Χαρούπι / Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Permalink

Ηαγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον εθνικό κατάλογο της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του υπουργείου Πολιτισμού. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της δράσης της Πολιτιστικής Εταιρείας «Επιμενίδης» και του φορέα «Το Χαρούπι της Κρήτης», δυο φορείς που αντλούν έμπνευση από τον παλιό Χαρουπόμυλο, στο Πάνορμο της Κρήτης, ο οποίος δούλευε ως μονάδα επεξεργασίας χαρουπιών από τις αρχές του αιώνα μέχρι το 1966 και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού, ως βιομηχανικό μνημείο.

Η διατροφική αξία του χαρουπιού, αυτού του θησαυρού της κρητικής γης αλλά και η δράση των μελών του «Επιμενίδη», οι οποίοι έχουν αναστηλώσει τον Χαρουπόμυλο, που πλέον είναι ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, μαζί με τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας που έχουν ξεκινήσει για την ανάδειξη των ιδιοτήτων της κρητικής χαρουπιάς, θα αναδειχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε εκδήλωση που διοργανώνει ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 16:00 τοπική ώρα.

Κατά την εκδήλωση το λόγο θα λάβουν η Ανδριάνα Καλιώρα, διαιτολόγος-διατροφολόγος, καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, ο Κρίτων Καλαντίδης, βιοτεχνολόγος φυτών, καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Κορίννα Μηλιαράκη, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου «Επιμενίδης» και του φορέα «το Χαρoύπι της Κρήτης».
Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία με παρασκευάσματα από χαρούπι.


(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
FT
Karl Whelan : Η FT και πάλι απογοητεύει – ο Francesco Giavazzi για την Ελλάδα

Η FT και πάλι απογοητεύει: Ο Francesco Giavazzi για την Ελλάδα Μετάφραση στα ελληνικά άρθρου του Karl Whelan, καθηγητή οικονομικών...

Close