Ενώ ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου στη Ρωσία, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν αυτά που θα αποκαλούσα «στατιστικά εξουσίας», παρά το ίδιο το αποτέλεσμα: ο Πούτιν έχει εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Οι τρεις ανθυποψήφιοί του δεν αμφισβητούν όχι απλώς τον πόλεμο, αλλά ούτε καν τα συνεχή αντιδημοκρατικά μέτρα.
Ο Μπορίς Ναντιέζντιν, o μόνος που ήταν κατά του πολέμου, αποκλείστηκε από τις εκλογές . Ο κυριότερος αντίπαλός του, ο Αλεξέι Ναβάλνι, βλέπει εδώ και τρεις εβδομάδες τα ραδίκια ανάποδα.
Ο πίνακας με την μακροημέρευση στην εξουσία προσφέρεται όμως για σχολιασμό. Ανάμεσα στους ηγέτες της Σοβιετικής Ενωσης και κατόπιν της Ρωσίας, ο Πούτιν βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τον Στάλιν. Εχει μείνει στην εξουσία περίπου 8.900 μέρες, ενώ ο «Μεγάλος Πατερούλης» που προηγείται είχε κλείσει 10.636.
Το πρώτο κοινό χαρακτηριστικό των δύο ήταν ότι ο πόλεμος διευκόλυνε την παραμονή τους στην εξουσία. Ο Στάλιν ήταν ακλόνητος μετά τη νίκη της Σοβιετικής Ενωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας. Παρότι τα είχε κάνει θάλασσα στην προετοιμασία και είχε πέσει σε κατάθλιψη τους πρώτους μήνες του πολέμου, όταν τα στρατεύματα του Χίτλερ έκαναν στρατιωτικό περίπατο.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εδραιώθηκε με τον πόλεμο στην Τσετσενία στις αρχές του αιώνα και κανείς δεν τολμάει να τον αμφισβητήσει από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία. Από τους τρεις ηγέτες που ακολουθούν ο Μπρέζνιεφ ξεκίνησε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ενώ Χρουτσώφ και Γέλτσιν δεν απασχόλησαν με πολεμικές συρράξεις παγκόσμιας σημασίας. Τις λιγότερες μέρες στην εξουσία έχει «γράψει» ο Γκορμπατσόφ, που τελείωσε και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τον Ψυχρό Πόλεμο!
Το μέγεθος της καταπίεσης φαίνεται επίσης να παίζει σημαντικό ρόλο. Οσο μεγαλύτερη είναι, τόσο βοηθάει την παραμονή του ηγέτη στην εξουσία. Αναμφισβήτητα ο Στάλιν έχει τα πρωτεία, ενώ ο Πούτιν με τα μέτρα των τελευταίων χρόνων μετά την εισβολή στην Ουκρανία διεκδικεί τη δεύτερη θέση στην αντιδημοκρατικότητα. Η εποχή του Μπρέζνιεφ ήταν αυτή μιας «ελεγχόμενης δικτατορίας» με τα γκουλάγκ της, αλλά χωρίς μαζικές δολοφονίες αντιπάλων. Τον « πρόεδρο της εποχής της στασιμότητας », απασχολούσε περισσότερο να ρίξει τον πληθυσμό στο αλκοόλ, παρά να φυλακίζει.
Ο Χρουτσόφ που προχώρησε σε ένα δειλό εκδημοκρατισμό με την αποσταλινοποίηση και βασικά ο Γκορμπατσόφ που έκλεισε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και έφερε τους αντικαθεστωτικούς ελεύθερους πίσω στη Μόσχα, έμειναν το λιγότερο διάστημα στην εξουσία!
Ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία για περίπου ένα τέταρτο του αιώνα, με τέσσερις θητείες ως πρόεδρος και δύο ως πρωθυπουργός, όταν και πάλι εξακολουθούσε να είναι ο πραγματικός Τσάρος στο Κρεμλίνο. Επί προεδρίας του πιστού του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η προεδρική θητεία αυξήθηκε από τέσσερα σε έξη χρόνια και με τις κατάλληλες συνταγματικές αλλαγές ο Πούτιν μπόρεσε να ξαναθέσει υποψηφιότητα.
Αλλά αυτές οι πολυτέλειες για τον ίδιο μόνο. Το 2021, ο Πούτιν υπέγραψε άλλον έναν νόμο, που καθόριζε ανώτατο όριο δύο προεδρικές θητείες για κάθε Ρώσο πολίτη. Αλλά συγχρόνως μηδένισε τις δικές του θητείες, οπότε έθεσε ξανά υποψηφιότητα σαν να ξεκινούσε τώρα.
Στις κάλπες που κλείνουν σήμερα, το μόνο πραγματικά άγνωστο είναι το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει. Το 2018 είχε κερδίσει περίπου 77%. Η εξαετής θητεία που θα ακολουθήσει και θα διαρκέσει περίπου 2.190 ημέρες, θα τον καταστήσει τον μακροβιότερο ηγέτη της Ρωσίας από την αρχή του εικοστού αιώνα. Ο Στάλιν, που πέθανε από φυσικό θάνατο, θα στριφογυρίζει στον τάφο του.
Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS