Στέλιος Κούλογλου / ΣΥΡΙΖΑ: Ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα;

Permalink

Συνήθως σε ένα κόμμα της Αριστεράς πηγαίνεις γιατί εκφράζει τις ιδέες σου.

Αν πρόκειται όμως για τον κ. Κασσελάκη και τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα αλλάζουν. Όπως δήλωσε, κοτζάμ πρόεδρος του κόμματος, «αν δεν γνώριζα τον Καπνισάκη και τον Πολάκη δε θα ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η δήλωση νομιμοφροσύνης Κασσελάκη προς Πολάκη – Καπνισάκη δεν είναι παρά η τελευταία από τις διαδοχικές τρικυμίες εν μελανοδοχείο – και εν κρανίω – που απασχόλησαν τη νέα Κουμουνδούρου αυτές τις μέρες.

Δάνειο κιμπάρη προέδρου, συνεδρίαση στις Σπέτσες, υπουργοποίηση Κασσελάκη από Μητσοτάκη, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ συνέλθει από τα αυτογκόλ της προηγούμενης εβδομάδας, άρχισε να τρώει τα επόμενα.

Θεωρητικά, το νέο ζήτημα ήταν προνομιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι στην ατζέντα της Αριστεράς, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος έχει από την αρχή ανακοινώσει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις και λίγο αργότερα τον γάμο στη Νέα Υόρκη με τον εκλεκτό της καρδιάς του. Κατάφεραν να μπουρδουκλωθούν ακόμη και σε αυτό!

Αφορμή για το νέο χάος είναι οι διαφωνίες, ιδίως του κ. Πολάκη, στον γάμο των ομοφύλων και το σχετικό νομοσχέδιο.

Όπως έχει και μια ιδιαίτερη, διαχρονική ικανότητα να βγάζει κάθε φορά τη ΝΔ από δύσκολη θέση, ο κ. Πολάκης διατύπωσε τις διαφωνίες του για το θέμα τη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η κοινοβουλευτική του ομάδα ήταν βαθιά διχασμένες.

Δεν πρόκειται όμως για πράκτορα του εχθρού: ο «αψύς Κρητικός» ήταν σε ομοφοβικό σοκ από τη στιγμή που γνώρισε από κοντά τον Τάιλερ, τον σύντροφο του κ. Κασσελάκη.

Διαβάστε ακόμη: Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια / Σε επικοινωνιακό χάος ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής Χανίων δήλωσε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ότι «δεν μπορεί να ανέβει κάνεις πάνω από 300 μέτρα υψόμετρο και να ανοίξει συζήτηση για οποιοδήποτε άλλο θέμα, χωρίς να σου πουν γι’ αυτό».

Το σύστημα Κασσελάκη πέρασε στην αντεπίθεση με εσωκομματικές απειλές: «αν ο Παύλος διαφοροποιηθεί, θα υποστεί σοβαρές συνέπειες».

Ο κ. Κασσελάκης αποφάσισε να απειλήσει και δημοσίως: «η αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται και όχι να κρύβεται», θέτοντας στη συνέντευξη του στο Star θέμα κομματικής πειθαρχίας. Αλλά την επόμενη μέρα, η εκπρόσωπος Τύπου Δ. Αυγέρη τα γύρισε: «κανείς δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια».

Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία η εκπρόσωπος κόμματος να διαψεύδει τον πρόεδρο μετά από ένα 24ωρο, αλλά μετά την πρώτη στην ιστορία εκλογή του είδα-φως- κι ανέβηκα- Κασσελάκη, όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς.

Προηγουμένως, ο ένας μετά τον άλλο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους με την κομματική πειθαρχία, αλλά το πραγματικό ερώτημα που θέτει η υπόθεση είναι ποιος ελέγχει αυτό το κόμμα: ο Κασσελάκης ή ο Πολάκης;

Ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου κ. Καπνισάκης, είναι η προσωποποίηση του ερωτήματος και έτσι εξηγούνται οι αντιφατικές εντολές προς την κυρία Αυγέρη. Τώρα στην τελευταία αποδίδεται από όλες τις πλευρές το επικοινωνιακό φιάσκο, παρότι δεν φαίνεται να λειτούργησε με δική της πρωτοβουλία.

