Δένδιας – Τσαβούσογλου: Τηλεοπτικό debate για εσωτερική κατανάλωση

Permalink

Αυτά συμβαίνουν όταν δύο χώρες αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα. Η Τουρκία του Ερντογάν έχει αρκετά, κυρίως οικονομικά αλλά και εσωτερικής τάξης, μετά την επιστολή των βετεράνων Ανώτατων στρατιωτικών, που ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε πραξικόπημα.

Για αυτό ο υπουργός των Εξωτερικών του, στη συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, φρόντισε μετά από μια φαινομενικά συμφιλιωτική εισαγωγή να κάνει αναφορά, λίγο στο άσχετο, στον σεβασμό της χώρας του στις μειονότητες (όποιος έχει επιφυλάξεις δεν έχει παρά να δει πώς σέβονται τους Κούρδους) και στην «τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης».

Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά προβλήματα με την εξωτερική του πολιτική, από το φιάσκο του πρόσφατου ταξιδιού στη Λιβύη μέχρι τον συνασπισμό Καραμανλή – Σαμαρά που στρέφεται εναντίον των προερχόμενων από την κεντροαριστερά αλλά και του ίδιου, για την ανομολόγητη πολιτική του στα ελληνοτουρκικά.

Έτσι ο υπουργός του των Εξωτερικών δεν μπορούσε παρά να βάλει τον Τσαβούσογλου στη θέση του, κάνοντας ρελάνς με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς σε όλα τα θέματα, από τη συμφωνία της Λωζάνης μέχρι το δίκαιο των θαλασσών.

Ο Τούρκος υπουργός ενθουσίασε το κοινό του.«Απάντηση-χαστούκι του Τσαβούσογλου στον Δένδια σε ζωντανή σύνδεση», ήταν ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής Sabah. Το ίδιο έκανε και με το παραπάνω, ο κ. Δένδιας ο οποίος γυρίζει στην Αθήνα με πολύ ανεβασμένες τις μετοχές του στο Χρηματιστήριο των δελφίνων της ΝΔ.

Τόσο ανεβασμένες, που το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διαρρεύσει την είδηση, που επανέλαβαν με ένα στόμα οι φιλοκυβερνητικοί παπαγάλοι: ο κ. Δένδιας « είχε ρητή εντολή, (από ποιόν άλλο, παρά τον Μωυσή) αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως». Η δόξα θα μοιραστεί στα δύο.

Δεν απομένει παρά η εικόνα δύο υπουργών Εξωτερικών να ανταλλάσσουν επιχειρήματα σε ζωντανή μετάδοση σαν να πρόκειται για τηλεοπτικό debate, εικόνα εντελώς ασυνήθιστη στα διπλωματικά χρονικά. Δεν πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο για να λύνονται προβλήματα ανάμεσα σε δύο κράτη, αλλά έτσι γινόταν από παλιά: όταν δεν είχαν τίποτα ουσιαστικό να δώσουν στον λαό, του έδιναν άρτο και θεάματα.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 5 times, 1 visits today)

Read more:
adonis-samaras
«Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο μεγαλύτερος καραγκιόζης στην πολιτική» [Βίντεο]. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Πολύ προβληματίστηκα με την πρόσφατη προτροπή του Αδωνι Γεωργιάδη να πλένουμε το στόμα μας πριν μιλάμε για τον κ. Σαμαρά. Το...

Close