Παρέμβαση Κούλογλου στην Ολομέλεια: Το Ευρωκοινοβούλιο βραβεύει δημοσιογράφους, η ελληνική κυβέρνηση τους παρακολουθεί

Permalink

Το ζήτημα της προστασίας των δημοσιογράφων από παρακολουθήσεις υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την αναγκαιότητα νομοθέτησης ευρωπαϊκών κανονισμών για τα κακόβουλα λογισμικά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εξεταστικής επιτροπής PEGA.

O ευρωβουλευτής, που ήταν μέλος της εξεταστικής επιτροπής που ερευνούσε το σκάνδαλο των υποκλοπών, παρατήρησε πως «καμιά φορά υπάρχουν ειρωνικές και ιστορικές συμπτώσεις. Λίγη ώρα πριν [από τη συζήτηση μας], ένας Έλληνας δημοσιογράφος, ο Σταύρος Μαλιχούδης, βραβεύτηκε με το Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ευρωκοινοβουλίου “Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια”. Ο ίδιος δημοσιογράφος ήταν θύμα του κατασκοπευτικού σκανδάλου στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο. Η δικαιολογία ήταν ότι τον κατασκόπευσαν για λόγους “εθνικής ασφαλείας”».

«Τώρα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέλει να εισάγει μια εξαίρεση, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να κατασκοπεύουν δημοσιογράφους για θέματα “εθνικής ασφαλείας”», σημείωσε αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν για τον Κανονισμό European Media Freedom Act, όπου είναι σκιώδης εισηγητής από την πλευρά του Κοινοβουλίου.

«Πρέπει να απαντήσει το Συμβούλιο πως θα διασφαλίσει ότι θρασείς κυβερνήσεις, όπως του Όρμπαν στην Ουγγαρία ή η ελληνική, δε θα χρησιμοποιήσουν την εξαίρεση αυτή για να κατασκοπεύουν τίμιους δημοσιογράφους, όπως αυτός που μόλις βραβεύτηκε; Τι θα συμβεί με τις συστάσεις της επιτροπής PEGA; Μια από αυτές ήταν η ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών. Στην Ελλάδα έχουμε το αντίθετο: Έχουμε τον βιασμό των Ανεξάρτητων Αρχών που ερευνούσαν το σκάνδαλο κατασκοπείας!» σχολίασε αναφερόμενος στην εσπευσμένη αλλαγή της σύνθεση της ΑΔΑΕ με αμφιλεγόμενη πλειοψηφία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, πριν ερευνηθεί η στάση της ΕΥΠ.

Δείτε σε βίντεο την παρέμβαση του Στ. Κούλογλου στην Ολομέλεια: https://youtu.be/3u90koKVXk0

Υπενθυμίζεται ότι χθες, απονεμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το βραβείο Δημοσιογραφίας «Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια», στους δημοσιογράφους-ερευνητές των Solomon, Forensis, ARD και Guardian, για την κοινή τους έρευνα για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφιότητες, που επιρρίπτει ευθύνες στις Ελληνικές Αρχές.


(Visited 4 times, 1 visits today)

Read more:
anagnostis
Ο αναπάντεχος σύμμαχος για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Ο Στέλιος Κούλογλου απαντά στον εκδότη του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και του anagnostis.org Άκη Γκάτζιο για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, την άνοδο της ακροδεξιάς, τις πιθανές ανακατατάξεις στο Ευρωκοινοβούλιο, την...

Close