Το χιούμορ στην πολιτική και το δίδυμο Τόμσεν-Σόιμπλε

Permalink

Για τη νέα του ταινία τεκμηρίωσης, «Πεθαίνοντας στο γέλιο», που κάνει πρεμιέρα σήμερα στην Αθήνα και προβάλλεται στον κινηματογράφο Τριανόν, αλλά και για τα περί την διαπραγμάτευση ύστερα κι από τη «θερμή» συζήτηση που έγινε την Τρίτη για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, μίλησε σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στο Radio 9.84, ο Στέλιος Κούλογλου.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο νέο του ντοκιμαντέρ, που διερευνά το ρόλο του χιούμορ ως όπλου για πολιτική δράση και το οποίο προβλήθηκε ήδη σε Βρυξέλλες και Θεσσαλονίκη, εξήγησε πως ο λόγος της δημιουργίας του ήταν να προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να γελάσει «επειδή έχουμε πέσει στην κατάθλιψη όλα αυτά τα χρόνια και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».

Μιλώντας περισσότερο για την ταινία, αναφέρθηκε αρχικά στην αντιπολεμική φάρσα που διοργάνωσε πέρυσι στο Ευρωκοινοβούλιο σε συνεργασία με τους Αμερικανούς ακτιβιστές, Yes Men. Η φάρσα αυτή -η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο Ευρωκοινοβούλιο- αποτελεί τη μία από τις 4 ιστορίες που ακολουθεί η ταινία.  Πρωταγωνιστεί επίσης ο Γερμανός ανεξάρτητος ευρωβουλευτής (Το Κόμμα) και κωμικός, Martin Sonneborn, ο οποιος προτείνει ένα “άλλο” πρόγραμμα διάσωσης της χώρας μας.

Επί της διαπραγμάτευσης, ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε την ανησυχία που εξέφρασε ο Επίτροπος Μοσκοβισί στο περιθώριο της συζήτησης για την ελληνική αξιολόγηση στο Στρασβούργο και η οποία αφορούσε στην καθυστέρηση που προκαλούν στο κλείσιμο μιας συμφωνίας οι τακτικές Σόιμπλε.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε την έντονη παρουσία των Σοσιαλιστών, οι οποίοι υπό την παραίνεση Μοσκοβισί δήλωσαν υπέρ του κλεισίματος κατά τη συζήτηση και εξαπέλυσαν ευθείες βολές εναντίον του Γερμανού ΥΠΟΙΚ.

Αποδίδοντας την ευθύνη για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της συμφωνίας στην άλλη πλευρά, που εκφράζει διαρκώς νέες απαιτήσεις, όπως η “βίαια” ιδιωτικοποίηση  της ΔΕΗ και η νέα αιτίαση των δανειστών να προσυμφωνήσει και η αντιπολίτευση στα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, ο Στ. Κούλογλου υποστήριξε ότι συντεταγμένα, ΔΝΤ και Β. Σόιμπλε δε θέλουν να υπάρξει συμφωνία:

“Ο Σόιμπλε για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, ο Τόμσεν και το ΔΝΤ γιατί δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα κάνουν με την περίπτωση της Ελλάδας -αν θα συμμετέχουν ή όχι- και τι θα κάνουν με την Ευρώπη γενικότερα – γι αυτούς η μεγαλύτερη εκκρεμμότητα είναι ο Τραμπ. Ο Τραμπ ακόμα δεν έχει αποφασίσει αν θέλει το ΔΝΤ ν’ ανακατεύεται περισσότερο ή αν θέλει να το μαζέψει. Επομένως κι αυτοί δεν έχουν ξεκάθαρη γραμμή. Έχουμε αυτήν την ιστορική σύμπτωση ΔΝΤ-Σόιμπλε που είναι το χειρότερο δίδυμο που μπορεί να φανταστεί κανείς”.

Δηλώσεις Πρωθυπουργού

Σχετικά με την ανακοίνωση του Αλ. Τσίπρα, που έγινε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμμβουλίου Ντ. Τουσκ  μετά τη σημερινή συνάντησή τους, και αφορούσε το ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Κορυφής εάν δεν υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

“Νομίζω ότι η ανακοίνωση Τσίπρα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε εν γνώσει και με την ενθάρρυνση του Τουσκ διότι στην πραγματικότητα όλη η ευρωπαϊκή ηγεσία, και ο Τουσκ και ο Γιούνκερ, παρότι ανήκουν στη Δεξιά, είναι έξαλλοι με τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ και πιέζουν με κάθε τρόπο να κλείσει η περίφημη αυτή αξιολόγηση. Επομένως θέλουν να βοηθήσουν αυτή τη στιγμή την ελληνική πλευρά να την κλείσει και αυτό εξυπηρετούσε η ανακοίνωση. Δεν ήταν μια ανακοίνωση που αιφνιδίασε τον Τουσκ”.

Συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπουλ στο Βερολίνο

Εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τη σημερινή συνάντηση Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε στο Βερολίνο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ, που τελευταία είχε επιδείξει κάποια συμπάθεια προς την ελληνική πλευρά, θέλει να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup, παρά τις πρόσφατες αρνητικές δηλώσεις του εναντίον των «Νοτίων» οι οποίες τον έχουν οδηγήσει σε απομόνωση. Το ανησυχητικό λοιπόν, δεδομένου ότι ο μόνος που μπορεί να επιβάλει τον κ. Ντάισελμπλουμ είναι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ο Πρόεδρος του Eurogroup μπορεί τώρα να κάνει πίσω για την Ελλάδα και συνταχθεί με το μέτωπο των «σκληρών» προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση

Για την αξιωματική αντιπολίτευση και το ρόλο που διαδραματίζει, ειδικά μετά και την προχθεσινή στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι ήταν οι μόνοι που υποστήριξαν πως την ευθύνη για την καθυστέρηση που παρατηρείται έχει η ελληνική κυβέρνηση, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε πως ο ίδιος θεωρεί ότι σε αυτή τη φάση θα έπρεπε να υπάρξει μία συναίνεση αντιπολίτευσης-κυβέρνησης σε ορισμένα βασικά θέματα:

“Είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι την κοινή απειλή. Δε λέω να μην υπάρχει κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Φυσικά πρέπει να γίνεται κριτική. Αλλά όχι αυτό το πράγμα. Κάθε φορά να ζητάμε εκλογές και να υπονομεύουμε ο,τιδήποτε κάνει η κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν όλοι να ξέρουμε ότι δε φταίει η ελληνική πλευρά για την καθυστέρηση και να βγαίνουν Έλληνες ευρωβουλευτές στο ΕΚ και να λένε ότι φταίει. Γινόμαστε ρεζίλι, δεν είμαστε σοβαροί. Δεν πάμε πουθενά έτσι”.

 


(Visited 82 times, 1 visits today)

Read more:
29481713794_520f5459fa_z
Κούλογλου για διώξεις εισαγγελέων και δημοσιογράφων: Η κυβέρνηση προσφέρει κακή υπηρεσία στη χώρα

«Η κυβέρνηση προσφέρει κακή υπηρεσία στη χώρα με τον χειρισμό του σκανδάλου Novartis», τόνισε σε συνεντεύξεις του στο «Ράδιο Ένα...

Close