Κούλογλου στο ΣΚΑΙ για Τσίπρα, Novartis και επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη

Permalink

Για τις ομοφοβικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη, την έξαρση της βίας, το σκάνδαλο Novartis και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με την παρέμβαση Τσίπρα, μίλησε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ και στους Δ. Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Δείτε τη συνέντευξη: https://youtu.be/bQe3H6EWDpM

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Θα θέλαμε το σχόλιο σας πριν πάμε στα αμιγώς πολιτικά, για την ομοφοβική επίθεση που είχαμε στη Θεσσαλονίκη, – που λόγω της μαζικότητας είναι κάτι καινούργιο γιατί κατά καιρούς βλέπαμε διάφορα περιστατικά από εδώ από εκεί-  και στα δύο τρανς άτομα, αλλά και στον κ. Κασσελάκη που είχαμε μια αποδοκιμασία – ένα άλλο περιστατικό. Τι λέτε εσείς γι” αυτό, γεννιέται κάτι άλλο, δημιουργείται κάτι;

Είναι πολύ ανησυχητικό. Νομίζω ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει βγάλει πάρα πολλούς αξιόλογους ανθρώπους από ποιητές μέχρι δημοκράτες κτλ. Αλλά από την άλλη τη μεριά ήταν πάντα ένα καναρίνι στο ανθρακωρυχείο που προειδοποιεί για φασιστικού τύπου καταστάσεις. Και είχε γίνει στη δεκαετία του ‘30 ένα πογκρόμ, όπως γνωρίζετε, στη Θεσσαλονίκη εναντίον των Εβραίων και έγινε μετά η δικτατορία του Μεταξά. Μετά έχουμε τη δολοφονία του Λαμπράκη το 1963 και είχαμε τη δικτατορία το 1967.

Αυτό είναι στην ουρά των αντιδράσεων για το νομοσχέδιο, για την ισότητα στον γάμο; Κάποιοι πήραν θάρρος;

Αυτή την ιστορία με το νομοσχέδιο αυτό θα την πληρώσει όλο το δημοκρατικό στρατόπεδο ακριβά. Γιατί: Ο νόμος πολύ καλά ψηφίστηκε. Αλλά όλη αυτή η ιστορία που έγινε μονοθεματικό θέμα για τρεις μήνες για έναν κόσμο ο οποίος δεν τη βγάζει μέχρι το τέλος του μήνα, λειτουργούσε απωθητικά και προκαλεί οργή.

Γιατί λέει είναι μια σειρά τύποι γύρω-γύρω από το Κολωνάκι και τη Βουλή και συζητάνε για άλλα πράγματα ενώ στην πραγματικότητα δεν συζητάνε καθόλου για τα προβλήματα μας. Εγώ το έχω πει, το έχω γράψει ότι θα το πληρώσουμε και αυτό πληρώνουμε στην πραγματικότητα. Ασφαλώς και έπρεπε να γίνει η ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά ήπια όπως και στις άλλες χώρες.

Αυτός ο όχλος έχει πρόσημο; Είναι ακροαριστεροί, αντιεξουσιαστές, είναι ακροδεξιοί με κουκούλες, μπορεί κάποιος να τους τοποθετήσει, είναι παρακράτος;

Είναι δύο τελείως διαφορετικά περιστατικά νομίζω. Το ένα είναι αυτό το πογκρόμ εναντίον των δύο τρανς ατόμων που είναι από ακροδεξιούς και το ανησυχητικό είναι ότι η πλειοψηφία των συλληφθέντων ήταν ανήλικοι. Το άλλο κομμάτι είναι κάτι μπαχαλάκηδες οι οποίοι την πέσανε για άγνωστος λόγο σε ένα αστυνομικό, πάρα πολύ κακώς, και επίσης και στον Κασσελάκη που δεν τους έκανε και τίποτα. Γενικώς αρχίζει η κατάσταση και ξεφεύγει σε ολόκληρη τη χώρα. Το βλέπουμε διαρκώς: έχουμε γυναικοκτονίες, ανθρωποκτονίες όπου σκοτώνει ο μπαμπάς το γιο, και ο γιος το μπαμπά. Φαινόμενα βιασμού από συγγενείς και φίλους μικρών κοριτσιών.

