Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής εξηγώντας ότι αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα ρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που παραβιάζουν τη θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης διακίνησης αγαθών και δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εντός της ενιαίας αγοράς, ζητά με την ερώτησή του από την Κομισιόν να διευκρινίσει πως προτίθεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα, αλλά και πως σκοπεύει να ρυθμίσει ολοκληρωμένα και συνολικά το θέμα με ένα ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που θα αποτρέπει την μαύρη αγορά, θα ρυθμίζει την ποιότητα και την ακριβή επισήμανση και θα εξασφαλίζει νόμιμη και ασφαλή πρόσβαση σε σκευάσματα για ιατρική χρήση, τα οποία μάλιστα ο ΠΟΥ προτείνει να συνταγογραφούνται για μεγάλο εύρος παθήσεων.

Το Business of Cannabis, στο ρεπορτάζ του για την ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου, δε παραλείπει να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που νομιμοποίησαν την φαρμακευτική κάνναβη το 2017, αλλά μέχρι σήμερα οι ασθενείς βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Σημειώνει ακόμη, ότι το 2018, θεσπίστηκε ένας πιο εκτεταμένος νόμος, ο οποίος επέτρεπε την καλλιέργεια προϊόντων με βάση την κάνναβη με περιεκτικότητα σε THC άνω του 0,3%, αλλά η εγχώρια παραγωγή ήταν αργή. Τον Νοέμβριο του 2021, η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων κάνναβης, κάτι που αποτελεί «παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ» σύμφωνα με το άρθρο 28 της Συνθήκης ΕΕ, περί της ελεύθερης κυκλοφορίας των αγαθών μεταξύ των κρατών μελών, γράφει το ρεπορτάζ.

Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες ασθενείς εξακολουθούν να βασίζονται στην κάνναβη που προμηθεύονται μέσω της παράνομης αγοράς ή στην καλλιέργεια της δικής τους για τη θεραπεία σοβαρών ιατρικών παθήσεων.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Tikun Olam Europe, θυγατρική της εταιρείας κάνναβης Tikun Olam με έδρα το Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι είχαν ξεκινήσει οι εργασίες στο πρώτο εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. Τα πρώτα προϊόντα με βάση το φυτό αναμενόταν να είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος του 2023, αλλά τώρα αναμένεται να καθυστερήσει για αργότερα το 2024.

Μιλώντας στο Cannabis Health, η ιδρυτής της ελληνικής ομάδας υπεράσπισης ασθενών MAMAKA, Ζακλίν Πόιτρας, η οποία συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης, δήλωσε ότι είναι καιρός η ΕΕ να αντιμετωπίσει την «ανισότητα» στην πρόσβαση.

«Είναι καιρός το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή να προχωρήσουν στο θέμα της ίσης πρόσβασης των ασθενών για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

«Η ανισότητα μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τη νομοθεσία για τη φαρμακευτική κάνναβη παραβιάζει ευθέως το πνεύμα και τους νόμους που διέπουν τα δικαιώματα των ασθενών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης – κάθε χώρα έχει αφεθεί στην τύχη της και το βάρος της αλλαγής βαρύνει πλήρως τους ώμους των ασθενών», τόνισε η κα Πόιτρας προσθέτοντας ότι «στην Ελλάδα, έξι χρόνια «νόμιμης ιατρικής χρήσης» μόνο λίγοι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε νόμιμα προϊόντα. Η κυβερνητική απαγόρευση των εισαγωγών δεν έχει κάνει τίποτα για να προστατεύσει τους τοπικούς επενδυτές – απλώς έχει παρατείνει τη χρονική περίοδο όπου οικογένειες και ασθενείς παραμένουν εγκληματίες».