Κούλογλου για Τουρκία: Προς ανοιχτά αντιδημοκρατικό καθεστώς

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ Στο Κόκκινο Αθήνας 105,5 FM, ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Τουρκία ύστερα από την χθεσινή διπλή βομβιστική επίθεση στις πόλεις Βan και Elazig στην νοτιοανατολική Τουρκία, καθώς και την σημερινή εισαγγελική εντολή κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων 187 τουρκικών επιχειρήσεων, που φαίνεται πως διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις με επιχειρήσεις τον Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και την κατεύθυνση που φαίνεται να παίρνει η χώρα, ο Ευρωβουλευτής απάντησε πως «κατρακυλά με μεγάλη ταχύτητα προς ένα ανοιχτά πλέον αντιδημοκρατικό καθεστώς. Ο Ερντογάν άλλωστε εκμεταλλεύτηκε το πραξικόπημα για να επιβάλει την επικυριαρχία του και χτυπά όχι μόνο τους Κούρδους, αλλά και την αριστερά και τα ΜΜΕ. Δεν είναι  μόνο η εφημερίδα Οζγκούρ Γκουντέμ που έκλεισε, ούτε απλά οι υποστηρικτές του ιεροκήρυκα αντιπάλου του που θελει να εξουδετερώσει, προσπαθεί να καθαρίσει συνολικά τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους που δεν διέπονται από ισλαμικές αντιλήψεις ή είναι στην μια ή την άλλη συνιστώσα του ισλαμισμού».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την συνεχιζόμενη συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία τόνισε πως «ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο γιατί η στάση των ηγέτιδων δυνάμεων της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας, που αντιμετωπίζει και το μεγάλο θέμα του προσφυγικού είναι να παραγνωριστούν με κάποιο τρόπο τα ατοπήματα του Ερντογάν». Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχει αυξανόμενη ένταση και ανησυχία για τις εξελίξεις, αφού κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά τις εξελίξεις στην Τουρκία, στηρίζει ο Στέλιος Κούλογλου.

Στο επίμαχο ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, ο ευρωβουλευτής υποστηρίζει πως αποτελεί «τη λυδία λίθο των σχέσων με την ΕΕ και αν επανέλθει, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη θα διακοπούν οριστικά. Βέβαια, τις τελευταίες μέρες ο Ερντογάν δεν έχει επαναλάβει πως θα υποταχθεί στην θέληση του λαού σχετικά με την επαναφορά της ποινής, κάτι που δείχνει πως λαμβάνει σοβαρά υπόψιν το ενδεχόμενο της ρήξης με την ΕΕ». Στην περίπτωση που δεν προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, τότε το Βερολίνο αλλά και η Κομισιόν δεν θα διαταράξουν τις σχέσεις με την Τουρκία για να μην ναυαγήσει η συμφωνία για το προσφυγικό υποστηρίζει ο Στέλιος Κούλογλου,  «η Γερμανία αντιμετωπίζει προβλήματα με τυφλές επιθέσεις και την δημοτικότητα της Μέρκελ να πέφτει λόγω του προσφυγικού, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα θέλουν να διαταράξουν τη συμφωνία που έχει θέσει υπό έλεγχο το θέμα των προσφυγικών ροών»

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της βίζα, ο ευρωβουλευτής σημείωσε πως δύσκολα θα περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς όχι μόνο δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, αλλά ορισμένες από αυτές καταπατώνται συστηματικά.

 Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη:


(Visited 53 times, 1 visits today)

Read more:
386874-kommounismos.jpeg
Ο Ν. Μαραντζίδης για τις αιτίες της ήττας του ΚΚΕ στον εµφύλιο. Τι ήταν τελικά ο κοµμουνισµός;

Στο πρώτο µέρος της µεγάλης συνέντευξης που µου παραχώρησε, ο συγγραφέας του βιβλίου «Στη σκιά του Στάλιν - Μια παγκόσµια...

Close