Κούλογλου σε Κομισιόν για ενίσχυση της Ελλάδας λόγω φυσικών καταστροφών

Permalink

Γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σχετικά με τις εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τις τελευταίες μέρες διάφορες περιοχές της Ελλάδας πολλές από τις οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

 

Ο ευρωβουλευτής υπογραμμίζει το οικονομικό βάρος που ήδη υφίσταται η Ελλάδα λόγω εφαρμογής του Μνημονίου και της διαχείρισης των προσφυγικών ροών και επισημαίνει ότι από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ προβλέπεται χρηματοδοτική συνδρομή για την αποκατάσταση ζημιών σε κράτη μέλη που έχουν πληγεί από καταστροφές.

 

Καλεί επίσης την Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο επίσπευσης της ενίσχυσης σε κράτη μέλη πληγέντα από εκτεταμένες καταστροφές και το ενδεχόμενο έκτακτης ενίσχυσης των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών ταμείων (ΕΔΕΤ) της περιόδου 2014-2020 που μπορούν να αξιοποιηθούν από τα κράτη μέλη, όπως και από την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση των καταστροφών και την αποζημίωση των κατοίκων.

 

To πλήρες κείμενο της ερώτησης

Έντονα καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, καταστροφικές δασικές πυρκαγιές και έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν διάφορες περιοχές της Ελλάδας τις τελευταίες μέρες. Το νησί της Θάσου, περιοχές της Μεσσηνίας, Λακωνίας και Θερμαϊκού βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές καθώς και τις περιουσίες αγροτών, κτηνοτρόφων, επιχειρηματιών και κατοίκων. Οι πυρκαγιές στη Θάσο αποτέφρωσαν περισσότερα από 140.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, έκαψαν σπίτια ενώ προκάλεσαν τεράστια οικολογική καταστροφή στο νησί.

 

Σύμφωνα με το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), η ΕΕ μπορεί να προσφέρει χρηματοδοτική συνδρομή στα Κράτη Μέλη αφού αυτά την αιτηθούν εντός 12 εβδομάδων μετά την πρώτη επέλευση ζημίας λόγω της καταστροφής.

 

Δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική συγκυρία καθότι εφαρμόζει ένα εξαιρετικά επίπονο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ έχει σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος λόγω και των προσφυγικών ροών,

 

Ερωτάται η Επιτροπή:

 

Μπορεί και με ποιο τρόπο να επισπευσθεί η ενίσχυση στα Κράτη Μέλη που έχουν πληγεί από τέτοιους είδους εκτεταμένες καταστροφές;

 

Υπάρχουν περιθώρια έκτακτης ενίσχυσης των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών ταμείων (ΕΔΕΤ) της περιόδου 2014-2020 που μπορούν να αξιοποιηθούν από τα πληγέντα Κράτη Μέλη για την αντιμετώπιση, προστασία και πρόληψη από ανάλογες φυσικές καταστροφές καθώς και για την αποζημίωση των κατοίκων των πληγέντων περιοχών;


(Visited 89 times, 1 visits today)

Read more:
Ιδιωτικοποίηση των νερών...
Ιδιωτικοποίηση των νερών…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμετζόγλου.

Close