Επιστολή Κούλογλου και 34 ακόμη ευρωβουλευτών για τη δίωξη Τούρκου δημοσιογράφου

Permalink

Ανοιχτή επιστολή στην Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής & Πολιτικής Ασφαλείας,Φεντερίκα Μογκερίνι, απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, αναφορικά με την υπόθεση του Τούρκου δημοσιογράφου Oνούρ Ερέμ, o οποίος, εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και εφτάμιση χρόνια για προσβολή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρώην Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος της καθημερινής τουρκικής εφημερίδας BirGun κατηγορείται, διότι κατά την διάρκεια συνέντευξης με τον Βρετανό συγγραφέα Ταρίκ Άλι, ο δεύτερος χρησιμοποίησε τη λέξη «αστείος»αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας. Επιπλέον, σε άρθρο που δημοσίευσε ο Ονούρ Ερέμ για τα αποτελέσματα αυτόματης συμπλήρωσης κατά την διαδικασία αναζήτησης στο Google, αναφέρει ότι πληκτρολογώντας τις λέξεις «Ερντογάν» και «ΑΚΡ»αυτές συνδέονται αυτόματα με τις λέξεις «κλέφτης και δολοφόνος».

Για τις δύο αυτές κατηγορίες, ο Ερέμ πρόκειται να δικαστεί στις 24 Μαΐου και στις 9 Ιουνίου αντίστοιχα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο Τούρκος δημοσιογράφος δήλωσε: «Θέλουν να μας φιμώσουν με αυτές τις αποφάσεις. Θέλουν να μας κάνουν να λογοκρίνουμε τις σκέψεις μας, τις συνεντεύξεις μας και τα δελτία ειδήσεών μας. Αλλά δεν θα σταματήσουμε να λέμε την αλήθεια ή να εκφράζουμε τις σκέψεις μας. Η κυβέρνηση επιτίθεται σε όλα τα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ με διάφορους τρόπους. Οι Κούρδοι δημοσιογράφοι ξυλοκοπούνται και συλλαμβάνονται όλη την ώρα με κατηγορίες όπως «πήγαινε γυρεύοντας».

Τριάντα τέσσερις Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές παρατάξεις, συνυπογράφουν την επιστολή του Στέλιου Κούλογλου με την οποία εκφράζουν την διαμαρτυρία τους για τις συνεχείς παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στην Τουρκία. Επιπλέον, ζητούν την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων που έχουν επικυρωθεί από την Τουρκία και το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη για τον Ονούρ Ερέμ, καθώς και την άμεση απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων ή άλλων ατόμων που κρατούνται και έχουν καταδικαστεί και μόνο επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης.

Ολόκληρο το κείμενο της ανοιχτής επιστολής

Προς την κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας/Αντιπρόεδρο της Επιτροπής

Αξιότιμη κα Αντιπρόεδρε/Ύπατη Εκπρόσωπε

Στις 24 Μαΐου, 2016, ο 28χρονος Τούρκος δημοσιογράφος Ονούρ Ερέμ θα δικαστεί με την κατηγορία «προσβολής» του πρωθυπουργού του τουρκικού κράτους. Η διαδικασία έχει κινηθεί εναντίον του μετά από μια συνέντευξη με τον Βρετανό συγγραφέα Ταρίκ Άλι, τον Οκτώβριο του 2015, στην οποία κατά την αναφορά στον πρωθυπουργό Νταβούτογλου έγινε χρήση της λέξης «αστείος» (joker). Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Άλι εξέφρασε τη γνώμη του για συγκεκριμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών, λέγοντας ότι «πρόκειται για τόσο ασυνάρτητα σκουπίδια που είμαι έκπληκτος που αυτοί οι δύο αστείοι είναι ακόμα στην κυβέρνηση».

Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 9 Ιουνίου, 2016 πρόκειται να ανοίξει η υπόθεση της δεύτερης δίκης του κ. Ερέμ για «προσβολή» του Τούρκου προέδρου για ένα άρθρο σχετικά με τα αποτελέσματα αυτόματης συμπλήρωσης του Google. Η υπόθεση σχετίζεται με ένα άρθρο του κ. Ερέμ στο οποίο αναφέρει ότι, πληκτρολογώντας στο Google, οι λέξεις «Ερντογάν» και «AKP» συνδέονται κατά την αυτόματη συμπλήρωση με τις λέξεις «κλέφτης και δολοφόνος». Αυτό είναι και ένα από τα πολύ γνωστά συνθήματα που χρησιμοποιούνται σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι εισαγγελείς ζητούν ποινή φυλάκισης 7,5 έτη συνολικά.

Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί, ειδικά από τον κουρδικό Τύπο. Από τον Ιανουάριο έως τον  Μάρτιο 2016, 28 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν σύμφωνα με την έκθεση παρακολούθησης των παρατηρητών των μέσων ενημέρωσης, ενώ τον Απρίλιο έχουν φτάσει τους 35. Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DISK) «οι εργαζόμενοι στη δημοσιογραφία στη χώρα μας δεν έχουν περάσει ποτέ πιο σκληρή δοκιμασία. Οι δημοσιογράφοι που βγαίνουν στο δρόμο για να καταγράψουν ειδήσεις συλλαμβάνονται και κρατούνται ο ένας μετά τον άλλον. Ο μεγαλύτερος στόχος της επίθεσης κατά του Τύπου είναι το πρακτορείο ειδήσεων Dicle. Tρεις εργαζόμενοι του πρακτορείου έχουν καταδικαστεί. Δώδεκα άλλοι φυλακίστηκαν. Τέλος, ο Νεντίμ Tιρφέντ έχει συλληφθεί, και η περίοδος κράτησης της Σερμίν Σεϊντά έχει παραταθεί».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ασχοληθεί με το ζήτημα της προστασίας και της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία σε πολλές περιπτώσεις και ιδίως στο πλαίσιο της παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας της σκέψης. Ζητούμε την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων που έχουν επικυρωθεί από την Τουρκία, καθώς και  το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη για τον κ. Ερέμ.

Ζητούμε επίσης την άμεση απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων ή άλλων ατόμων που κρατούνται και έχουν καταδικαστεί και μόνο επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης.

Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Στέλιος Κούλογλου

Συνυπογράφουν

GONZALEZ PENAS Tania GUE/NGL
LAMBERT Jean The Greens
MALTESE Curzio GUE/NGL
KUNEVA Kostadinka GUE/NGL
PAPADIMOULIS Dimitrios GUE/NGL
CHRYSOGONOS Kostas GUE/NGL
SAKORAFA Sofia GUE/NGL
ALBIOL Marina GUE / NGL
PUNSET Carolina ALDE
NART Javier ALDE
SÁNCHEZ CALDENTEY María Dolores Lola GUE/NGL
TORRES Estefania GUE/NGL
BENITO Xabier GUE/NGL
URBAN Miguel GUE/NGL
ANDERSON Martina GUE/NGL
CARTHY Matt GUE/NGL
BOYLAN Lynn GUE/NGL
Liadh Ní Riada GUE/NGL
LOPEZ BERMEJO Paloma GUE/NGL
ZIMMER Gabriele GUE/NGL
MATIAS Marisa GUE/NGL
DE MASI Fabio GUE/NGL
SONNEBORN Martin NI
CHILDERS Nessa (S&D)
WARD Julie (S&D)
VERGIAT Marie-Christine GUE/NGL
VANA Monika The Greens
BENIFEI Brando (S&D)
LE HYARIC Patrick GUE/NGL
SPINELLI Barbara GUE/NGL
PIRINSKI Georgi (S&D)
MAVRIDES Costas (S&D)
PAPADAKIS DEMETRIS (S&D)


(Visited 50 times, 1 visits today)

Read more:
33421342532_8479a35a96_h
Κούλογλου: «Παραταξιακή η νοοτροπία της EuroLeague»

Στην εκπομπή "Είναι να γελάει κανείς" με τους Παντελή Βλαχόπουλο και Γιώργο Συρίγο μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής (17/11) ο...

Close