Την πολιτική ομάδα της Αριστεράς (LEFT) στο Ευρωκοινοβούλιο εκπροσώπησε ως σκιώδης εισηγητής ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας στη διοργανική διαπραγμάτευση, δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την ελευθερία των ΜΜΕ, τη δημοσιογραφία και τη Δημοκρατία στην Ευρώπη καθώς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιτύχαμε μια εξαιρετική συμφωνία με την Κομισιόν και το Συμβούλιο για την εφαρμογή του Κανονισμού για την Ελευθερία των ΜΜΕ στην Ευρώπη.

Μετά από δύσκολη και μακρά διαπραγμάτευση, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε επιτύχει να διαμορφώσουμε ικανό καθεστώς προστασίας για τους δημοσιογράφους, τον πλουραλισμό και τη διαφάνεια στην ψηφιακή εποχή. Παρά τις προσπάθειες αρκετών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, να υπονομεύσουν το νέο Κανονισμό.

Η τελευταία μάχη που δόθηκε την Παρασκευή, εξασφαλίζει την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών, παρέχει τις αναγκαίες εξασφαλίσεις για την αποτροπή χρήσης κατασκοπευτικών λογισμικών σε βάρος δημοσιογράφων. Κυβερνήσεις και κακόβουλες εξουσίες δεν μπορούν πλέον να επικαλούνται την “εθνική ασφάλειας” η οποία πλήγωσε τη δημοκρατία και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα.

Το Εuropean Media Freedom Act δημιουργεί ένα καθεστώς ελευθερίας, διαφάνειας και πλουραλισμού για τα ΜΜΕ ενώ, μεταξύ άλλων, καταργεί την ασυδοσία των μεγάλων πλατφορμών και τη δυνατότητά τους να λογοκρίνουν το δημοσιογραφικό περιεχόμενο κατά το δοκούν. Παρά τις αντιστάσεις τους, πετύχαμε πάρα πολύ σημαντικές νίκες.

Ως σκιώδης εισηγητής της LEFT θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μας που δούλεψε εξαντλητικά σε τεχνικό επίπεδο καθώς επίσης και τους συναδέλφους που χειριστήκαμε τη διαπραγματευτική θέση του Κοινοβουλίου, αλλά επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ισπανική Προεδρία για την πολύ δημιουργική και εποικοδομητική συνεργασία που μας κάνει όλους περήφανους. Φυσικά, κάποιοι θα δυσαρεστηθούν αλλά μπήκαμε σε αυτή τη μάχη για να ικανοποιήσουμε τις θεμελιώδεις αξίες μας και τους πολίτες».

Η ακριβής και τελική μορφή της Πράξης θα γίνει γνωστή με όλες τις λεπτομέρειες μετά την τεχνική επεξεργασία και αφού το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.