Διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά αιτούντων άσυλο και προσφύγων

Permalink

Ο κ. Ismail Zat, Τούρκος υπήκοος, είχε λάβει άσυλο από την Ελλάδα το 2001 διότι είχε εκφράσει φόβους για διώξεις εκ μέρους των τουρκικών αρχών σε σχέση με τις αντικυβερνητικές ιδέες του και τη συμμετοχή του σε συνδικαλιστικές δραστηριότητες.

Το 2013, σε συνέχεια της έκδοσης διεθνούς εντάλματος σύλληψης από την Τουρκία, το Εφετείο Αθηνών έκρινε στην απόφαση 127/2013 ότι δεν πρέπει να εκδοθεί λόγω του γεγονότος ότι, ως πρόσφυγας, έπρεπε να προστατευθεί από την πιθανή απειλή εις βάρος της ζωής του και της ελευθερίας του που θα αντιμετώπιζε εάν αναγκαζόταν να επιστρέψει στη χώρα του.

Όμως, πριν τρεις μήνες, ο κ. Zat συνελήφθη στη Γερμανία, μετά την έκδοση από την Τουρκία «κόκκινου σήματος» με το ίδιο σκεπτικό όπως εκείνο που είχε απορριφθεί από το Ελληνικό Εφετείο. Βρίσκεται έκτοτε υπό κράτηση, αναμένοντας την έκδοσή του.

1. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να υπάρξει εγγύηση όσον αφορά την προστασία των αναγνωρισμένων προσφύγων και αιτούντων άσυλο από επανειλημμένες διαδικασίες έκδοσης/εντάλματα της Interpol και συλλήψεις σε άλλα κράτη μέλη, που αποτελούν περαιτέρω διαδικασίες στοχοποίησης και δίωξης εις βάρος τους;

2. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τη εξασφάλιση της αμοιβαίας αναγνώρισης των ποινικών αποφάσεων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αρχή ne bis in idem;


(Visited 52 times, 1 visits today)

Read more:
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας...
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close