλείου (Σ. Πεντεδήμου), στο Flash FM (Γ. Μαγκριώτης) και στο Θεσσαλία TV (Γ. Κολλάτος), για τα περιστατικά έντασης, που έχουν παρατηρηθεί μεταξύ στελεχών της Κουμουνδούρου.

 

Ωστόσο οι διεργασίες, σύμφωνα με τον Στ. Κούλογλου, θα πρέπει να γίνουν γρήγορα: «Θα πρέπει να υπάρξει ηγεσία πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές για να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις και επίσης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να παίξει το ρόλο που τής αναλογεί. Από τη στιγμή που έχει προβλεφθεί να γίνει συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές πρέπει αυτή τη στιγμή να συνδυάσουμε την ανάγκη διαλόγου με την ανάγκη δράσης. Αν αφεθούν όλα για μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου με προσωρινές ηγεσίες, που στην ουσία δεν είναι κανείς επικεφαλής, θα δημιουργηθεί μια κακοφωνία και θα δώσει μια εικόνα έλλειψης αποφασιστικότητας. Αν δείτε τα δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου τον ΣΥΡΙΖΑ Τύπου είναι σε αυτή την κατεύθυνση και δε θα έπρεπε η αξιωματική αντιπολίτευση να ενισχύει αυτή την εικόνα».

 

Ερωτηθείς εάν θα στηρίξει κάποια υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, ο Στ. Κούλογλου παρατήρησε πως ακόμη δεν υπάρχουν επίσημες υποψηφιότητες. Εξάλλου, «παρακολουθώ τις εξελίξεις ως παρατηρητής. Δεν είμαι μέλος του κόμματος. Κάποιες φορές είναι καλύτερα να βλέπεις τα πράγματα απ’ έξω, ψύχραιμα, και να διαμορφώνεις σωστές απόψεις».

 

Σε κάθε περίπτωση, ο ευρωβουλευτής δήλωσε πως «ένα βασικό χαρακτηριστικό, που θα πρέπει να φέρει του νέου ή της νέας επικεφαλής, είναι η ικανότητα κυβερνητικής διαχείρισης. Ο κ. Μητσοτάκης, με μια πολύ έξυπνη επικοινωνιακή στρατηγική έχει περάσει μια εικόνα ότι είναι καλός διαχειριστής. Δεν είναι όμως: κάηκε η Ελλάδα με δυο μποφόρ, είμαστε πρώτοι στους θανάτους από την πανδημία, είχαμε τα Τέμπη. Αλλά η προπαγάνδα της ΝΔ πέρασε. Οι υποψήφιοι, λοιπόν, για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχουν καλή προϋπηρεσία κυβερνητικής διαχείρισης. Να έχουν υπηρετήσει στην κυβέρνηση και να έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα».

 

Από το αν θα γίνουν και σε τι βαθμό ριζικές αλλαγές σε σχέση με το μοντέλο ταυτότητας και οργάνωσης, που είχε μέχρι τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «θα κριθεί και το στοίχημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει κόμμα με ισχυρά ποσοστά και στόχο την κυβερνητική εξουσία την επόμενη τετραετία ή θα περιοριστεί στα ποσοστά που διακρίνουν τα κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς, που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 10%», προσέθεσε ακόμη ο Στ. Κούλογλου.

 

Κληθείς να απαντήσει εάν μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήταν σωστή η επιλογή του Α. Τσίπρα να παραιτηθεί τώρα, ο ευρωβουλευτής σχολίασε πως ήταν η ορθή επιλογή και για εκείνον και για το κόμμα.

 

«Για τον ίδιο γιατί θα του επιτρέψει να πάρει το χρόνο του και να υπερασπιστεί την ιστορία του. Ο Α. Τσίπρας ήταν ο πρωθυπουργός που δέχθηκε τις περισσότερες επιθέσεις από οποιονδήποτε άλλο από τη μεταπολίτευση και μετά. Δεχόταν επιθέσεις από όλα σχεδόν τα μεγάλα αθηναϊκά ΜΜΕ, από όλα τα κόμματα, από τα δεξιά και από τα αριστερά. Αυτή η χωρίς προηγούμενο επίθεση επηρέασε τους πολίτες. Τώρα ο ίδιος πρέπει να εξηγήσει αναλυτικά τι έγινε το καλοκαίρι του 2015, να πει πράγματα από το παρασκήνιο που ξέρει μόνο ο ίδιος, να εξηγήσει γιατί αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει. Γιατί μπορεί να έγιναν λάθη στη διαπραγμάτευση, αλλά προσπάθησε μέχρι τέλους να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει να επαναδιαπραγματευτεί και να πάρει μια καλύτερη συμφωνία. Αυτά δεν είναι γνωστά στον κόσμο, και πιστεύω ότι αν γίνουν θα αλλάξει η εικόνα.

 

Σε σχέση δε με την αντιπαράθεση με τον Μητσοτάκη, ένας καινούριος αρχηγός ξεκινά από το μηδέν τη σχέση του με τον πρωθυπουργό».

