Κούλογλου: Στις λαϊκές γειτονιές πρέπει να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι σε αμερικανικό σύστημα

Permalink

«Η συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ καλό είναι να κλείσει κάποια στιγμή»,δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, σε συνεντεύξεις του στον ΑΝΤ1 (Γ. Παπαδάκης), στο Ionian TV (Τ. Θεοδόσης) και στο Ιωάννινα TV (Βλ. Ντόκας). «Πρέπει να δούμε τι κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Η ακρίβεια καλπάζει και οι άνθρωποι στις 20 του μήνα δεν έχουν να αγοράσουν τα προς το ζην».

Κληθείς να εξηγήσει την εκλογική επιτυχία του Στ. Κασσελάκη, και για το αν είχε έμμεση υποστήριξη, ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε πως «αυτό που έγινε είναι πρωτοφανές και δε μπορούμε να το αποδώσουμε σε εξωτερικούς παράγοντες. Ευθύνεται η βαθιά κρίση που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίση ταυτότητας, οργανωτική, ιδεολογική και πολιτική. Όταν το 2015 αναγκάστηκε να εφαρμόσει μνημόνιο αλλάζοντας τελείως κατεύθυνση έχασε τις αναφορές του. Μετά το 2019 έπρεπε να τα αναλύσει, αλλά έκρυψε τα προβλήματα κάτω από το χαλί».

«Η εκλογή Κασσελάκη αλλάζει τον ΣΥΡΙΖΑ ριζικά», τόνισε ο Σ. Κούλογλου. «Πρόκειται για ένα καινούριο κόμμα με το μόνο πλεονέκτημα ότι έχει το brand του ΣΥΡΙΖΑ, τα γραφεία, τα ΜΜΕ, την κρατική χρηματοδότηση. Ξεκινά από καλύτερη θέση από ότι ένα άλλο κόμμα. Αυτό που συνέβη ή θα είναι ένα άλμα μπροστά ή ένα άλμα στο κενό. Την ίδια στιγμή πρέπει και οι χαμένοι, που έχασαν το κόμμα μέσα από τα χέρια τους με δικά τους λάθη, να καταλάβουν ότι κάτι δε πήγαινε καλά. Υπήρξε μια σαφέστατη εξέγερση της βάσης του κόμματος εναντίον της κομματικής γραφειοκρατίας, στην οποία απέδωσαν όλη την φθίνουσα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

«Η ιδέα του κ. Κασσελάκη, αν έχω διακρίνει σωστά – γιατί δεν έχει πει τις απόψεις του, είναι να κινηθούμε σε ένα σύστημα όπως το αμερικανικό, όπου το ρεπουμπλικανικό και το δημοκρατικό κόμμα δεν έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Το ένα είναι πιο συντηρητικό το άλλο πιο δημοκρατικό, το ένα είναι πιο ανοιχτό στις μειονότητες το άλλο λιγότερο, αλλά ακολουθούν την ίδια πολιτική σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο», εξήγησε ο Στ. Κούλογλου, επισημαίνοντας ωστόσο:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κοιτάξει τους ασθενέστερους, αυτούς που υποφέρουν, που δεν έχουν χρήματα και στις 20 του μήνα και αναστενάζουν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι όλο και περισσότεροι στη χώρα μας. Σε αυτούς πρέπει να στραφεί μια πράγματι σύγχρονη Αριστερά, φυσικά με μοντέρνες ιδέες με στροφή στην οικολογία. Να μην απευθύνεται μόνο τους διανοούμενους και τα μεσαία στρώματα των πόλεων. Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32% παρά την κυβερνητική φθορά, γιατί ήταν πρώτος στις λαϊκές γειτονιές των μεγάλων πόλεων. Αντίθετα κατέρρευσε το 2023 γιατί έχασε αυτές τις γειτονιές. Εκεί πρέπει, λοιπόν, να πάμε και όχι σε ένα αμερικανικό σύστημα, που έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη φτώχεια τους ασθενέστερους των ΗΠΑ και σε έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων».

Η στροφή αυτή, όμως, «δε προκύπτει μέχρι στιγμής από τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη, που δεν έχει αναφέρει ούτε μια φορά τη λέξη Αριστερά. Φυσικά ο νέος πρόεδρος δικαιούται μια περίοδο χάριτος. Αλλά πρέπει να μας πει τι σκέφτεται για τον τομέα της υγείας, της παιδείας.. Δεν μίλησε για αυτό το καλαμπούρι που λέγεται δωρεάν παιδεία στην Ελλάδα, που είναι η πιο ακριβή σε όλη την Ευρώπη. Οι γονείς, για να βγάλουν το λύκειο τα παιδιά τους και να περάσουν στο πανεπιστήμιο, ξεπαραδιάζονται στα ιδιωτικά μαθήματα. Αυτά δε γίνονται πουθενά αλλού. Αν τα πει θα βρει υποστήριξη. Όμως, δυο πολιτικές θέσεις είπε μέχρι στιγμής και έκανε φάλτσο».

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί διάσπασης, ο Στ. Κούλογλου τόνισε πως πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία της κάλπης. Βέβαια, «για να διαφυλαχθεί η ενότητα του κόμματος πρέπει να γίνουν κινήσεις συναινετικές. Το γεγονός ότι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Θεοχαρόπουλος, και ο υπεύθυνος Τύπου, ο κ. Καλπάκης, έμαθαν ότι αντικαθίστανται από τα ΜΜΕ, δεν είναι καλό δείγμα. Αν ο κ. Κασσελάκης θέλει να διατηρήσει την ενότητα πρέπει να κάνει κινήσεις προσεταιρισμού των χαμένων. Με κινήσεις επιθετικές θα υπάρξει πρόβλημα».

Ακόμη ο ευρωβουλευτής απέρριψε ως αστειότητες τις φήμες ότι η Έ. Αχτσιόγλου έστειλε SMS στον Α. Τσίπρα ζητώντας την παραίτηση του. «Ο Τσίπρας αποφάσιζε για όλα τα βασικά θέματα στρατηγικής και τακτικής. Για το που θα πάει το κόμμα, τι θα κάνει μετά το δημοψήφισμα του 2015… Όλες οι μεγάλες αποφάσεις ήταν του Τσίπρα. Είναι υπεύθυνος και για τους θριάμβους και για τις πανωλεθρίες», σχολίασε ο Στ. Κούλογλου.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ως λάθος μια πιθανή αποχώρηση της ευρωομάδας από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τη μετακίνηση του προς τους Σοσιαλιστές, όπως εισηγούνται συνεργάτες του νέου προέδρου. «Πράγματι είναι η πιο κοντινή ομάδα, εκτός από τους Πράσινους, ωστόσο μεγάλο μέρος των σοσιαλιστών είναι κομμάτι ενός διεφθαρμένου συστήματος εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», εξήγησε.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη στον ΑΝΤ1: https://youtu.be/_jjzQXiXlvU
Δείτε εδώ τη συνέντευξη στο Ionian TV: https://youtu.be/7dyEx0r_294

(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
386170-ippiko-ilijpg
Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε, το ιππικό και η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στην παλιά απολαυστική κωμωδία του Μάριο Μονιτσέλι «Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε» (1966) μια αλλοπρόσαλλη ομάδα από ξεπεσμένους ιππότες με ψωραλέα...

Close