Ευρωβουλευτές εγκαλούν Κομισιόν για «ξεπάγωμα» 10 δις σε Όρμπαν – Συνυπογράφει ο Κούλογλου

Permalink

Πάνω από 30 ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Φιλελεύθερων, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, ανάμεσα στους οποίους και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου έστειλαν επιστολή προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ζητώντας επειγόντως λογοδοσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ζήτημα του «ξεπαγώματος» 10 δις ευρώ προς την Ουγγαρία του Όρμπαν – τα οποία ήταν παγωμένα εξαιτίας της υποβάθμισης από την ουγγρική κυβέρνηση του Κράτους Δικαίου και των Ευρωπαϊκών Αξιών.

Σημειώνεται ότι ο Όρμπαν εκβίασε αυτά τα χρήματα με αντάλλαγμα την συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Ουκρανία.

Οι ευρωβουλευτές, που μάλιστα απειλούν με πρόταση μομφής προς την Κομισιόν αν η ΕΕ ενδώσει σε νέους εκβιασμούς, τονίζουν ότι η Κομισιόν είναι θεματοφύλακας των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή τους:

Αξιότιμη κα Πρόεδρε,

Αγαπητή Ρομπέρτα,

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεπάγωσε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ του ταμείου συνοχής που προορίζονταν για την Ουγγαρία. Με αυτόν τον τρόπο ενδίδει στον εκβιασμό του Βίκτορ Όρμπαν σχετικά με την περαιτέρω βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή.

Ενώ έχει ληφθεί θετική απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ένα νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία έχει προγραμματιστεί για την 1η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, με σαφή κίνδυνο να επαναληφθεί αυτή η ποταπή πρακτική.

Η Επιτροπή είναι ο θεματοφύλακας των συνθηκών, υπεύθυνη για την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι αξίες της ΕΕ αποτελούν θεμελιώδη ακρογωνιαίο λίθο της Ένωσης και δεν είναι προς πώληση. Με την απόφασή της περασμένης Τετάρτης, η Επιτροπή Von der Leyen δεν εκπληρώνει πλέον αυτόν τον ρόλο.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο η Επιτροπή να παρουσιαστεί αμέσως ενώπιον του Κοινοβουλίου, καθώς είναι επίσης επιτακτική ανάγκη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταστήσει σαφές ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην Επιτροπή μέσω μιας πρότασης μομφής σύμφωνα με το άρθρο 127 του Κανονισμού μας, εάν επαναληφθεί νέο ξεπάγωμα κεφαλαίων για την Ουγγαρία.

Σας ζητούμε να θέσετε αυτό το κρίσιμο θέμα στην επόμενη Συνεδρίαση των Προέδρων και να το θέσετε στην ημερήσια διάταξη της επόμενης Ολομέλειας μας τον Ιανουάριο και μάλιστα με ψήφισμα.

Με εκτίμηση,

Guy Verhofstadt, Renew Europe

Emma WIESNER, Renew Europe

Abir AL-SAHLANI, Renew Europe

Cyrus ENGERER, S&D

Vlad-Marius BOTOS, Renew Europe

Mauri PEKKARINEN, Renew Europe

Miapetra KUMPULA-NATRI, S&D

Hilde VAUTMANS, Renew Europe

Jan-Christoph OETJEN, Renew Europe

Javier NART, Renew Europe

Matjaz NEMEC, S&D

Irena JOVEVA, Renew Europe

Dragos PÎSLARU, Renew Europe

Claudia GAMON, Renew Europe

Moritz KÖRNER, Renew Europe

Svenja HAHN, Renew Europe

Andreas GLÜCK, Renew Europe

Sophie IN’T VELD, Renew Europe

Saskia BRICMONT, VERTS/ALE

Nils TORVALDS, Renew Europe

Sylvie GUILLAUME, S&D

Thijs REUTEN, S&D

Jozef MIHAL, Renew Europe

Lucia ĎURIŠ NICHOLSONOVÁ, Renew Europe

Nicola DANTI, Renew Europe

Στέλιος Κούλογλου, The Left

Anna DONATH, Renew Europe

Katalin CSEH, Renew Europe

Eva-Maria POPTCHEVA, Renew Europe

Malin BJORK, The Left

Maria Soray RODRÍGUEZ RAMOS, Renew Europe

René REPASI, S&D

Ville NIINISTÖ, VERTS/ALE

Ilana CICUREL, Renew Europe

Charles GOERENS, Renew Europe


(Visited 4 times, 1 visits today)

Read more:
351117-psephotheria_sta_theria
Ψηφοθηρία…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close