Το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης: Τι αλλάζει στη ζωή μας;

Permalink

Η ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει τη ζωή μας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Αίθουσα ASP 1G2 «Μανώλης Γλέζος») στις 27/09/2023, από τις 15:30 έως τις 18:30 (Ώρα Ελλάδος) και θα μεταδοθεί ζωντανά με ελληνική μετάφραση.

Η εκδήλωση εστιάζει στις μεγάλες προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και στο πώς αυτή επηρεάζει την κοινωνία, την οικονομία και τη δημοκρατία. Συγκεντρώνει τεχνοκράτες, πολιτικούς και την κοινωνία των πολιτών, με στόχο να αναδείξει τις πραγματικές ευκαιρίες και προοπτικές καθώς και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα και στο μέλλον, τον πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή μας. Θα εξετάσει επίσης το κρίσιμο ζήτημα της ευρωπαϊκής απάντησης σε ένα κοινό ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα υπερβαίνει τις εξελίξεις σε όλο τον κόσμο και θα διασφαλίζει ανοικτότητα και διαφάνεια.

Η ανάπτυξη και η ευημερία της Ευρώπης συνδέονται με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και τη διαχείριση δεδομένων. Η τεχνητή νοημοσύνη επιφέρει σημαντικές αλλαγές, ευκαιρίες και απειλές. Ήδη τον Ιούνιο του 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με την Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την πρώτη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το θέμα με ολοκληρωμένο τρόπο, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τη ρύθμιση του τοπίου και τη διαχείριση των κινδύνων. Όμως βασικό ζήτημα είναι οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι για τις χειροπιαστές αλλαγές που φέρνει -ήδη- η Τεχνητή Νοημοσύνη στη ζωή τους.

Πέρα από τις μεγάλες ευκαιρίες για πολίτες, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον, τη δημοκρατία και την ασφάλεια, παραμένει η ανάγκη να αντιμετωπιστούν κρίσιμες προκλήσεις που θα επηρεάσουν τη ζωή μας.

Μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν ο Αντώνιος Καλογερόπουλος, από το πανεπιστήμιο VUB των Βρυξελλών και το Reuters Institute, ο Θεόδωρος Καρούνος, από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών/ΕΛΛΑΚ, ο Στέφανος Λουκόπουλος από το Vouliwatch, η Δέσποινα Μητροπούλου, από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, o Δημήτριος Τοκάνης, αρχιτέκτονας λογισμικού, ο Παναγιώτης Σκευοφύλαξ, από το Ινστιτούτο ΕΝΑ, η Catheligne Muller, από τον οργανισμό ALLAI και η Lorena Jaume Palasi, από το Ethical Tech Society.

Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν καθημερινά παραδείγματα καλών αλλά και κακών εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης, και θα πραγματευτούν θέματα όπως τις επιπτώσεις της στις σχέσεις του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση, στα θεμελιώδη δικαιώματα, στην διαφάνεια, στην δικαιοσύνη, στην πληροφόρηση, στην πολιτική και στην υγεία.


(Visited 27 times, 1 visits today)

Read more:
351215-quo_vadis_aida_kentriki
Mια ταινία και ένα -εθνικό- μας έγκλημα

Όσες και όσοι ενδιαφέρονται για τον καλό κινηματογράφο αλλά και την μάχη των ανθρώπων ενάντια στη λήθη, πρέπει να δουν...

Close