Η Greek Mafia σκοτώνει στους δρόμους. Και πάρα πολύ σημαντικό: εφηβική βία. Για παράδειγμα, στη Γαλλία που υπάρχει αντίστοιχο φαινόμενο γιατί δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο, έχουν πάρε την ποδοσφαιρική ομάδα που είναι πολύ δημοφιλής, με τον Mbape και τα λοιπά, και πηγαίνουν από σχολείο στο σχολείο και μιλάνε στα παιδιά. Πρότεινα σε έναν υπουργό να κάνουν κάτι αντίστοιχο. «Πάρτε την ομάδα μπάσκετ, τον Αντετοκούνμπο».

Και τι είπε ο υπουργός;

Καλή ιδέα. Ευχαριστώ Στέλιο.

Έχει ανέβει και η σύγκρουση πολιτική τώρα με αφορμή πολλά ζητήματα. Ένα από τα τελευταία ήταν το χθεσινοβραδινό που η κυβέρνηση επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Κασσελάκη για τα επιχειρηματικά του. Εδώ η αλήθεια είναι ότι υπάρχει… μία ομίχλη. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται πίσω από αυτά. Μας είπε ότι έχει λύσει το οικονομικό του πρόβλημα. Ευχάριστο αυτό, μακάρι να το είχαμε λύσει κι εμείς. Αλλά από εκεί πέρα δεν ξέρουμε τίποτα. Ποιες επιχειρήσεις έχει, τι συμμετοχή έχει, πού βρίσκονται αυτές οι επιχειρήσεις, σε τι μορφή είναι αυτές οι επιχειρήσεις. Αυτά δεν πρέπει να τα κάνει γνωστά;

Νομίζω ότι υποχρεούται να τα κάνει γνωστά με το Πόθεν Έσχες, αλλά τώρα για πρώτη φορά θα το δηλώσει. Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα σε αυτό το κομμάτι με τον κ. Κασσελάκη. Υπάρχει θέμα με την πολιτική του.

-Αυτό το τελευταίο επεισόδιο, όπου ο κ. Γεωργόπουλος, ο οποίος είχε και μια θεσμική θέση ως οικονομικός διευθυντής, μίλησε για ανησυχητικά φαινόμενα για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας το δάνειο του Κασσελάκη.

Νομίζω ότι αυτό με το δάνειο ήταν ακόμη μια λάθος κίνηση εκ μέρους του στρατοπέδου Κασσελάκη. διότι στην πραγματικότητα θέλανε να δείξουν ότι είναι κιμπάρης και χουβαρντάς ο πρόεδρος, αλλά δημιουργήσανε πρόβλημα εκ του μηδενός, γιατί το πρόβλημα ήταν ταμειακό, δηλαδή δεν χρώσταγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είχε συμβεί και παλιότερα, πριν από μερικά χρόνια, που καθυστερούσε η κρατική χρηματοδότηση και ζητήσανε από κάποιους ευρωβουλευτές να δώσουν κάποια λεφτά, τα οποία τα έδωσαν, 20 χιλιάρικα περίπου, και μετά τους τα δώσανε πίσω. Δεν βγήκε κανείς να πει δάνεισα το κόμμα. Αλλά δεν υπήρχε εκεί ένα αίσθημα ανασφάλειας…

Άρα δεν έπρεπε να το κάνει…

Όπως επίσης ότι είπανε πως του είχε προτείνει ο Μητσοτάκης να είναι Υπουργός και δεν δέχτηκε. Αυτό το είπανε σε μια λογική ότι αυτό θα είναι υπέρ του. Ενώ στην πραγματικότητα είναι κατά.

-Δηλαδή, ότι μπορεί να είσαι και δεξιός και αριστερός μαζί. Ναι, δεν γίνεται. Λίγο δύσκολο. 

