Κούλογλου: Mε την αποφυλάκιση Καϊλή κλείνει μόνο ο πρώτος κύκλος του Qatargate

Permalink

«Σύμφωνα με την ποινική δικονομία και την πρακτική των διωκτικών αρχών στο Βέλγιο, το βραχιολάκι σημαίνει παράταση της κράτησης αλλά υπό άλλες συνθήκες. Δεν σημαίνει απελευθέρωση. Είναι ένα είδος προφυλάκισης αλλά στο σπίτι», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Flash FM Θεσσαλονίκης και στον Γ. Μαγκριώτη, αναφορικά με την απόφαση για αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή.

«Οι εμπλεκόμενοι στο Qatargate που βρίσκονται σε κατ’οίκον περιορισμό, θα παραμείνουν εκεί μέχρι να απαγγελθούν επισήμως οι κατηγορίες σε βάρος τους, με τις οποίες θα οδηγηθούν σε δίκη. Όμως, ο πρώτος κύκλος αυτής της υπόθεσης φαίνεται να ολοκληρώνεται με τις αποφάσεις για τους δύο ευρωβουλευτές, τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα και την Εύας Καϊλή, που ήταν υπό κράτηση στις φυλακές», συμπλήρωσε ο Στ. Κούλογλου. Το συμπέρασμα απο αυτό τον πρώτο κύκλο, είναι ότι το σκάνδαλο αφορούσε ένα συγκεκριμένο αριθμό ατόμων και όχι όλο το Ευρωκοινοβούλιο, όπως παρουσιάστηκε στην αρχή.

Γιατί με την κάλυψη των ΜΜΕ για το σκάνδαλο του Qatargate, «έμεινε ο κόσμος με την εντύπωση ότι όλοι οι ευρωβουλευτές κοιμόμαστε το βράδυ με έναν λομπίστα και το πρωί μας αφήνει μερικά χιλιάρικα στο κομοδίνο. Αυτό απέχει παρασάγγας από την αλήθεια», ξεκαθάρισε ο Στ. Κούλογλου.

Παρόλα αυτά, «το σκάνδαλο Qatargate είναι πολύ μεγάλο και χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτό έχει να κάνει με το γενικό ευτελισμό των ηθών τις τελευταίες δεκαετίες, τη αυξανόμενη λατρεία του χρήματος και με την επιθετική πολιτική των αραβικών χωρών που ξοδεύουν τεράστια ποσά για επιρροή και διαφθορά στην ΕΕ. Αυτή η στρατηγική δεν περιορίζεται στην πολιτική, αλλά και σε άλλες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Οι αραβικές χώρες έχουν αγοράσει μεγάλες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες για παράδειγμα. Οι συζητήσεις της Σαουδικής Αραβίας με την Ελλάδα και την Αίγυπτο για συνδιοργάνωση του παγκόσμιου κυπέλλου είναι κομμάτι αυτής της στρατηγικής».

Για τον περιορισμό της επιρροής των λόμπι στις Βρυξέλλες, ο Στ. Κούλογλου υπενθύμισε ότι «η ευρωομάδα της Αριστεράς και εγώ προσωπικά ως μέλος του προεδρείου της διακομματικής επιτροπής κατά της Διαφθοράς, έχουμε κάνει πολλές προτάσεις για αυστηριοποίηση των μέτρων ελέγχου των λόμπι. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει όσο θα έπρεπε. Αυτό γιατί η Δεξιά καταψηφίζει τις σχετικές προτάσεις, γιατί ιδεολογικά είναι υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και του δήθεν ρυθμιστικού ρόλου της αγοράς, και δεν βλέπει αρνητικά το να έχουν πρόσβαση στο Ευρωκοινοβούλιο και να “πουλάνε” το προϊόν τους χωρίς μέτρα διαφάνειας. Οι σοσιαλιστές είναι πιο ντροπαλοί σε κάτι τέτοιο, αλλά πέφτουν κάποιες φορές σε παραπτώματα στην πράξη».

«Στενός συνεργάτης του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μ. Βέμπερ, και επικεφαλής της ψηφιακής εκστρατείας του τελευταίου το 2019, ερευνάται επειδή φέρεται να έδωσε με απευθείας ανάθεση την εκστρατεία σε ιδιωτική εταιρεία. Ο ίδιος ο κ. Βέμπερ παίρνει δυο μισθούς – του ευρωβουλευτή και του προέδρου του ΕΛΚ, όπου ανήκει και η ΝΔ. Δεν απαγορεύεται, αλλά ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Με κύρια ευθύνη της Δεξιάς αυτό έχει καταστρατηγηθεί στην ΕΕ: ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Αυτό ήταν το πρόσφορο έδαφος για το Qatargate».

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη: https://on.soundcloud.com/SJ23G


(Visited 3 times, 1 visits today)

Read more:
EP-040135A_CETA_TTIP
Κούλογλου: Η ΝΔ αξίζει τη συμπόνια μας

«Χάρις στην επίσκεψη Πομπέο, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια “ιστορική” συμφωνία, ακόμη και αν μετά...

Close