142 Χρόνια / Κατάμεστη η αίθουσα στη Θεσσαλονίκη, σήμερα στην Καβάλα

Permalink

Στην κατάμεστη αίθουσα της Ετεροτοπίας προβλήθηκε χτες  το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου “142 χρόνια”, ένα δικαστικό θρίλερ που αναδεικνύει μια άγνωστη πτυχή του προσφυγικού όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταδικάζονται ως διακινητές.

Σήμερα προβάλλεται στην Καβάλα στη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών στις 18:30.

Περισσότερα για το ντοκιμαντέρ: 142years.tvxs.gr

Άνθρωποι όλων των ηλικιών παρακολούθησαν την προβολή στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια συζήτησαν με τον Στέλιο Κούλογλου για το ντοκιμαντέρ και τις διεθνείς πρωτοβουλίες που έχει πάρει ως ευρωβουλευτής για τους χιλιάδες πρόσφυγες που κρατούνται στις ελληνικές φυλακές μετά από άδικες δίκες, το ναυάγιο στην Πύλο και τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 2000 βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές – κάτι που τους καθιστά τη δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα κρατουμένων. “Πως να βοηθήσετε; Μα με τη συμμετοχή σας στο κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης για τους ανθρώπους αυτούς”, απάντησε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος με τη Νέα Αριστερά όταν ρωτήθηκε σχετικά.

“Στα Χανιά ένας Κούρδος πρόσφυγας ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 155 χρόνια φυλακή με μοναδικό στοιχείο ότι εκείνος ειδοποίησε από το κινητό του τηλέφωνο και εντέλει βοήθησε στη διάσωση των συνολικά 149 μεταναστών που βρίσκονταν στο σκάφος αθωώθηκε από το εφετείο. Η επόμενη σύγκρουση αφορά στη δίκη για το ναυάγιο της Πύλου, όπου επιχειρείται να αποδοθούν ευθύνες σε άτομα που επιλέχθηκαν τυχαία και στοχοποιήθηκαν ως υπαίτιοι του ναυαγίου που στοίχησε τη ζωή σε πάνω από 600 ανθρώπους ώστε να φύγει η ευθύνη από το ελληνικό Λιμενικό που όπως δείχνουν στοιχεία και μαρτυρίες έδεσαν και ρυμούλκησαν το σκάφος τους προς τα ιταλικά νερά, προκαλώντας τη βύθισή του και την απίστευτη τραγωδία.  Να έρθετε στη δίκη.”

Το ίδιο πρωί στη Θεσσαλονίκη το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου και ακολούθησε συζήτηση του δημιουργού με τους μαθητές.

Επιπλέον, ο Στέλιος Κούλογλου συμμετείχε σε συνέντευξη τύπου του κινήματος για την απελευθέρωση του Homayoun Sabetara, του ιρανού πρόσφυγα που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό τη Δευτέρα 22 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη ως διακινητής.

Στις 25 Αυγούστου 2021, ο Ομαγιούν Σαμπεταρά, μετανάστης από το Ιράν, συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία όντας οδηγός οχήματος που διέσχισε τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Μετά από μία αδίκη δίκη, ο Ομαγιούν Σαμπεταρά καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης για «παράνομη διακίνηση ανθρώπων». Στο σημείο αναχώρησης κοντά στα τουρκοελληνικά σύνορα, τον πίεσαν να οδηγήσει εκείνος το όχημαι, μεταφέροντας άλλους επτά ανθρώπους. Από τη σύλληψή του τον Αύγουστο του 2021, βρίσκεται φυλακισμένος στη φυλακή του Κορυδαλλού στην Ελλάδα. Την στιγμή της φυγής του από το Ιράν, ο Ομαγιούν Σαμπεταρά δεν είχε νόμιμο και ασφαλές μέσο να φτάσει στη Γερμανία, όπου ζουν οι κόρες του.


(Visited 5 times, 1 visits today)

Read more:
324067-kerameos_t
Ο αγιασμός και η νέο-Παπαδιά. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Ευτυχώς που ανέβηκε το πρωί αυτό το tweet της κυρίας Κεραμέως και ησυχάσαμε: «υπάρχει πρόβλεψη ο αγιασμός να γίνει ανά...

Close