Στέλιος Κούλογλου / Οι λιμενικοί της Πύλου κοιμούνται ήσυχα το βράδυ;

Permalink

Το Λιμενικό ήταν παλιότερα ένα σώμα πολύ πιο δημοκρατικό από την Αστυνομία.

Στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015, ένας από τους «μικρούς ήρωες» του Αιγαίου ήταν ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Κυριάκος Παπαδόπουλος.

Διδάσκοντας ανθρωπιά και αλληλεγγύη στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων, ως κυβερνήτης περιπολικού σκάφους στη Λέσβο, έσωσε τη ζωή πέντε χιλιάδων ανθρώπων.

Με την πολιτική των κλειστών συνόρων και τις επαναπροωθήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ εκφασιστικοποίησε το Σώμα: έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στα ακροδεξιά στοιχεία, σε βάρος των ευαίσθητων, προοδευτικών ανθρώπων.

Έχει πλέον θεμελιωθεί με βίντεο που κάνουν το γύρο του κόσμου, ότι άνδρες του Λιμενικού απαγάγουν και παρατούν στη θάλασσα μετανάστες και πρόσφυγες, κατά παράβαση των διεθνών νόμων και κάθε έννοιας ανθρωπισμού.

Υπάρχουν φυσικά άνδρες του Λιμενικού που συνεχίζουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να σώζουν κόσμο. Αλλά δυστυχώς οι απάνθρωπες συμπεριφορές τείνουν να γίνουν κανόνας, όχι να αποτελούν εξαίρεση.

►Διαβάστε επίσης: Έφυγε από τη ζωή ο ήρωας λιμενικός που έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες στο Αιγαίο [Βίντεο]

Στην ίδια Μυτιλήνη που τίμησε ο υποπλοίαρχος Παπαδόπουλος, έχουν αρχίσει να συμβαίνουν αδιανόητα πράγματα. Τον Μάρτιο του 2022 έγινε στην πόλη μία μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης για τους άδικα καταδικασμένους πρόσφυγες, την παραμονή της δίκης τους.

Σε ένα είδος αντεπίθεσης για την αντιφασιστική κινητοποίηση, το Λιμενικό συνέλαβε τον 76χρονο Νορβηγό φωτογράφο και σκηνοθέτη Knut Bry.

Μόνιμος κάτοικος του νησιού και δημιουργός ταινιών για τις ομορφιές του, ο Bry κατηγορήθηκε για κατασκοπεία: έβγαζε φωτογραφίες στο λιμάνι της Μυτιλήνης!

Διαβάστε επίσης: Μυτιλήνη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Νορβηγός φωτογράφος Knut Bry που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία

Ο διεθνής θόρυβος για την κωμικοτραγική υπόθεση δυσφήμισε τη χώρα, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά σε ότι έγινε το περασμένο καλοκαίρι στο ναυάγιο της Πύλου. Οι ζωές εξακοσίων και πάνω ανθρώπων χάθηκαν άδικα, γιατί το ελληνικό Λιμενικό όχι μόνο δεν διέσωσε τους επιβάτες στο υπερφορτωμένο σκάφος, ως όφειλε με βάση τους διεθνείς κανόνες, αλλά προσπάθησε να το ρυμουλκήσει με αποτέλεσμα τη βύθιση του.

Στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, στις εκδηλώσεις που διοργάνωσα για τα πραγματικά περιστατικά της μεγαλύτερης ναυτικής τραγωδίας στη Μεσόγειο, επιζώντες και ειδικοί μελετητές δεν άφησαν την παραμικρή αμφιβολία για τις εγκληματικές ευθύνες ανδρών του Λιμενικού Σώματος.

Διαβάστε επίσης: «Αυτοψία» ενός ναυαγίου και εορτασμός μιας δικαίωσης / Συγκλονιστικές μαρτυρίες και συγκινητικά μηνύματα

Μόλις προχθές, το έγγραφο-ντοκουμέντο της Frontex, της αρμόδιας υπηρεσίας για τα σύνορα της ΕΕ, παραδοσιακά ουδέτερης και συχνά εξοργιστικά ανεκτικής στις παρανομίες του ελληνικού Λιμενικού, καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα:

«είναι άγνωστο γιατί οι ελληνικές αρχές δεν εκκίνησαν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μετά τη λήψη του σήματος της Frontex», «η άμεση εστίαση των αρχών πριν από το ναυάγιο δεν ήταν η διάσωση» ενώ υπάρχουν τεκμηριωμένες μαρτυρίες «για πρόκληση της ανατροπής του Adriana από τη ρυμούλκηση από το σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού».

Διαβάστε επίσης: Ναυάγιο στην Πύλο / Απόρρητο έγγραφο της Frontex εκθέτει τις ελληνικές αρχές – Δεν ήταν στόχος η διάσωση

Ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Κυριάκος Παπαδόπουλος είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία. Το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» με θέμα το προσφυγικό, στο οποίο «πρωταγωνίστησε» διεκδίκησε το Όσκαρ.

Σε μια συνέντευξη ρωτήθηκε για τα αισθήματά του: «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε».

Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από όλους τους άνδρες του Λιμενικού να αισθάνονται το ίδιο, να είναι ήρωες όπως ο αείμνηστος υποπλοίαρχος.

Υπάρχουν και άλλοι σαν κι αυτόν, περιθωριοποιημένοι από την ηγεσία του Σώματος και την κυβερνητική πολιτική.

Όμως για τους άλλους, δεν φτάνει η δικαιολογία ότι εκτελούσαν διαταγές. Υπάρχουν στιγμές, όπως στην Πύλο, όπου πρέπει να υπερισχύουν οι υπέρτατες ηθικές αξίες του ανθρωπισμού. Η διάσωση εκατοντάδων απελπισμένων ανθρώπων, γυναικών και παιδιών, που χάθηκαν άδικα.

Χώρια ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορείς να κοιμάσαι ήσυχα το βράδυ.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
kouloglou1449486944
Το ΔΝΤ θυμίζει τον αλκοολικό που δέρνει την γυναίκα του

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μιλώντας χθες στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Σαββόπουλο αναφέρθηκε στα λάθη και τις παραλείψεις που...

Close