Ο Στέλιος Κούλογλου ενημερώνει για την Ολομέλεια του Στρασβούργου 4-7 Ιουλίου 2016

Permalink

O Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ενημερώνει για τα θέματα που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Στρασβούργου 4-7 Ιουλίου 2016 στο καθιερωμένο μήνυμα της αντιπροπροσωπίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή τη φορά το μήνυμα δόθηκε με την μορφή συνέντευξης στον υπεύθυνο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, Βασίλη Κατσαρδή.

Για το Brexit και τη συζήτηση τόσο σε αυτή όσο και στην έκτακτη Ολομέλεια των Βρυξελλών την προηγούμενη εβδομάδα, είπε ότι δυστυχώς η συντηρητική πλειοψηφία του κοινοβουλίου δε φαίνεται να έχει βγάλει κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα, παρότι οι άλλες ομάδες και οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσαν το θέμα και προειδοποίησαν ότι πρέπει η Ευρώπη να αλλάξει πορεία, γιατί δεν πάνε καθόλου καλά τα πράγματα και ότι πρόκειται για έναν Τιτανικό που θα πέσει στα βράχια.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, αναφέρθηκε στη «σωστή και ενδιαφέρουσα» όπως τη χαρακτήρισε, παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Χρυσόγονου, στην οποία τόνιζε ότι «θέλουμε ευρωπαϊκά σύνορα αλλά δε θέλουμε άλλους νεκρούς στις ακτές». Αυτό προϋποθέτει η ακτοφυλακή να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να μην είναι απλά και μόνο μια δύναμη κατά των προσφύγων.

Ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε επίσης στη δίκη των πληροφοριοδοτών που έβγαλαν στη δημοσιότητα τις διαρροές του Λουξεμβούργου και του δημοσιογράφου που τις δημοσίευσε. Είπε ότι οι  whistleblowers ή πληροφοριοδότες, είναι άνθρωποι που γνωρίζουν κρατικά και εταιρικά μυστικά και θέλοντας να προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον, τα αποκαλύπτουν βάζοντας σε κίνδυνο την καριέρα τους ή και την προσωπική τους ζωή. Ενημέρωσε μάλιστα και για μια πρωτοβουλία που έχει πάρει ο ίδιος για το φθινόπωρο προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος και τη διατύπωση νομικών κανόνων που να προστατεύουν τους πληροφοριοδότες, γιατί, όπως είπε, τα κυρίαρχα κόμματα δε θέλουν να τους προστατέψουν, γιατί θέτουν σε κίνδυνο την μυστικότητά τους, την αδιαφάνεια και τα ενδεχόμενα σκάνδαλα.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη:

Για τη Σλοβακική Προεδρία που ξεκίνησε και την ομιλία του πρωθυπουργού της Ρόμπερτ Φίτσο, ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στην παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη προς τον κ. Φίτσο σχετικά με τις δηλώσεις του τελευταίου ότι «στη Σλοβακία δεν έχει θέση το Ισλάμ και ότι η Σλοβακία δεν πρόκεται να δεχθεί μουσουλμάνους». Εκτίμησε δε, ότι στο θέμα των προσφύγων η συνεισφορά της Σλοβακίας δε θα είναι θετική, τη στιγμή που η χώρα μας έχει πρόβλημα και οι  συμφωνίες τηρούνται μόνο όταν πρόκειται για χρήματα και όχι όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές.

Για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία αναφέρθηκε στην παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα, στην οποία τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να δαπανάμε δισεκατομμύρια για να σώσουμε τις τράπεζες και να μη βοηθάμε τους ανθρώπους με αναπηρία και να μην εφαρμόζουμε τις συμβάσεις.

Τέλος, ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο ίδιος για το Ελληνικό Καφενείο στο Ευρωκοινοβούλιο και εκτός. Είπε ότι η ιδέα ήταν «να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα, να γίνουν εξαγωγές, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασία, και να μη φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό και να αναθερμάνουμε την ελληνική οικονομία». Συμπλήρωσε επίσης ότι τα καφενεία είναι μέρος της ελληνικής παράδοσης και όχι μόνο δεν πρέπει να εξαφανιστούν αλλά να εμφανιστούν και στο εξωτερικό.

