Κούλογλου σε BBC: η στάση των Ελλήνων παράδειγμα για όλο τον κόσμο

Permalink

Συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου στο ραδιόφωνο του BBC World Service

BBC: Μιλήσαμε με τον Στέλιο Κούλογλου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Κούλογλου: Υπήρξε ένα περιστατικό με ένα ναυάγιο κοντά στις τουρκικές ακτές, στο οποίο μετέβαιναν 25 πρόσφυγες. Αυτό είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό. Όσο αφορά την πολιτική σκηνή, αυτό που θα ζητήσει η Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής, είναι να εφαρμόσουν όλες οι χώρες τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου, η οποία ορίζει ότι όλες οι χώρες οφείλουν να φιλοξενήσουν τους 160 χιλιάδες πρόσφυγες στο σύνολό τους, ανάλογα με ορισμένα κριτήρια. Ξέρετε πόσοι έχουν γίνει ήδη δεκτοί; Μόλις 400. Αυτό είναι γελοίο. Η Ελλάδα θα ζητήσει από την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία. Περίπου 3 δις έχουν δοθεί στην Τουρκία, ώστε να σταματήσει τη ροή των μεταναστών.

BBC: Άρα η ΕΕ έχει διευθετήσει 0.25% του αριθμού που είχε συμφωνηθεί πέρσι.

Κούλογλου: Ναι και αυτό είναι γελοίο. Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι προσφυγικό. Η Ελλάδα θα έχει προσφυγικό πρόβλημα εάν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες μείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Αλλά σε μια ήπειρο με 500 εκατομμύρια πληθυσμό, ένα εκατομμύριο πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα. Μπορούν να απορροφηθούν πολύ εύκολα. Η Ευρώπη έχει πρόβλημα αξιών. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη, οι διεθνείς κανόνες και οι αξίες δε γίνονται σεβαστοί.

BBC: Ποια είναι η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα;

Κούλογλου: Υπάρχει αυξημένη ροή προσφύγων, κι εφόσον τα σύνορα με την πρώην Μακεδονία είναι κλειστά, και όλα τα σύνορα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, έχουμε πρόβλημα. Η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμόσει τη συμφωνία, και δεν έχει γίνει καμία κίνηση από τη χώρα. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι οι χώρες της ΕΕ δεν εφαρμόζουν τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου. Η Ουγγαρία έπρεπε να φιλοξενήσει, προσέξτε, όχι να ενσωματώσει σαν Ούγγρους πολίτες, μόνο να φιλοξενήσει προσωρινά 1200 πρόσφυγες. Και λέει όχι, η ουγγρική κυβέρνηση ζητά δημοψήφισμα για την υποδοχή ή όχι των προσφύγων. Δεν υπάρχει καμία ποινή ενάντια στις χώρες αυτές, τί είδους Ευρώπη είναι αυτή χωρίς αλληλεγγύη; Kάθε χώρα κάνει ό,τι είναι καλύτερο για τα τοπικιστικά συμφέροντα των πολιτικών και για την εγχώρια ακροδεξιά η οποία ορίζει την πολιτική ατζέντα. Οι νεοναζί περιμένουν στη γωνία για να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση. Ένα ασήμαντο περιστατικό αν γίνει, είναι αρκετό, για να αλλάξει η κατάσταση, γιατί μέχρι τώρα οι Έλληνες έχουν δείξει αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη, ακόμα και σήμερα στην κεντρική πλατεία της Αθήνας συγκεντρώθηκαν τόνοι ειδών και τροφίμων για βοήθεια στους πρόσφυγες.

BBC: Αν η κατάσταση συνεχιστεί, υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να κλείσει τα σύνορά της με την Τουρκία;

Κούλογλου: Αυτό δεν είναι δυνατό. Μιλάμε για μια ακτογραμμή χιλιάδων χιλιομέτρων.

BBC: Λόγω της θάλασσας.

Κούλογλου: Δεν μπορείς να υψώσεις ένα τείχος στη θάλασσα. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, και πρέπει να αντιμετωπιστεί ευρωπαϊκά.

BBC: Ήταν ο Στέλιος Κούλογλου από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.


(Visited 133 times, 1 visits today)

Read more:
216452-12
Άρθρο Στ. Κούλογλου: Παράδεισος φοροδιαφυγής, κόλαση για whistleblowers.

Μοιάζει για σενάριο ταινίας πολιτικής συνωμοσίας: οι δύο πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) που αποκάλυψαν ότι το Λουξεμβούργο ήταν φορολογικός παράδεισος...

Close