Υπερψηφίστηκε η Οδηγία Anti-Slapp στο Ευρωκοινοβούλιο Κούλογλου: Η προστασία της δημοσιογραφίας είναι απαραίτητη για τη διαφύλαξη της Δημοκρατίας

Permalink

Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία (498  υπέρ, 33 κατά, 105 αποχές) την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, η Οδηγία για την προστασία των δημοσιογράφων από αβάσιμες ή καταχρηστικές διώξεις και αγωγές, περισσότερο γνωστή ως Anti-Slapp. Ο Στέλιος Κούλογλου, εισηγητής της Νομοθετικής Γνωμοδότησης της Επιτροπής CULT έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η οδηγία για την προστασία των δημοσιογράφων από τις κακόβουλες, καταχρηστικές αγωγές (Slapp) θα μπορούσε να ονομαζόταν οδηγία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια: η δολοφονημένη Μαλτέζα δημοσιογράφος άφησε «κληρονομιά» δεκάδες αγωγές που είχαν κατατεθεί εναντίον της, με στόχο να την φιμώσουν.

Η οδηγία καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα δημοσιογράφων, ακτιβιστών και αρθρογράφων, που ιδίως τα τελευταία χρόνια βρίσκονται υπό την πίεση ανεξέλεγκτων κυβερνήσεων ή τρέχουν στα δικαστήρια αντιμετωπίζοντας εξοντωτικές αγωγές από αδίστακτα οικονομικά συμφέροντα. Προβλέπει ποινές για όσους χρησιμοποιούν τη Δικαιοσύνη για εκφοβισμό και επίσης αποζημίωση των θυμάτων. Συμπεριλαμβάνει το νέο διαδικτυακό περιβάλλον και καλύπτει τις νομικές υποθέσεις που ακόμη εκκρεμούν κατά το χρόνο εφαρμογής της Οδηγίας.

Είμαι υπερήφανος γιατί η πρωτοβουλία για αυτή την πρωτοπόρα πανευρωπαϊκή νομοθεσία ξεκίνησε με πρωτοβουλία δίκη μου και μιας σειράς άλλων ευρωβουλευτών, ήδη από την προηγούμενη θητεία και εγκαινιάστηκε με την εκδήλωση που συνδιοργανώσαμε με τον Μαλτέζο ευρωβουλευτή Ντέιβιντ Κάζα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη Γερμανίδα Βιόλα βον Κράμον, από τους Πράσινους τον Νοέμβριο του 2019 στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Σε μια εποχή που το πραγματικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ βάλλεται πανταχόθεν, από παράνομες παρακολουθήσεις μέχρι και κάθε είδους διώξεις, η υπεράσπιση του αποτελεί προϋπόθεση για την ανάδειξη των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διαφύλαξη της Δημοκρατίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Οδηγία για την «προστασία των προσώπων που έχουν δημόσια παρέμβαση από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές διώξεις ή αγωγές» γνωστές και ως «στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού» θα τεθεί πλέον στις διοργανικές διαπραγματεύσεις πριν τεθεί σε εφαρμογή.

Η Οδηγία εισάγει ένα πλαίσιο ειδικών δικονομικών εγγυήσεων,  για την  πρόωρη απόρριψη των σχετικών αγωγών από τα δικαστήρια, συνολικά για την προστασία δημοσιογράφων και άλλων ακτιβιστών ή υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  που είναι ευάλωτα σε καταχρηστικές μορφές παρενόχλησης ή και απόπειρας εξόντωσης από οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα.

Ανάμεσα στις προτάσεις της Νομοθετικής Γνωμοδότησης, που ενσωματώθηκαν πλήρως στο τελικό κείμενο και υπερψηφίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι η εφαρμογή της σε ήδη ανοιχτές υποθέσεις (που δεν θα έχουν τελεσιδικήσει κατά το χρόνο εφαρμογής της Οδηγίας),  η πρόβλεψη για εφαρμογή της στο ψηφιακό περιβάλλον, η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής για διάφορες κατηγορίες πιθανών στόχων και η δυνατότητα των θυμάτων να αναζητήσουν αποζημίωση και κάλυψη δικαστικών εξόδων.


(Visited 3 times, 1 visits today)

Read more:
kouloglou-587x330
Κούλογλου στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: Πολιτικό παιχνίδι οι πιέσεις στην Ελλάδα για το προσφυγικό

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ «Ένα πολιτικό παιχνίδι είναι, όπως εξάλλου και το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων για την οικονομική κρίση το καλοκαίρι, βασικά,...

Close