Βίντεο: Βασίλης Κατσαρδής

27532115504_9b11886a3e_z

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:

Κατσαρδής: Κυρίες και κύριοι χαίρετε. Είμαστε εδώ με τον Ευρωβουλευτή του Σύριζα Στέλιο Κούλογλου, καλησπέρα κύριε Κούλογλου, για να συζητήσουμε για τα τεκτενόμενα του Στρασβούργου για τον Ιούλιο του 2016. Πολλά και ενδιαφέρονται πάλι τα θέματα αλλά νομίζω το πιο σημαντικό είναι το θέμα του Brexit το οποίο συζητήθηκε και σήμερα, συζητήθηκε και στις Βρυξέλλες την προηγούμενη βδομάδα. Πώς το είδατε εσείς από μέσα;

Κούλογλου: Δε βλέπω να έχουνε βγάλει κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα δυστυχώς η συντηρητική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου παρότι οι άλλες ομάδες αναρωτιόνταν, όπως κι εμείς φυσικά θέσαμε το θέμα, η ομάδα μας και οι ευρωβουλευτές του Σύριζα ότι δεν πάει καθόλου καλά, ότι πρόκειται για έναν Τιτανικό που θα πέσει στα βράχια και πρέπει να αλλάξετε πορεία. Αλλά δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία και φοβάμαι ότι ο Τιτανικός τελικά θα πέσει στο παγόβουνο.

Κατσαρδής: Προβλέπετε ότι η Βρετανία θα φύγει σύντομα απο την Ευρωπαϊκή Ένωση ή κωλυσιεργεί προκειμένου να βρεί μια άκρη τέλος πάντων;

Κούλογλου: Έχουμε πέσει στη συνηθισμένη αδράνεια και αδυναμία απόφαση της κυρίας Μέρκελ που έχει στο βάθος του μυαλού τους μήπως καταφέρει και αλλάξει το δημοψήφισμα και δε γίνει το Brexit και όλα αυτά δημιουργούν μια όχι δημιουργική ασάφεια που δυσκολεύει τα πράγματα και κανείς δεν ξέρει που ακριβώς πάει το σκάφος.

27866348250_792cfa8a08_z

Κατσαρδής: Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί μια άκρη σύντομα. Το δεύτερο κατά τη γνώμη μου θέμα που συζητήθηκε είναι το θέμα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Πείτε μας λίγο πώς το είδατε και ποιά είναι η θέση σας;

Κούλογλου: Λοιπόν έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα και σωστή παρέμβαση ο Κώστας Χρυσόγονος, ο συνάδελφος από τον Σύριζα, ο οποίος είπε οότι θέλουμε ευρωπαϊκά σύνορα αλλά δε θέλουμε νεκρούς πρόσφυγες στις ακτές μας, κι αυτό προϋποθέτει η Ακτοφυλακή να λειτουργήσει με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, να κοιτάξει να προφυλάξει τις ζωές των ανθρώπων, να μην είναι απλά και μόνο μια δύναμη εναντίον των προσφύγων αλλά να είναι μια δύναμη και προστασίας των συνόρων αλλά και προστασίας των διεθνών κανόνων και της αξιοπρέπειας και της ζωής.

28069266331_772c502cf0_z

Κατσαρδής: Μιας και μιλάμε για προστασία ανθρώπων, να πάμε σε ένα άλλο θέμα όπου κάποιοι πολίτες δεν προστατεύονται. Μιλάω για τους πληροφοριοδότες. Συζητήθηκε το θέμα εδώ την Τετάρτη. Τελικώς, οι άνθρωποι οι οποίοι κατάφεραν να δώσουν στοιχεία για τα Lux Leaks πάνε προς τη φυλακή ενώ όλοι οι υπόλοιποι για τους οποίους δώσαν τα στοιχεία βρίσκονται κανονικά στις θέσεις τους, έτσι;

