Κούλογλου σε Κομισιόν / Επείγουσα ερώτηση για τις απειλές κατά της ελευθεροτυπίας και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

Permalink

Επείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου για το θέμα των πολλαπλών καταχρηστικών αγωγών με σκοπό την φίμωση του Τύπου (SLAPPs) από τον ανιψιό του πρωθυπουργού, Γ. Δημητριάδη, με τις οποίες αξιώνει εξοντωτικά ποσά ως αποζημίωση για τα ρεπορτάζ τους για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Αναφέροντας τις SLAPPs του κ. Δημητριάδη κατά της ΕφΣυν (250.000 ευρώ), των Reporters United (150.000 ευρώ), του Θανάση Κουκάκη (150.000 ευρώ) και του Tvxs.gr (550.000 ευρώ), και επιπλέον τούτων την αξίωση συνολικά 3,3 εκατομμύρια ευρώ κατά τριών μελών της EFSYN, τριών δημοσιογράφων των Reporters United και του κ. Θανάση Κουκάκη, ο ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει εάν ανησυχεί για την συνεχιζόμενη παραβίαση του κράτους δικαίου και τα αυξημένα κρούσματα SLAPP στην Ελλάδα. Επίσης την καλεί να διευκρινίσει, δεδομένου ότι οι υποκλοπές είχαν επεκταθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, τι πρόσθετα μέτρα θα πάρει για την προστασία των εκλεγμένων ευρωβουλευτών και των δημοσιογράφων.

Με αφορμή την ερώτησή του, ο Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών προέβη στην εξής δήλωση: «o κ. Δημητριάδης είναι χωρίς αμφιβολία το πρόσωπο που συμβολίζει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Τώρα βάλθηκε να γίνει και ο πρώτος Έλληνας πολιτικός- σύμβολο των SLAPP.

Στην πραγματικότητα, οι αγωγές του εναντίον ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης όπως η ΕφΣυν, οι Reporters United, ο Θ. Κουκάκης και τελευταία το Tvxs.gr, είναι ο ορισμός των SLAPP, των καταχρηστικών αγωγών εναντίον δημοσιογράφων με στόχο τον εκφοβισμό και την οικονομική τους εξουθένωση. Στις αγωγές του, ο ανιψιός του πρωθυπουργού ζητάει υπέρογκα ποσά που οι εναγόμενοι δεν έχουν δει ούτε στον ύπνο τους. Μάλλον κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια…

Όπως συμβαίνει παραδοσιακά με την ελληνική δεξιά, ο κ. Δημητριάδης πάσχει από επαρχιωτισμό. Όμως στην Ευρώπη τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εδώ και αρκετά χρόνια, αγωνιζόμαστε ευρωβουλευτές από διαφορετικές ομάδας για νομοθεσία που θα προστατεύει τη δημοσιογραφία από τους διεφθαρμένους και αδίστακτους πολιτικούς.

Υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη, η anti-SLAPP οδηγία που υιοθετήθηκε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο, προβλέπει ότι σε περίπτωση καταχρηστικής αγωγής, ο ενάγων υποχρεούται να καλύπτει το σύνολο των δικαστικών εξόδων, συμπεριλαμβανομένης της νομικής εκπροσώπησης του εναγομένου. Θα πληρώνει αποζημίωση στα θύματα, ενώ θα του επιβάλλονται κυρώσεις από το δικαστήριο.

Ο κ. Δημητριάδης είναι ο μάλλον ο πρώτος που θα καθίσει στο σκαμνί».

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου:

 

Συνεχείς απειλές κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα και διάβρωση του κράτους δικαίου

Oι συνεχείς απειλές κατά της ελευθερίας του Τύπου και η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, συμβαδίζουν με τις υπερβολικές πρακτικές SLAPP. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη ψηλά στον κατάλογο των χωρών  όπου το πρόβλημα είναι οξύτατο [1].

Μια αξιοσημείωτη περίπτωση είναι του κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού που παραιτήθηκε με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Κατέθεσε SLAPPs κατά της καθημερινής εφημερίδας ΕφΣυν, της ομάδας Reporters United, του ειδησεογραφικού ιστότοπου TVXS και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αξιώνοντας εξοντωτικά ποσά [2] ως αποζημίωση για τα ρεπορτάζ τους για το σκάνδαλο [3,4]. Οι κκ. Kουκάκης και Μαλιχούδης των Reporters United, ήταν θύματα παρακολούθησης! Ο κ. Δημητριάδης, που εμφανίζεται σε δείπνα με τον κ. Μητσοτάκη, μετατρέπεται με την ανοχή των ελληνικών αρχών από φερόμενος θύτης σε θύμα! Δεκάδες αγωγές έχουν επίσης υποβληθεί κατά της εφημερίδας Documento.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Ανησυχεί για την συνεχιζόμενη παραβίαση του κράτους δικαίου και τα αυξημένα κρούσματα SLAPP στην Ελλάδα;

- Δεδομένου ότι οι υποκλοπές είχαν επεκταθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, τι πρόσθετα μέτρα θα πάρει για την προστασία των εκλεγμένων ευρωβουλευτών και των δημοσιογράφων;

[1] «Ο μεγαλύτερος αριθμός υποθέσεων καταγράφηκε στην Ιταλία, με 25,5% του συνόλου των υποθέσεων. Η Ισπανία (17%) και η Ελλάδα (12,8%) είχαν τον δεύτερο και τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων αντίστοιχα», σελ.8 https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/IPOL_STU(2023)756468

[2] Ένας πρώτος γύρος αγωγών με αίτημα 250.000 ευρώ από την EFSYN, 150.000 ευρώ για τους Reporters United και 150.000 ευρώ για τον κ. Κουκάκη, ακολουθούμενος από ένα δεύτερο γύρο αγωγών με αίτημα 550.000 από την TVXS και συνολικά 3,3 εκατομμύρια ευρώ κατά τριών μελών της EFSYN, τριών δημοσιογράφων των Reporters United και του κ. Θανάση Κουκάκη.

[3]https://www.efsyn.gr/politiki/i-apopsi-tis-efsyn/419485_i-dimosieysi-i-dikaiosyni-kai-o-k-dimitriadis

[4]https://tvxs.gr/news/ellada/eyropaiko-koinovoylio-exontotiki-agogi-toy-grigori-dimitriadi-sto-tvxs-apokalypse-o-stelios-koylogloy/


(Visited 7 times, 1 visits today)

Read more:
Stelios-Kouloglou-politica-poderosa-dutilitzar_1962413848_51172564_1500x1021
Κούλογλου: Ο Γουάϊνστιν έφαγε 23 χρόνια για βιασμούς ενηλίκων. Πόσα ο Έλληνας παιδεραστής;

«Οι παρά φύση σχέσεις και πρακτικές του κ. Λιγνάδη ήταν γνωστές εδώ και καιρό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, μεταξύ των...

Close