Γιούροβα σε Κούλογλου για σκάνδαλο Ασημακοπούλου / Η Κομισιόν παρακολουθεί και μπορεί να πάρει μέτρα!

Permalink

Απάντηση στον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, μετά την επείγουσα ερώτηση που είχε καταθέσει λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της διαρροής των προσωπικών δεδομένων ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, δίνει η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα.

Η Επίτροπος Διαφάνειας επίτροπος διαφάνειας, σημειώνει, απαντώντας για το ζήτημα της μαζικής διαρροής δεδομένων, ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και ότι μπορεί να αποφασίσει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Παράλληλα σημειώνει, ότι η Κομισιόν αντιλαμβάνεται ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μετά τις πολλές καταγγελίες πολιτών για τη διαρροή.

Παράλληλα, αφού επισημαίνει ότι τα κράτη-μέλη είναι καταρχάς υπεύθυνα για την εφαρμογή των σχετικών κανονισμών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, σημειώνει, στην απάντησή της ότι έχει εκδώσει σύσταση προς τα κράτη-μέλη για συμπεριληπτικές και ανθεκτικές εκλογικές διαδικασίες.

Τέλος, μνημονεύει το γεγονός ότι είναι σε ισχύ ο Κανονισμός για τη στόχευση στην Πολιτική Διαφήμιση, στον οποίο η ίδια συνέταξε το προσχέδιο του Κανονισμού ενώ ο Ευρωβουλευτής της LEFT Στέλιος Κούλογλου, εργάστηκε ως εισηγητής και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο του 2023 στις Βρυξέλλες. Οι βασικές διατάξεις για την επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων εφαρμόζεται στις επικείμενες εκλογές ενώ το συνολικά πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή το 2025.

Αναλυτικά η απάντηση της Vera Jourova στην Γραπτή Ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου:

Απάντηση της αντιπροέδρου κ. Jourova εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2024/900 σχετικά με τη διαφάνεια και τη στόχευση της πολιτικής διαφημιστικής προβολής άρχισε να ισχύει στις 9 Απριλίου 2024. Οι περισσότερες από τις διατάξεις του κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, θα τεθούν σε εφαρμογή τον Οκτώβριο του 2025.

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 (γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων, στο εξής: ΓΚΠΔ) προβλέπει ότι κάθε επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής, της αποθήκευσης και της γνωστοποίησης, πρέπει να βασίζεται σε έναν από τους νομικούς λόγους της επεξεργασίας και πρέπει να συμμορφώνεται με όλες τις άλλες υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης λήψης κατάλληλων μέτρων ασφάλειας των δεδομένων. Τα κράτη μέλη έχουν την πρωταρχική ευθύνη να παρακολουθούν την εφαρμογή των σχετικών νομικών διατάξεων και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την επιβολή της νομοθεσίας.

Η επιβολή του ΓΚΠΔ εναπόκειται στις εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων και στα δικαστήρια. Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που ενεργεί ως υπεύθυνος επεξεργασίας ή ως εκτελών την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων αρχών, όπως το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών, υπόκειται στον ΓΚΠΔ. Η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι η αρχή προστασίας δεδομένων της Ελλάδας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το θέμα αυτό αφού έλαβε μεγάλο αριθμό καταγγελιών. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί την κατάσταση και μπορεί να αποφασίσει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

H Επιτροπή, για να συμβάλει στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέδωσε σύσταση για συμπεριληπτικές και ανθεκτικές εκλογικές διαδικασίες στις 12 Δεκεμβρίου 2023. Η σύσταση ενθαρρύνει τα ευρωπαϊκά και εθνικά πολιτικά κόμματα να προσδιορίζουν με σαφήνεια τις πολιτικές διαφημίσεις τους και να καθιστούν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του πολιτικού κόμματος που τα στηρίζει και, κατά περίπτωση, ουσιαστικές πληροφορίες σχετικά με τους στόχους τους, καθώς και με τη χρήση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης κατά την προετοιμασία του περιεχομένου ή τη διάδοση των διαφημίσεων.


(Visited 3 times, 1 visits today)

Read more:
kIlQg_5d
Κούλογλου για απαγόρευση διαδηλώσεων: Χρυσοχοΐδης-Κεραμέως, θα έδερναν και τον κοροναιό

«Εάν η απαγόρευση των διαδηλώσεων αποσκοπούσε στην προστασία της δημόσιας υγείας, θα έπρεπε να είχε προταθεί από την αρμόδια επιστημονική...

Close