Ευρωκοινοβούλιο / Δολοπλοκίες στο Στρασβούργο για Ούρσουλα και συμμαχία δεξιάς-ακροδεξιάς. Η ΝΔ;

Permalink

H σημερινή ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για τον νόμο «αποκατάσταση της φύσης» πάει πολύ πιο μακριά από την αποκατάσταση των ευρωπαϊκών βιοτόπων  και περιοχών που έχουν καταστραφεί: από τα αποτελέσματά της θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η σχεδιαζόμενη συμμαχία δεξιάς- μεταφασιστικής δεξιάς. Είναι ενδιαφέρον τι θα κάνει η «κεντρώα» ΝΔ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει φέρει προς ψήφιση μια νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης στις περιοχές της Ευρώπης που έχουν πληγεί από τη βίαια εκβιομηχάνιση και τον δυτικό «πολιτισμό ». Δεν πρόκειται για καμία επαναστατική νομοθεσία, προβλέπει απλώς τη πράσινη βελτίωση τουλάχιστον του 20% των υποβαθμισμένων οικολογικών συστημάτων μέχρι το 2030. Η κυρία φον ντερ Λάιεν προέρχεται άλλωστε από το συντηρητικό ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), που συγκεντρώνει τους κεντροδεξιούς και δεξιούς ευρωβουλευτές. Μόνο που στην περίπτωση, έχει στραφεί εναντίον της το ίδιο της το κόμμα!

Στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, το ΕΛΚ καταψήφισε τη νομοθετική πρόταση που θα έρθει σήμερα για ψήφιση στην Ολομέλεια του σώματος. Ο Βαυαρός Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του ΕΛΚ και επικεφαλής της δεξιάς του πτέρυγας, χρησιμοποιεί την ψηφοφορία για να στήσει γέφυρες με την ακροδεξιά, ενόψει των ευρωεκλογών της επόμενης χρονιάς. Θεωρεί ότι το «ιταλικό μοντέλο», η συμμαχία του δεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια (που ανήκει στο ΕΛΚ) με τη μεταφασιστική ακροδεξιά, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης: Ευρωκοινοβούλιο / Υπερψηφίστηκε η οδηγία Anti-Slapp για την προστασία των δημοσιογράφων

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε φθάσει το 2019 στην προεδρία της Κομισιόν με την υποστήριξη του ΕΛΚ, των Κεντρώων( Μακρόν κλπ) και των Σοσιαλιστών. Αλλά τώρα, με τη στροφή της Ευρώπης προς τη δεξιά και ιδίως την ακροδεξιά, η Ούρσουλα πέφτει στον Βέμπερ πολύ προοδευτική. Ετσι υπονομεύει ανοιχτά τις προτάσεις της.  «Αυτή τη στιγμή, κάνουν ό,τι μπορούν ώστε η φον ντερ Λάιεν να φαίνεται ηλίθια και για αυτό μπλοκάρουν σημαντικούς νόμους», δήλωσε στο Euractiv o εισηγητής της νομοθεσίας Tiemo Wölken, που προέρχεται από τη Σοσιαλιστική Ομάδα.

Οι διαβουλεύσεις στο Στρασβούργο συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ, καθώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι εξαιρετικά αμφίρροπο. Την πρόταση της Κομισιόν-Ούρσουλα θα καταψηφίσει το ΕΛΚ του κυρίου Βέμπερ και η ακροδεξιά, που θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι ιδεολογικό κατασκεύασμα των αριστερών και οικολόγων για να πλήξουν την «υγιή επιχειρηματικότητα » (αυτή τη στιγμή που γράφω πέφτει πυκνό χαλάζι στο Στρασβούργο, μετά από ανυπόφορη και πρωτοφανή για την πόλη ζέστη)

Θα την υπερψηφίσουν σίγουρα οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές, η Αριστερά. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από τους φιλελεύθερους Κεντρώους που είναι μοιρασμένοι, ανάμεσα στην πιο προοδευτική πτέρυγα με οικολογικές ευαισθησίες και τη νεοφιλελεύθερη «όλα θα τα ρυθμίσει η αγορά». Η ισχυρότατη αγροτική βιομηχανία πολεμά φανατικά την προτεινόμενη νομοθεσία και έχει πείσει αγροτικές ενώσεις και αγρότες, των οποίων την ψήφο υπολογίζουν τα κόμματα λόγω των ευρωεκλογών του 2024.

Ενώ το Ευρωκοινοβούλιο είναι περικυκλωμένο από οικολόγους ακτιβιστές και 6.000 επιστήμονες υποστηρίζουν με κοινό τους διάβημα τη νομοθεσία, οι ηγεσίες των πολιτικών ομάδων μετράνε ένα- ένα τα “κουκιά”. Σε δύο Καταλανούς βουλευτές που θα ψήφιζαν υπέρ της συμφωνίας, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα (ΕΛΚ) δεν έδωσε διαβεβαιώσεις ότι μπορούν να έρθουν από τις Βρυξέλλες στη Γαλλία για να ψηφίσουν, χωρίς να τους συλλάβει η αστυνομία και να τους εκδώσει στην Ισπανία, όπου καταζητούνται (το Βέλγιο τους έχει δώσει άσυλο).

Aν ο νόμος δεν περάσει,  η μελλοντική παραμονή της φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν είναι αβέβαιη και υπονομευμένη. Αντίθετα, ο Βέμπερ θα έχει περάσει με επιτυχία το τεστ του για τη συμμαχία με την ακροδεξιά. Τι θα κάνει άραγε ο κ. Μητσοτάκης, φίλος του Βέμπερ, αλλά που υποτίθεται ότι απλώνεται από την κεντροδεξιά μέχρι την κεντροαριστερά; Θα ψηφίσει με τους μεταφασίστες ενάντια στο περιβάλλον;

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 3 times, 1 visits today)

Read more:
image
Κάντο όπως ο Μηταράκης / Η κυβέρνηση του «σαν να μην τρέχει τίποτα »

Στη δεύτερη σελίδα της «Καθημερινής» το πρωί της Παρασκευής, ένα μικρό σχόλιο για τον κ. Μηταράκη παρουσίαζε την εικόνα ολόκληρης της κυβέρνησης....

Close