Διεθνές δικαστήριο κατά Ισραήλ για τη Γενοκτονία στη Γάζα

Permalink

Ξεκινάει σήμερα, Πέμπτη 11/1 και θα συνεχιστεί αύριο, Παρασκευή, η κρίσιμη συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με το Ισραήλ κατηγορούμενο για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα.

Ενώ ο Νετανιάχου συνεχίζει απτόητος τη σφαγή (147 θανάτοι το τελευταίο 24ωρο, συνολικά 23.357 νεκροί και 59.410 τραυματίες), η ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα B’Tselem, μόλις δημοσίευσε τη νέα έκθεση «Το Ισραήλ λιμοκτονεί τη Γάζα».

Η έκθεση αναλύει ότι η πείνα είναι, «όχι ένα υποπροϊόν του πολέμου, αλλά άμεσο αποτέλεσμα της διακηρυγμένης πολιτικής του Ισραήλ». Το αν πρόκειται για σκόπιμη πολιτική πρόκλησης λιμού, είναι ένα κρίσιμο ερώτημα για το Διεθνές Δικαστήριο.

Η παραπομπή της υπόθεσης στο τελευταίο έγινε από τη Νότια Αφρική, που γνωρίζει στο πετσί της τι σημαίνει απαρτχάιντ και κατηγορεί εδώ και χρόνια το Ισραήλ για την παρόμοια πολιτική που εφαρμόζει σε βάρος των Παλαιστίνιων.

Μετά τις σημερινές και τις αυριανές ακροάσεις, το Δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημα της Νότιας Αφρικής για τη λήψη προσωρινών μέτρων.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ / Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής

Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ζητά από το Δικαστήριο να εκδώσει διαταγή κατά του Ισραήλ να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις, να μην προβεί σε πράξεις γενοκτονίας και να λάβει μέτρα για την αποτροπή της, αλλά και να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Το Δικαστήριο, το οποίο αποτελεί μέρος του ΟΗΕ, δεν έχει τα μέσα να επιβάλει την κατάπαυση του πυρός, αλλά η πιθανή άρνηση του Ισραήλ θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση.

Για να θεμελιωθεί η κατηγορία της γενοκτονίας, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι μία ή περισσότερες πράξεις τελούνται με πρόθεση να καταστραφεί, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα.

Οι πράξεις αυτές περιλαμβάνουν τη δολοφονία μελών της ομάδας, την πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών ή ψυχικών βλαβών σε μέλη της ομάδας και την εσκεμμένη επιβολή στην ομάδα συνθηκών ζωής που υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν τη φυσική, μερική ή ολική καταστροφή της. Μάλλον κάτι θυμίζουν όλα αυτά..

Το Ισραήλ θα υποστηρίξει ότι ενεργεί σε αυτοάμυνα και ότι οι στόχοι του είναι μέλη της Χαμάς, όχι οι Παλαιστίνιοι. Αναμένεται να υποστηρίξει ότι όταν σκοτώνονται ή βλάπτονται Παλαιστίνιοι άμαχοι, πρόκειται για ατυχείς παράπλευρες απώλειες, αλλά ότι ποτέ δεν τους στοχεύει ως τέτοιους.

Διαβάστε επίσης: Γάζα / Εκατόμβη νεκρών σε ένα 24ωρο – «Απόδειξη γενοκτονίας» η ισοπέδωση των σπιτιών του θύλακα λέει ο ΟΗΕ

«Έτσι, ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υπόκεινται τώρα σε φρικτές συνθήκες ζωής », γράφει η ισραηλινή Haaretz, «η Νότια Αφρική θα πρέπει να αποδείξει ότι οι συνθήκες αυτές ήταν υπολογισμένες για να επιφέρουν την καταστροφή τουλάχιστον ενός μέρους της ομάδας.

Για να το πετύχει αυτό, θα παραπέμψει σε δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, όπως η αναφορά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον βιβλικό εχθρό των Εβραίων ή η δήλωση του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ περί «μάχης με ανθρώπινα ζώα» και ότι δεν θα υπάρχει «ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε φαγητό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα».

Θα χρησιμοποιήσει αυτές τις δηλώσεις – και τους μεγάλους αριθμούς θυμάτων μεταξύ των Παλαιστινίων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων τόσων πολλών παιδιών, και την καταστροφή τόσων πολλών σπιτιών αμάχων – για να υποστηρίξει ότι το Ισραήλ στοχεύει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα ως τέτοιους».

Όπως ήδη κάνει και στο κείμενο της προσφυγής της, η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση θα παραπέμψει επίσης στο γνωστό βίντεο με Ισραηλινούς στρατιώτες που φωνάζουν «Ξέρουμε το σύνθημά μας: δεν υπάρχουν αθώοι πολίτες» και «να εξαλείψουμε τον σπόρο του Αμαλέκ»( του προαιώνιου εχθρού).

Πέρα από τα άμεσα μέτρα που καλείται να αποφασίσει το Δικαστήριο, η οριστική απόφαση πάνω στην νοτιοαφρικανική προσφυγή μπορεί να απαιτήσει χρόνια. Αλλά η ίδια η προσφυγή έχει δημιουργήσει μια νέα διεθνή κινητικότητα.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ / Ανακοίνωσε «μεταβατικό στάδιο επιχειρήσεων» στη Γάζα πριν από την άφιξη Μπλίνκεν – Κλιμάκωση των επιθέσεων στη Συρία

Μία ημέρα μετά την κατάθεση της, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, ο οποίος έχει 57 κράτη μέλη και 5 ως μόνιμους παρατηρητές, χαιρέτισε την κίνηση και κάλεσε το Δικαστήριο να «λάβει επείγοντα μέτρα για να σταματήσει η μαζική γενοκτονία». Η κυβέρνηση της Ιορδανίας καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος έχουν ετοιμάσει υλικό υποστήριξης για το Δικαστήριο.

Ο νεοσύστατος «Διεθνής Συνασπισμός για να σταματήσει η Γενοκτονία στην Παλαιστίνη», ο οποίος υποστηρίζεται από περισσότερες από 600 οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, καλεί και άλλες χώρες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία της Νότιας Αφρικής.

H τελευταία έχει θορυβήσει ιδιαίτερα την ισραηλινή ηγεσία. Η πρόσφατη ανακοίνωση του εκπρόσωπου του ισραηλινού στρατού, ότι δηλαδή η η νέα φάση των εχθροπραξιών θα περιλαμβάνει «μείωση των χερσαίων στρατευμάτων» που έχουν εισβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας και «λιγότερες αεροπορικές επιδρομές», προφανώς προσπαθεί να απαντήσει στη διεθνή κατακραυγή.

Ενας καλός Ισραηλινός φίλος, μου έλεγε τις προάλλες ότι ποτέ η πατρίδα του δεν είχε βρεθεί τόσο απομονωμένη διεθνώς. Μια πιθανή διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου για έκτακτα μέτρα, αν μάλιστα συνοδευτεί από την άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να τα εφαρμόσει, θα κατέστρεφε ανεπανόρθωτα την εικόνα της χώρας.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 12 times, 1 visits today)

Read more:
Καθυστέρηση..
Καθυστέρηση… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close