Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Ανάπτυξης (DEVE) ο Στέλιος Κούλογλου [video]

Permalink

Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέχτηκε χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων, το λόγο έλαβε εκ μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η ευρωβουλευτής των Podemos, Λόλα Σάντσεζ, η οποία πρότεινε την υποψηφιότητα του κ. Κούλογλου. Όπως είπε και η ίδια: «Είμαι πεπεισμένη ότι η εμπειρία του ως ρεπόρτερ και ιδίως σε εμπόλεμες περιοχές αλλά και ως διακεκριμένου δημοσιογράφου, εν γένει,  νομίζω ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να μας δώσει μια ‘πολύτιμη συμβολή’ και είναι μια πολύ καλή, πιστεύω υποψηφιότητα».

O κ. Κούλογου ευχαριστώντας την Επιτροπή για την εκλογή του σχολίασε: «Είναι ένας από τους τομείς που γνωρίζω πολύ καλά. Ήμουν πολεμικός ανταποκριτής και θέλω να βοηθήσω με τις εργασίες μου τις αναπτυσσόμενες χώρες και να βοηθήσω και την επιτροπή να βελτιώσει την κατάσταση των αναπτυσσομένων χωρών. Προσβλέπω λοιπόν στις εργασίες μου και ευχαριστώ πολύ για την τιμή».

Η Επιτροπή Ανάπτυξης είναι μια από τις είκοσι μόνιμες κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΕΚ, με πρόεδρο τη βρετανίδα ευρωβουλευτή της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Λίντα Μακ Άβαν. Η Επιτροπή είναι αρμόδια για τον πολιτικό διάλογο με τις αναπτυσσόμενες χώρες, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε συνάρτηση με τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς. Επιπλέον, συμμετέχει στη διατύπωση νόμων προς την Ολομέλεια του ΕΚ, στην έγκριση του προϋπολογισμού των δαπανών της ΕΕ για τη χορήγηση βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες,  επιβλέπει στενά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και όλους όσους κάνουν χρήση των κονδυλίων βοήθειας της ΕΕ ενώ ασκεί πιέσεις για έναν καλύτερο συντονισμό των δράσεων μεταξύ χωρών και υπηρεσιών.

Μία από τις ουσιαστικότερες ασχολίες της Επιτροπής Ανάπτυξης είναι η καταγγελία παράνομων πρακτικών φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής στις αναπτυσσόμενες χώρες και πρόταση δράσεων καταπολέμησης του φαινομένου.


(Visited 62 times, 1 visits today)

Read more:
EP-067641F_Plenary_1_6
Ανοικτή επιστολή του Σ. Κούλογλου: Κύριε Ταγιάνι, ελάτε στο Δομένικο να δείτε τι ήταν ο Μουσολίνι

Σε απάντηση των δηλώσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Στέλιος Κούλογλου έστειλε στον κ. Ταγιάνι και σε όλους τους...

Close