Διαβάστε ακόμη: Ομόφυλα ζευγάρια / «Αλλεπάλληλες στροφές 180 μοιρών στον ΣΥΡΙΖΑ» σχολιάζει η ΝΔ

Σαν να ήθελε να δείξει ότι αυτός κυβερνά αυτό το κόμμα, ο κ. Κασσελάκης επανήλθε την επομένη της διάψευσης του από την.. εκπρόσωπο του. Στην αρχή παραδέχθηκε το αυτονόητο: «Δεν έχουμε δει ούτε μία λέξη από αυτό που θέλει να φέρει η ΝΔ προς διαβούλευση» (άρα γιατί τσακωνόμαστε;).

Aλλά στη συνέχεια επανήλθε στο αυστηρό ύφος: «εάν παρεκκλίνει ένας Βουλευτής από τον δρόμο της πρόοδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις».

Mέσα σε αυτόν τον τραγέλαφο συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενώ στο μεταξύ είχε προστεθεί ένα νέο υπαρξιακό ερώτημα: πρέπει να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωομάδα της Αριστεράς( Left) ή να πάει στη Σοσιαλιστική (S&D);

Τα γνήσια ιδεολογικά του πιστεύω θα έσπρωχναν τον κ. Κασσελάκη, αν όχι προς την κεντροδεξιά(EPP) τουλάχιστον προς την ευρωομάδα του Κέντρου( Renew), αν και στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή έδειξε ότι δεν φοράει παρωπίδες: «έχω φτάσει στο σημείο να συμφωνώ με τον Αντώνη Σαμαρά», δήλωσε για τις προτροπές του κ. Μητσοτάκη προς τους διαφωνούντες βουλευτές του να απέχουν από τη σχετική ψηφοφορία.

Διαβάστε ακόμη: Κασσελάκης / Αν δεν γνώριζα τον Πολάκη δε θα ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ – Πώς θα καταρτιστεί το ευρωψηφοδέλτιο

Πίσω από τις διαμάχες για το νομοσχέδιο, τις προτάσεις για την ομάδα του ευρωκοινοβουλίου που πρέπει να επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ ή τις ανάλογες παρεμβάσεις του κ. Τεμπονέρα, κρύβεται το ερώτημα που απασχολεί όλες τις πλευρές: τι θα μετά τις ευρωεκλογές και τη διαφαινόμενη νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ; Ο κ. Κασσελάκης θα επιμείνει στη διατήρηση της εξουσίας του ή ποιος θα αναλάβει να διαχειριστεί ότι θα έχει τότε απομείνει;

Τις προθέσεις του για επιστροφή στην πολιτική με ένα νέο σχήμα άφησε να διαρρεύσει ο Α. Τσίπρας σε ένα άρθρο στο Βήμα της προηγούμενης Κυριακής, ενώ ο Νίκος Μπίστης εμμέσως απάντησε μιλώντας στη συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς: «Μακριά από παλαιούς ή νέους Μεσσίες».

Με τη μικρή αλλά πικρή εμπειρία του νέου Μεσσία που δεν τού πάει τίποτα καλά, ο κ. Κασσελάκης οπισθοχώρησε, όπως συχνά κάνει όταν κάποιος τον κοντράρει: «αν δεν γνώριζα τον Καπνισάκη και τον Πολάκη, δε θα ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε φαρδιά-πλατιά στην Κεντρική Επιτροπή. Μάλλον ήθελε να πει ότι αυτοί που τον έφεραν στο κόμμα, το ελέγχουν κιόλας.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 13 times, 1 visits today)

Read more:
295046-argentina
O Μητσοτάκης, ο Μάκρι και οι Financial Times. Του Σ. Κούλογλου για το TVXS

Πρόκειται προφανώς για σύμπτωση. Η σελίδα 3 των χθεσινών Financial Times φιλοξενούσε σε περίοπτη θέση ένα πορτρέτο του κ. Μητσοτάκη,...

Close