Ημερίδα Κούλογου στην Ξάνθη για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Permalink

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε το πρωΐ της περασμένης Παρασκευής στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη, την οποία διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Η εκδήλωση είχε τρία επίπεδα: Την Νεοφυή Επιχειρηματικότητα, Την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και την Προοπτική της καλλιέργειας της Βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα, για την οποία προχθές βγήκε και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ο στόχος των τριών επιπέδων της εκδήλωσης ήταν η καταπολέμηση της ανεργίας και η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το Δυναμικό Παρόν του έδωσε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αναφέροντας τη λειτουργία για δύο καλοκαίρια θερινού σχολείου επιχειρηματικότητας, όπως και τη διοργάνωση του τρίτου στις αρχές Ιούλη.

Σε ότι αφορά την κοινωνική οικονομία, παρουσιάστηκε το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ ένα από τα τρία δίκτυα στην Ελλάδα, εκτός αυτό της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος των δικτύων είναι η ενημέρωση και η διάχυση των καλών πρακτικών. Οκτώ ΚοιΝΣΕΠ στην ΑΜ-Θ και οι περισσότερες ενεργές ΚΟΙΝΣΕΠ σε όλη την Ελλάδα, είναι συλλογικού και κοινωνικού σκοπού.
Παρουσιάσθηκε και ο καταναλωτικός συνεταιρισμός Ξάνθης, με την λειτουργία ενός παντοπωλείου, με στήριξη των τοπικών παραγωγών και σύνθημα «Η τροφή στα χέρια μας».

Βιομηχανική κάνναβη: Η νέα προσοδοφόρος καλλιέργεια;

Επίσης ως προσοδοφόρος καλλιέργεια που μπορεί να καλλιεργηθεί λόγω του εξαιρετικού κλίματος στην Ελλάδα, χαρακτήρισε την καλλιέργεια της Βιομηχανικής κάνναβης ο γεωπόνος Αβραάμ Νικολαΐδης στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Η βιομηχανική κάνναβη μετράει 25.000 χρήσεις, στα τρόφιμα στα ρούχα, στα παπούτσια, στα μονωτικά υλικά, στο χαρτί, στο αυτοκίνητο.
Αυτό που τονίστηκε είναι ότι μπορεί να δώσει εισόδημα και 105 ευρώ το στρέμμα, σε σχέση με τα 62 ευρώ στο Βαμβάκι και 91 ευρώ στο καλαμπόκι.

Η Βιομηχανική κάνναβη ενεργοποιεί δικαιώματα, αλλά δεν υπόκειται στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων –όπως το βαμβάκι-και χρειάζεται ο καλλιεργητής που θα το αποφασίσει να σπείρει βιομηχανική κάνναβη, θα πρέπει να πάρει άδεια από την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η χώρα μας έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για την καλλιέργεια, ωστόσο απαιτούνται πολλές εκτάσεις για την μεγάλη παραγωγή, που λόγω του ότι έχουμε κατά μέσο όρο κλήρο 47 στρέμματα ο κάθε αγρότης, χρειάζεται να προχωρήσουν σε συνεργατικά εγχειρήματα οι αγρότες και οι παραγωγοί.

Τέλος λόγος έγινε λόγος και για τις θαυμαστές χρήσεις της φαρμακευτικής κάνναβης, για όλες τις ασθένειες ακόμα και για τον καρκίνο, καθώς πολλοί την χαρακτηρίζουν ως Ιησού των βοτάνων.

Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνή


(Visited 99 times, 1 visits today)

Read more:
295046-argentina
O Μητσοτάκης, ο Μάκρι και οι Financial Times. Του Σ. Κούλογλου για το TVXS

Πρόκειται προφανώς για σύμπτωση. Η σελίδα 3 των χθεσινών Financial Times φιλοξενούσε σε περίοπτη θέση ένα πορτρέτο του κ. Μητσοτάκη,...

Close