Ο Τραμπ στο Ειδικό Δικαστήριο, η αμερικανική δημοκρατία σε βαθιά κρίση

Permalink

Είναι πολύ πιθανό ο Ντόναλτ Τραμπ να καθίσει -τουλάχιστον- τρεις φορές στο εδώλιο τους επόμενους μήνες. Η δίκη στο Μανχάταν, όπου κατηγορείται ότι πλήρωσε μαύρα χρήματα για να καλύψει ένα σεξουαλικό σκάνδαλο, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2024.

Η υπόθεση στη Φλόριδα, με τα απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα που κατηγορείται ότι πήρε μαζί του, θα εκδικαστεί τον Μάιο. Για την τρίτη κατηγορία που του απαγγέλθηκε αργά μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) δεν έχει οριστεί ημερομηνία, αλλά είναι η πιο εκρηκτική και πολύ πιο σοβαρή: αφορά το μέλλον της αμερικανικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και κατ επέκταση της πορείας του πλανήτη.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται ότι προσπάθησε να νοθεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα, μέσα από μια οργανωμένη απόπειρα στην οποία συμμετείχαν στενοί συνεργάτες του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η προσπάθεια έγινε κυρίως μέσω των εκλεκτόρων που εκλέγουν τον πρόεδρο (με βάση το αμερικανικό Σύνταγμα, η κάθε πολιτεία εκλέγει αριθμό εκλεκτόρων που τελικώς ψηφίζουν για τον πρόεδρο).  Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Τραμπ και συνεργάτες του επινόησαν πλάστες λίστες εκλεκτόρων σε επτά πολιτείες: Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Νέο Μεξικό, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν. Ορισμένοι από τους ψεύτικους εκλέκτορες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο «εξαπατήθηκαν» για να συμμετάσχουν στο σχέδιο.

Οι άλλες κατηγορίες, πέρα από τη στρατολόγηση ψεύτικων εκλεκτόρων σε κρίσιμες πολιτείες που κέρδισε ο Μπάιντεν,  είναι

-προσπάθεια χρήσης της εξουσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για να τροφοδοτήσει τα ψέματα περί εκλογικής νοθείας,

-άσκηση πίεσης στον τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για να καθυστερήσει την πιστοποίηση των εκλογών ή να απορρίψει τους νόμιμους εκλέκτορες.

-Και στη συνέχεια εκμετάλλευση της αναστάτωσης που προκλήθηκε από την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Κογκρέσο «για να εγείρει ψευδείς ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης και να πείσει τα μέλη του Κογκρέσου να καθυστερήσουν περαιτέρω την πιστοποίηση του αποτελέσματος των εκλογών, με βάση αυτούς τους ισχυρισμούς».

Το πρόβλημα. όχι μόνο για τον Τραμπ αλλά και για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, είναι ότι  αυτές οι δίκες θα διεξαχθούν ενώ ο κατηγορούμενος θα κάνει εκστρατεία για την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στους New York Times, o Tραμπ είναι φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.  Και σε  περίπτωση που αναμετρηθούν για την προεδρία , Μπάιντεν και Τραμπ εμφανίζονται σήμερα να παλεύουν στήθος με στήθος με ποσοστό 43%.

Διαβάστε επίσης: Τραμπ / Κυριαρχία για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων δείχνει δημοσκόπηση

Το άλλο πρόβλημα, κυρίως για τους αντιπάλους του, είναι ότι οι μέχρι τώρα διώξεις ενισχύουν τη δημοτικότητα του Τραμπ, ειδικά στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους. Εκατομμύρια υποστηρικτές του και πολλοί Ρεπουμπλικανοί ηγέτες έχουν υιοθετήσει την αφήγησή του περί θυματοποίησης και έχουν οδηγήσει τρεις στους δέκα Αμερικανούς  να πιστεύουν ότι οι εκλογές του 2020 με κάποιον τρόπο τού εκλάπησαν. Παρόλο που δεν υπάρχει καμία απόδειξη γι’ αυτό και πολλοί από τους ίδιους τους συμβούλους του, ακόμη και ορισμένα μέλη της οικογένειάς του, δεν το πιστεύουν.

Ο Τραμπ έχει προετοιμάσει το έδαφος για την ενδεχόμενη απαγγελία κατηγοριών εδώ και μήνες, συμβουλεύοντας τους υποστηρικτές του ότι δεν πρέπει να εμπιστεύονται τίποτα από όσα λένε οι εισαγγελείς. «Γιατί δεν το έκαναν αυτό πριν από 2,5 χρόνια;» αντέδρασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Γιατί περίμεναν τόσο πολύ; Επειδή ήθελαν να  βάλουν τη δίκη στη μέση της προεκλογικής μου εκστρατείας».

Έκανε επίσης έκκληση συγκέντρωσης χρημάτων για τη νομική του υπεράσπιση, υποστηρίζοντας ότι το κατηγορητήριο αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να εμποδίσει την προεκλογική του εκστρατεία. «Η μόνη τους ελπίδα είναι να προσπαθήσουν να με στείλουν στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής μου», έγραψε στους υποστηρικτές του. « Ακόμα και μετά από 3 κατηγορίες, θα συνεχίσω να στέκομαι εμπόδιο στο δρόμο τους, γιατί η μοίρα του έθνους μας κρέμεται από μια κλωστή στις εκλογές του 2024. Δεν διακυβεύεται μόνο η ελευθερία μου, αλλά και η δική σας – και δεν θα τους αφήσω ΠΟΤΕ να σας την πάρουν».

Φυσικά άλλο η πολιτική και άλλο οι αίθουσες των δικαστηρίων. Πιθανότατα ο Τραμπ θα προσπαθήσει να καθυστερήσει τη δίκη μέχρι τις εκλογές του 2024. Στις ΗΠΑ δεν είναι όπως στην Ελλάδα όπου  και καραμπινάτα αδικήματα σχεδόν παραγράφονται αν κερδίσεις τις εκλογές. Αλλά τι θα συμβεί αν καταδικαστεί πριν εκλεγεί ή ακόμη χειρότερα ενώ είναι πρόεδρος; Θα δώσει χάρη στον εαυτό του, όπως θεωρητικά έχει το δικαίωμα;

Το βέβαιο είναι ότι, όσο επιβεβλημένη κι αν είναι, η νέα παραπομπή Τραμπ ασφαλώς θα ενισχύσει το κλίμα εμφυλίου που επικρατεί εδώ και χρόνια στη χώρα.  Η αμερικανική δημοκρατία όχι μόνο μπαίνει σε βαθύτερη κρίση αλλά εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ η κλιματική κρίση οξύνεται και το μακελειό στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 4 times, 1 visits today)

Read more:
327809-1974900_1
Νεοναζί και Παππάς θα περάσουν στην ανοικτή τρομοκρατία; | Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Στην υπόθεση των Ελλήνων νεοναζί, η δήλωση που θα έπρεπε να προβληματίσει περισσότερο την ελληνική Αστυνομία, αλλά και το πολιτικό...

Close