Κούλογλου: Θαρραλέα και πολιτικά σωστή η απόφαση Τσίπρα (που να είναι ακόμη νέος)

Permalink

«Θαρραλέα και πολιτικά σωστή η απόφαση Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απελευθερώνει τον ίδιο αλλά και το κόμμα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στον ΑΝΤ1 (Γ. Παπαδάκης, Μ. Αναστασοπούλου) και στο Ιωάννινα TV (Β. Ντόκας), και εξήγησε:

«Τον ίδιο γιατί μπορεί να κάνει ένα βήμα πίσω βλέποντας τα πράγματα από απόσταση και να προσπαθήσει με συστηματικές κινήσεις να αποκαταστήσει την ιστορία και το προφίλ του. Δεν υπάρχει άλλος πρωθυπουργός από τη μεταπολίτευση και μετά που να έχει δεχθεί τόσες επιθέσεις -ίσως μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου τα χρόνια 87-89, την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά. Πρέπει να εξηγήσει τι έγινε το 2015 με τη λεγόμενη κωλοτούμπα για την οποία τον κατηγόρησαν, να εξηγήσει κάτω από ποιές συνθήκες υποχρεώθηκε να υποχωρήσει, να φέρει στο φως πράγματα και παρασκήνια, που μόνο ο ίδιος ξέρει. Και φυσικά να πει και τι θα έκανε διαφορετικά, να μιλήσει δηλαδή και για τα λάθη του.

»Χρειάζεται ακόμη να γίνει μεγαλύτερη συζήτηση για τον θετικό απολογισμό της τετραετίας 2015- 19. Ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, τακτοποίησε το χρέος, άφησε 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, έκλεισε τις διαφορές δεκαετιών με την Β. Μακεδονία με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.

»Ο Αλέξης Τσίπρας είναι νέος και στην πολιτική δε μπορείς ποτέ να πεις ποτέ. Μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψει στο προσκήνιο, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε στην δημοκρατική παράταξη, είτε σε διεθνές επίπεδο. Είναι πολύ αρεστός στο εξωτερικό. Η Συμφωνία των Πρεσπών χρησιμοποιείται ως παράδειγμα επίλυσης διεθνών διαφορών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, της οποίας είμαι μέλος. Στην προηγούμενη θητεία είχαμε συναδέλφους ευρωβουλευτές από την Ιταλία, που εξελέγησαν με συνδυασμό που έφερε το όνομα του, το «Μια άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα». Από την Ιταλία της Αναγέννησης!»

Όσον αφορά το σχόλιο του Κ. Μητσοτάκη για την παραίτηση Τσίπρα, ο Στ. Κούλογλου σχολίασε πως ήταν «επιπέδου φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Οι μικροί άνδρες ξεχωρίζουν από τους πραγματικούς ηγέτες από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους νικημένους».

Κληθείς να αποτιμήσει την πορεία μέχρι το εκλογικό αποτέλεσμα, ο ευρωβουλευτής παρατήρησε πως έγινε μια «κακή προεκλογική εκστρατεία. Αλλά οι αδυναμίες πάνε πιο βαθιά. Μετά το 2019 θα έπρεπε να υπάρξει συζήτηση και να εξαχθούν συμπεράσματα για εκείνη την ήττα. Θα έπρεπε να είχε επιχειρηθεί να εντοπιστεί η αιτία της δημιουργίας του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Στο συνέδριο που έγινε καθυστερημένα – και λόγω πανδημίας – δεν συζητήθηκαν καθόλου τα πολιτικά θέματα. Αναλώθηκε σε έναν άγονο διάλογο, που δεν ενδιαφέρει κανέναν πολίτη έξω από το κόμμα, για το πως θα εκλέγεται ο πρόεδρος του κόμματος».

Ωστόσο, ο Στ. Κούλογλου τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί αξιόλογα και χωρίς τον Τσίπρα. Κόμματα της Αριστεράς υπάρχουν και θα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα ιστορικό ρόλο και θα πρέπει να διατηρήσει μια ισχυρή δύναμη. Αυτό είναι το στοίχημα τώρα».

Για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει «ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος» ο Σ. Κούλογλου σημείωσε ότι «επειδή ο Μητσοτάκης έχει πείσει ότι μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο επόμενος ηγέτης θα πρέπει να έχει αποδείξει ότι διαθέτει έχει ισχυρή διαχειριστική ικανότητα». Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι τέτοια θετική εμπειρία έχουν ο Ε. Τσακαλώτος αλλά και οι Αχτσιόγλου-Χαρίτσης.

Τέλος για τις πολιτικές επιπτώσεις της παραίτησης, σημείωσε ότι «Τσίπρας και ο Ανδρουλάκης δεν είχαν καλή χημεία. Τώρα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις καλύτερης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, γιατί έχουμε ανάγκη ένα δημοκρατικό μέτωπο κόντρα στην μονοκρατορία Μητσοτάκη».


(Visited 28 times, 1 visits today)

Read more:
bluesky
Κούλογλου: Οι νέοι θα ήταν προβληματικοί, αν δεν αντιδρούσαν

"Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες για την έξαρση της πανδημίας στους νέους ανθρώπους. Στην αρχή τους ξυλοφόρτωναν στις...

Close