Κούλογλου: Μιλάμε για τους whistleblowers, αυτούς τους ανθρώπους που ξέρουν κρατικά μυστικά ή εταιρικά μυστικά θέλοντας να προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον, τα βγάζουν στη φόρα, βάζοντας σε κίνδυνο την καριέρα τους, την οικογένειά τους και καμιά φορά και την προσωπική τους ζωή. Λοιπόν, είχαμε πέρυσι την αποκάλυψη των Lux Leaks, είναι το σκάνδαλο που αποκάλυπτε ότι το Λουξεμβούργο έχει μετατραπεί σε έναν φορολογικό παράδεισο σε βάρος των υπόλοιπων ευρωπαίων εταίρων, και το Λουξεμβούργο κατά καιρούς μας δίνει και συμβουλές ή συστάσεις ή και οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε με τα δικά μας οικονομικά, τι μέτρα λιτότητας πρέπει να πάρουμε, αλλά δεν προσαρμόζονται το ίδιο.

28113063356_bf5af36856_z

Κατσαρδής: Και με τη φοροδιαφυγή και τα λοιπά.

Κούλογλου: Δυστυχώς έγινε η δίκη των δύο ανθρώπων που έβγαλαν τα μυστικά απο τα Lux Leaks δηλαδή τις διαρροές του Λουξεμβούργου, καθώς και του δημοσιογράφου που τα δημοσίευσε και τους πήγανε αυτούς σε δίκη αντί να πάνε αυτούς που είχαν παραβιάσει τις Συνθήκες της ΕΕ. Και ο μεν δημοσιογράφος αθωώθηκε αλλά οι άλλοι δύο καταδικάστηκαν σε φυλακίσεις 8 και 12 μηνών με αναστολή. Δηλαδή δεν είνια μια βαριά ποινή αλλά παρολαυτά είναι αποθαρρυντική για τους άλλους whistleblowers. Εγώ στα πλαίσια της ομάδας της Αριστεράς, έχω πάρει μια πρωτοβουλία, που θα γίνει το φθινόπωρο, για να ξεκινήσουμε ένα διάλογο αλλά και τη διατύπωση νομικών κανόνων για την υιοθέτηση απο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιας οδηγίας που να προστατεύει τους whistleblowers γιατί τα κυρίαρχα κόμματα μέσα στο ΕΚ δε θέλουν να τους προστατεύσουν γιατί θέτουν σε κίνδυνο τη μυστικότητά τους, τη διαφάνειά τους και τα ενδεχόμενα σκάνδαλα.

Κατσαρδής: Τα συμφέροντά τους μάλλον, ετσι? Σε κάποιο βαθμό. Επόμενο θέμα για τη Σλοβακική Προεδρία ήθελα να πω η οποία ξεκίνησε αισίως τώρα. Ήρθε κι εδώ ο κύριος Ρόμπερτ Φίτσο, μας μίλησε. Τι γνώμη έχετε;

Κούλογλου: Έκανε μια ωραία παρέμβαση ο Δημήτρης Παπαδημούλης απο την ομάδα μας, ο οποίος του είπε ότι “ξέρετε έχετε κάνει μια δήλωση που λέτε ότι δεν υπάρχει θέση για το Ισλάμ στη Σλοβακία και είναι αδύνατο να υποδεχτεί η Σλοβακία μουσουλμάνους. Σας θυμίζει κάτι αυτή η δήλωση; Επιμένετε σε αυτήν; Με αυτό το πνεύμα θα ασκήσετε την Προεδρία;” Γιατί ασφαλώς οι διεθνείς κανόνες είναι απαγορευτικοί στο να μπορεί να κρίνει κανείς το θέμα των προσφύγων ή της παροχής ασύλου ανάλογα με την εθνικότητα ή με τη θρησκεία. Φυσικά βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, απέφυγε να απαντήσει, διότι ότι και να πει είναι χαμένος. Είτε να πει ότι συμφωνεί με τη δήλωσή του, που θα ήταν χαμένος στην Ευρώπη, είτε να πεί ότι διαφωνεί θα ήταν χαμένος στη χώρα του. Και επειδή όλα αυτά τα είχε πει για να δημαγωγήσει στη χώρα του είναι δύσκολα τα πράγματα. Αλλά ξεκινάει η εξάμηνη προεδρία της Σλοβακίας και ειδικά στο θέμα των προσφύγων νομίζω ότι δε θα είναι θετική η συνεισφορά της, τη στιγμή που εμείς έχουμε πρόβλημα και δεν εφαρμόζονται οι συμφωνίες για την μετεγκατάσταση των προσφύγων στις άλλες χώρες, σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια. Όταν πρόκειται για χρήματα, για τράπεζες κτλ πρέπει να εφαρμόζουμε τις συμφωνίες μέχρι το τελευταίο σεντ αλλά όταν πρόκειται για ανθρώπινες ψυχές υπάρχει ελαστικότητα.

