Στους δημοσιογράφους που ερεύνησαν το ναυάγιο της Πύλου το βραβείο «Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια»

Permalink

Σχεδόν έξι μήνες έχουν περάσει από το συγκλονιστικό ναυάγιο στην Πύλο, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο Δημοσιογραφίας «Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια», (αφιερωμένο στην δολοφονημένη Μαλτέζα δημοσιογράφο), στην ελληνική δημοσιογραφική ομάδα  Solomon, που μαζί με το Forensis, το ARD, και τον Guardian, ερεύνησαν από κοινού την μεγάλη αυτή τραγωδία.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν οι Χριστίνα Βαρβιά, Λυδία Εμμανουηλίδου, Katy Fallon, Ebrahem Farooqui, Armin Ghassim, Sebastian Heidelberger, Στέφανος Λεβίδης, Ανδρέας Μάκας, Σταύρος Μαλιχούδης, Ιλιάνα Παπανγγέλη, Κορίνα Πετρίδη, Timo Robben, Γεωργία Σκαρτάδου, Sulaiman Tadmory και Γιώργος Χριστίδης.

 

Μετά την ανακοίνωση των νικητών του βραβείου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, δήλωσε ότι «η βράβευση της έρευνας για την τραγωδία της Πύλου υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθούν από το λιμενικό και την κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να χυθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση που συγκλονίζει ακόμη την Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ρεπόρτερ, Στ. Μαλιχούδης, που μόλις βραβεύτηκε, είχε πέσει θύμα παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, για λόγους “εθνικής ασφαλείας”, ενώ στην πραγματικότητα ερευνούσε για τα θέματα για τα οποία βραβεύτηκε».

Υπενθυμίζεται, ότι με την ευκαιρία των έξι μηνών από το τραγικό ναυάγιο, ο Στ. Κούλογλου διοργανώνει την ημερίδα «Αυτοψία ενός εγκλήματος: 6 μήνες μετά το ναυάγιο της Πύλου». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, στις 8 Νοεμβρίου στις 16:30-19:00.

Η ημερίδα έχει στόχο να ρίξει φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το πλοίο και να αναζητηθούν οι ευθύνες για αυτή την ανείπωτη τραγωδία.

Επιζώντες, συγγενείς και δικηγόροι των θυμάτων, ακτιβιστές και ΜΚΟ, δημοσιογράφοι που ερεύνησαν την υπόθεση, ερευνητές και ιατροδικαστικοί αναλυτές και μέλη της κοινωνίας των πολιτών θα πάρουν τον λόγο σε μια προσπάθεια να αναδείξουν σε πολιτικό επίπεδο τις συνθήκες και τις λανθασμένες αποφάσεις, που οδήγησαν στην τραγωδία, στις καθυστερήσεις της έρευνας και στην προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών.

Αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα.

Το βραβείο για δημοσιογράφους «Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια» δόθηκε για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου το 2018, και έκτοτε μεταξύ άλλων έχει απονεμηθεί στους Ρούι Πίντο (whistleblower των Football Leaks), Γιασμίν Μορταργέμι (αποκάλυψε το σκάνδαλο της Nestle), Τζούλιαν Ασάνζ (τον ιδρυτή των Wikileaks), Ραφαέλ Αλέ (whistleblower των LuxLeaks), στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος της υπόθεσης Novartis και στον δολοφονημένο Σλοβάκο δημοσιογράφο Γιαν Κούτσιακ.


(Visited 15 times, 1 visits today)

Read more:
384336-stauros...
Σταυρός….

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Close