Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο / Καλεί Ελλάδα και Κομισιόν να συμμορφωθούν με τις συστάσεις της Εξεταστικής PEGA – Ψήφισμα που συνυπογράφει ο Στ. Κούλογλου

Permalink

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη με 425 ψήφους υπέρ, 108 κατά και 23 αποχές, ψήφισμα για την απουσία νομοθετικής δράσης στο ζήτημα των παράνομων spyware και των υποκλοπών από πλευράς Κομισιόν και κρατών-μελών, με βάση το πόρισμα και τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA.

Το ψήφισμα υπογράφει εκ μέρους της LEFT o ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μαζί με ευρωβουλευτές από άλλες 4 πολιτικές ομάδες (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι)

To Koινοβούλιο προειδοποιεί για τις απειλές που δημιουργούνται για τους ανθρώπους και τη δημοκρατία εξαιτίας της κατάχρησης των λογισμικών και καλεί την Επιτροπή να σεβαστεί το ρόλο του Κοινοβουλίου και να συμμορφωθεί με τη σχετική σύσταση, καλώντας την να παρουσιάσει επειγόντως ένα σχέδιο μέτρων για την πρόληψη της κατάχρησης spyware, κάνοντας πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων νομοθετικών και μη νομοθετικών μέσων που προβλέπονται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Παράλληλα υπενθυμίζει ιδιαίτερα ότι οι ειδικές αυτές προϋποθέσεις πρέπει να εκπληρωθούν σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία, Κύπρο και Ισπανία. Ειδικότερα για την Ελλάδα, γίνεται σαφές ότι αντί να συμμορφωθεί με τη σχετική σύσταση, έχει κινηθεί, ουσιαστικά, στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ο Στέλιος Κούλογλου σημειώνει σχετικά: «Στο σχετικό ψήφισμα, που καταλήξαμε με συμφωνία των 5 πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα και τις μεθοδεύσεις σε βάρος της ΑΔΑΕ με την εσπευσμένη αλλαγή της σύνθεσής της, τη διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στον Άρειο Πάγο ενώ προηγουμένως οι Εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση είχαν ζητήσει τη διασταύρωση των στόχων του παράνομου λογισμικού με τη λίστα των ανθρώπων που παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπενθυμίζει ότι το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών πρόσθεσε την Intellexa στη «μαύρη λίστα» όσων διακινούν λογισμικό που απειλεί την ιδιωτική ζωή και ασφάλεια ατόμων και οργανισμών διεθνώς. Τέλος, επαναλαμβάνει ότι η επίμαχη εταιρία ελέγχεται για την πιθανή παραβίαση του κανονισμού για τις εξαγωγές λογισμικού διπλής χρήσης, υπενθυμίζοντας ότι η έλλειψη ελέγχου μπορεί να συνεχίσει να δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για κακόβουλους παράγοντες.

Η υπόθεση των υποκλοπών αποτελεί ακόμη μια μαύρη κηλίδα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τόσο για το απίστευτα εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων που είχε στηθεί με επίκεντρο το Μαξίμου όσο και για τις τρομερές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, οι οποίες συνεχίζονται, και έχουν στόχο τη συγκάλυψη των πολιτικών αλλά και των ποινικών ευθυνών για το σκάνδαλο».

 


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
Poster_New
Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Κούλογλου στις Βρυξέλλες.

Μετά την ανοιχτή, διαδραστική και πολυσυζητημένη εκδήλωση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ που διοργανώθηκε από το ΤVXS πριν από περίπου...

Close