Κατσαρδής: Το ίδιο ισχύει και για το θέμα της εφαρμογής της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία συζητείται αυτή τη στιγμή. Έκανε και μια παρέμβαση η Κ. Κούνεβα στο ίδιο πνεύμα νομίζω, έτσι;

Κούλογλου: Η Κωνσταντίνα έκανε μια πολύ αξιόλογη παρέμβαση στην οποία είπε ότι είναι απαράδεκτο να δαπανάμε δισεκατομμύρια για να σώσουμε τις τράπεζες και να μην σώζουμε τις ζωές, να μη βοηθάμε τους ανθρώπους με αναπηρία.

28113061496_862540bee6_z

Κατσαρδής: Και να μην εφαρμόζουμε και τις συμβάσεις που ήδη υπάρχουν.

Κούλογλου: Εδώ πρόκειται επίσης για την εφαρμογή συμβάσεων οι οποίες δεν εφαρμόζονται γιατί πάλι δεν πρόκειται για δάνεια, δεν πρόκειται για κέρδη τραπεζών αλλά πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και αξιοπρέπεια.

Κατσαρδής: Όσον αφορά την ολομέλεια, αυτές ήταν πάνω κάτω οι ερωτήσεις μου αλλά ήθελα να μας πείτε και δύο κουβέντες για την πρωτοβουλία που πήρατε όσον αφορά το ελληνικό καφενείο το οποίο το φέρατε στις Βρυξέλλες στο Κοινοβούλιο και έκανε αίσθηση αρκετά σημαντική, έτσι;

Κούλογλου: Η ιδέα ήταν να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα, να γίνουν εξαγωγές και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα για να μην φεύγουν οι νέοι μας στο εξωτερικό και να επανακινηθεί η ελληνική οικονομία. Έχω πάρει διάφορες πρωτοβουλίες, μια απο αυτές ήταν και η πρωτοβουλία για το κάλεσμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εταιριών που παράγουν προϊόντα καφενείου. Έγινε μια έκθεση σε μια γκαλερί με τις φωτογραφίες του Γιώργου Πίττα από καφενεία και έγινε και μια έκθεση μέσα στο ΕΚ και με ελληνικά προϊόντα και παρουσιάστηκαν και αυτές οι επιχειρήσεις. Επειδή η Ελλάδα στον τομέα της διατροφής έχει πολύ καλή φήμη, ήρθε πάρα πολύς κόσμος και γενικά είναι μια πρωτοβουλία που νομίζω ότι θα συνεχιστεί.

Κατσαρδής: Και για τα καθιερωμένα του Κοινοβουλίου που συνήθως είναι 5 άνθρωποι οι οποίοι πάνε σε μια εκδήλωση κτλ, εδώ είχε ενδιαφέρον, είχε έρθει πολύς κόσμος, ενδιαφέρθηκε. Ήταν καλό έτσι; 

Κούλογλου: Η προσπάθεια είναι να γίνονται εκδηλώσεις οι οποίες να είναι λίγο διαφορετικές, να μην είναι ρουτινιάρικες εκδηλώσεις και να έρχεται όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Τώρα εμάς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα για τα ελληνικά προϊόντα αλλά και για την ελληνική παράδοση και κουλτούρα και τα καφενεία είναι μέρος της παράδοσής μας, πρέπει να διατηρηθούνε αλλά και πρέπει να εμφανιστούνε στο εξωτερικό. Νομίζω ότι οι εικόνες αυτές με τις φωτογραφίες του Γ. Πίττα ήταν εξαιρετικές και το ελληνικό καφενείο δεν πρέπει να ανησυχεί πολύ.

 


(Visited 69 times, 1 visits today)

Read more:
Τα γνωστά..
Τα γνωστά…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close