Κούλογλου / Ερώτηση σε Κομισιόν για κατάρρευση δημόσιας υγείας και κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ

Permalink

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας με αφορμή το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Μονάδας του ΠΑΓΝΗ.

Όπως τονίζει ο εκ νέου υποψήφιος για την Ευρωβουλή με τη Νέα Αριστερά, Στ. Κούλογλου, στην ερώτησή του, «παρά τα κρούσματα εφηβικής επιθετικότητας-bullying, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης έκλεισε η Παιδοψυχιατρική Μονάδα, η μοναδική όχι μόνο στο νησί αλλά σε όλο το Νότιο Αιγαίο. Άγνωστο πώς, τα προβληματικά περιστατικά θα πρέπει να μεταφέρονται στην Αθήνα. Το ίδιο νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ) υποφέρει από 650 κενές μόνιμες οργανικές θέσεις, ενώ 5.200 ασθενείς είναι στη λίστα αναμονής χειρουργείων».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη, ο Στ. Κούλογλου επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους εργαζομένων, ιατρών, καθώς και με τη διεύθυνση της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

«Είδα με τα ίδια μου τα μάτια τη σταδιακή καταστροφή ολόκληρου του δημόσιου συστήματος υγείας από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς που την υλοποιούν. Ο στόχος της είναι η εξυπηρέτηση των  ιδιωτικών συμφερόντων αλλά και η διάλυση του κοινωνικού ιστού, ώστε οι πολίτες να νιώθουν ανήμποροι απέναντι στην κυβέρνηση και της εξουσία. Για τον στόχο της καταστροφής χρησιμοποιούνται και ευρωπαϊκά κονδύλια. Όπως και για τις ύποπτες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες που μελετά η ευρωπαϊκή εισαγγελία, η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις», είχε δηλώσει ο Στ. Κούλογλου μετά την επίσκεψή του στο ΠΑΓΝΗ.

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής φέρνοντας στην προσοχή των ευρωπαϊκών αρχών τη θεσμοθέτηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία – ένα «μέτρο πρωτοφανές στην ιστορία της χώρας που ευνοεί όσους έχουν χρήματα, διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες», αλλά και την εξαγγελία τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρμόδιου υπουργού, ότι «τα αρχικά απογευματινά χειρουργεία θα είναι δωρεάν, γιατί θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης», ζητά διευκρινίσεις στα εξής:

  • Έχει εγκριθεί η πρόσκαιρη χρηματοδότηση των απογευματινών χειρουργείων από το Ταμείο Ανάκαμψης;
  • Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μην παρουσιάζεται ως συνυπεύθυνη στην καταστροφή των δημόσιων δομών και τη διεύρυνση του χάσματος φτωχών-πλουσίων;

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου:

Η ΕΕ συνυπεύθυνη για την κατάρρευση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα;

Συνεχή περιστατικά δείχνουν την αποδυνάμωση/κατάρρευση του ελληνικού δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ η χώρα φτωχοποιείται. Σε ένα τελευταίο και παρά τα κρούσματα εφηβικής επιθετικότητας-bulling, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης έκλεισε η Παιδοψυχιατρική Μονάδα, η μοναδική όχι μόνο στο νησί αλλά σε όλο το Νότιο Αιγαίο. Άγνωστο πώς, τα προβληματικά περιστατικά θα πρέπει να μεταφέρονται στην Αθήνα.

Το ίδιο νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ) υποφέρει από 650 κενές μόνιμες οργανικές θέσεις, ενώ 5.200 ασθενείς είναι στη λίστα αναμονής χειρουργείων.

Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της υγείας, θεσμοθετώντας τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για μέτρο πρωτοφανές στην ιστορία της χώρας που ευνοεί όσους έχουν χρήματα, διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.

Επειδή το νέο μέτρο βρίσκει αντίθετους τους πολίτες, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης (1) και ο αρμόδιος υπουργός κ. Γεωργιάδης (2) εξήγγειλαν ότι τα αρχικά απογευματινά χειρουργεία θα είναι δωρεάν, γιατί θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η εξαγγελία εμφανίζει την ΕΕ συνεργό στην αποδιάρθρωση του συστήματος υγείας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-έχει εγκριθεί η πρόσκαιρη χρηματοδότηση των απογευματινών χειρουργείων από το Ταμείο Ανάκαμψης;

-Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για να μην παρουσιάζεται ως συνυπεύθυνη στην καταστροφή των δημόσιων δομών και τη διεύρυνση του χάσματος φτωχών-πλουσίων;


(Visited 5 times, 1 visits today)

Read more:
HE9biCq
Ευρωπαίοι διανοούμενοι και πολιτικοί επαναπροσεγγίζουν το Μανιφέστο του Βεντοτένε

Οι ρωγμές στην συνοχή της σημερινής Ευρώπης είναι πλέον σαφές ότι απορρέουν από την πολιτική κατεύθυνση της Ένωσης, όπου ο...

Close