 

Αναλύοντας τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος, ο ευρωβουλευτής δήλωσε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για την μεγάλη επιτυχία της ΝΔ και για την παταγώδη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον, η κυβέρνηση δανείστηκε και μοίρασε πολύ χρήμα με πολύ στοχευμένο τρόπο. Δεύτερον έλεγχε τα ΜΜΕ, οπότε τα λάθη της συρρικνώνονταν και των αντιπάλων διογκώνονταν. Τρίτον, οι τραγικές αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν εμφανίστηκε με πρόγραμμα διακυβέρνησης αλλά ως κόμμα διαμαρτυρίας. Τις εκλογές δεν τις κέρδισε η ΝΔ. Τις έχασε η Αριστερά. Αν θυμηθούμε τα πρώτα τηλεοπτικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν μόνο τι κακό κάνει η ΝΔ, δεν έκαναν καμία αναφορά στο τι καλό θα κάνουμε εμείς. Δεν έδωσε ελπίδα».

 

Επιπλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δαπάνησε ένα συνέδριο όπου δεν συζήτησε κανένα κρίσιμο θέμα, παρατήρησε ο Στ. Κούλογλου και εξήγησε: «Το ερώτημα του πως θα εκλέγεται ο πρόεδρος του κόμματος δεν αφορούσε ούτε καν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον τους πολίτες εκτός του κόμματος. Όταν ένα κόμμα δεν έχει στο επίκεντρο της προσοχής του τις ανάγκες των πολιτών αλλά τις εσωτερικές του διαδικασίες, όσο δημοκρατικές και αν είναι αυτές, είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

 

Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας που δεν έχουν τα χρήματα να πάνε διακοπές έστω και για μια εβδομάδα. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε ήδη να έχει καταθέσει πρόταση για αυτούς τους ανθρώπους: Δωρεάν εισιτήρια με κρατική επιχορήγηση, δωρεάν διόδια, να ενισχυθούν τα παιδιά να πάνε σε μια κατασκήνωση. Δε μίλησε  για δωρεάν παιδεία – που είναι καλαμπούρι στην Ελλάδα. Οι γονείς πληρώνουν όσο πουθενά αλλού για φροντιστήρια. Προσπαθώ να εξηγήσω στις Βρυξέλλες τι είναι τα φροντιστήρια και με κοιτάζουν με γουρλωμένα μάτια. Αυτό το σύστημα δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Τα παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν να πληρώσουν υστερούν. Αυτό είναι ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης που θα πρέπει να είναι καθήκον της Αριστεράς να εφαρμόσει».

 

Η, δε, ανάλυση ότι για την ήττα ευθύνονται οι πασοκογενείς και οι κεντρώοι ψηφοφόροι, ο Στ. Κούλογλου εξήγησε πως είναι λάθος. «Ήταν λάθος εκτίμηση ότι το 32% είναι ΣΥΡΙΖαίοι και είναι δεδομένοι συριζαίοι. Ήταν άνθρωποι που ήρθαν υπό άλλες συνθήκες κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και μαζί τους ήρθαν και κάποια στελέχη.

 

Μια μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων που αποφασίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι αυτοί που σχηματικά τους αποκαλούμε κεντρώους. Όχι γιατί προέρχονται από την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου της δεκαετίας του 60, αλλά γιατί είναι στο κέντρο αναποφάσιστοι μεταξύ δυο στρατοπέδων. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν πρόγραμμα. Δεν τους αρέσουν οι φωνασκίες και το ξεκατίνιασμα στα τηλεοπτικά πάνελ, θέλουν σταθερότητα και σοβαρότητα Δε φταίει, λοιπόν,  το άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ και τα πρώην στελέχη του. Φταίει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία φυσιογνωμία, είχε υπαρξιακό πρόβλημα. Το δίλημμα περισσότερος ή λιγότερος ριζοσπαστισμός είναι ψευτοδίλημμα. Θέλει σοβαρότητα και κοστολογημένο πρόγραμμα».

 

Τέλος, ο Στ. Κούλογλου επεσήμανε την ανάγκη «να μαθαίνει κανείς από τον αντίπαλο παρά να τον υποτιμά. Η ΝΔ έκανε σοβαρή και επαγγελματική εκστρατεία και κέρδισε τις εκλογές. Αντί να ξορκίζουμε καλύτερα να παρατηρούμε. Ακόμη και μετά τις εκλογές η ΝΔ ακολουθεί τις συμβουλές των αμερικανών επικοινωνιολόγων της και κάνει κινήσεις πολύ στοχευμένες».

 

Δείτε εδώ τη συνέντευξη στο Θεσσαλία TV: https://youtu.be/PFJGECWfnKA

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη στο FlashFM: https://on.soundcloud.com/1vWso

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη στο RadioME: https://on.soundcloud.com/LS5HJ

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη στα Παραπολιτικά FM: https://on.soundcloud.com/1iRh4


(Visited 15 times, 1 visits today)

Read more:
images-1
Στέλιος Κούλογλου: Ο νεοναζισμός είναι σαν επιδημία

«Ο νεοναζισμός είναι σαν επιδημία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Κύπρου Astra. «Παντού στην Ευρώπη...

Close