-Μία ερώτηση κάπως πιο προσωπική αλλά και πολιτική. Θα είστε υποψήφιος; 

Δεν ξέρω ακόμα…

Και με ποιο κόμμα… 

Αν κατέβω θα είναι με τη Νέα Αριστερά. Δεν έχω άγχος κανένα γιατί έχω πάρα πολλά πράγματα να κάνω. Την Πέμπτη έχω πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη ενός ντοκιμαντέρ που έχω φτιάξει. Έχω άλλα δύο στα σκαριά. Το ένα θα σας ενδιαφέρει. Είναι «Όσα θέλετε να μάθετε για το Ευρωκοινοβούλιο και δεν είχατε κανένα να ρωτήσετε». Έχω να γράψω βιβλία. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις. Αν καταλήξουν, καλώς. Αν δεν καταλήξουν, θα γυρίσω στη δημοσιογραφία.

Πάντοτε με τη Νέα Αριστερά οι συζητήσεις. 

Ναι.

Βλέπουμε ότι γίνεται και ένα ξεκαθάρισμα με το παρελθόν. Το άνοιξε αυτό ο κ. Τσίπρας. Προς τιμήν του θα έλεγε κανείς. Μακάρι να μιλάνε οι πολιτικοί αρχηγοί και να λύνουν ζητήματα και ερωτήματα και εκκρεμότητες που έχουμε από το παρελθόν. Ο ίδιος έθεσε δύο μεγάλα θέματα στο τραπέζι και είπε ότι εκεί είχαμε αστοχίες. Κάνατε και εσείς παρέμβαση για αυτό το θέμα. Επίσης είστε άνθρωπος από τα παλιά και ξέρετε πρόσωπα και πράγματα. Μιλήσατε, στην πραγματικότητα, για πολιτικές αποφάσεις. Ότι η ιστορία με την Novartis ήταν μια πολιτική απόφαση. Δηλαδή τι; Τι εννοείτε πολιτική απόφαση; Μπήκαν στο στόχο ας πούμε 10 πολιτικά πρόσωπα με πολιτικά κριτήρια και όχι το αν συμμετείχαν σε ένα σκάνδαλο ή όχι, και είπαν με αυτούς θα καθαρίσουμε; Πώς έγινε αυτό; 

Πρώτον, το γεγονός ότι ο Τσίπρας μίλησε είναι προς τιμήν του, δεδομένου ότι είναι ο μόνος πρωθυπουργός, από όσο θυμάμαι, που είπε ότι κάναμε λάθη. Οι άλλοι, παρότι χρεοκόπησαν και τη χώρα εξαιτίας λαθών, δεν έχουν πει ποτέ τίποτα. Ούτε ο κ. Σημίτης έχει πει τίποτα, ούτε ο Κώστας Καραμανλής έχει πει τίποτα. Εγώ τι είπα; Εγώ είπα ότι «νομίζω ότι αυτή η απόφαση» – ακριβώς έτσι το διατύπωσα – «ήταν μία πολιτική απόφαση». Και πού το στηρίζω αυτό; Στο γεγονός ότι τέτοιου είδους μεγάλες αποφάσεις που αφορούν δικαστικά θέματα λαμβάνονται πολιτικά στην ιστορία της Ελλάδας.

Δεν θα έπρεπε να έχει γίνει έτσι. Κανονικά θα έπρεπε η δικαιοσύνη να κινείται τελείως ανεξάρτητα όπως έγινε στην Γαλλία όπου έβαλαν βραχιολάκι στον Σαρκοζί. Αλλά στην Ελλάδα δεν γίνεται αυτό. Στο βιβλίο του Παπαχελά με τα απομνημονεύματα του Μητσοτάκη, ο Μητσοτάκης λέει: «Αν κουνούσα το μικρό μου δαχτυλάκι, ο Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο θα καταδικαζόταν. Αλλά δεν το κούνησα και όχι μόνο αυτό, έστειλα κάποιον και του είπα ότι δεν πρόκειται να πας φυλακή και έδωσα σαφή εντολή να μην πάει στη φυλακή ο Ανδρέας Παπανδρέου και να μην του στερηθούν τα πολιτικά δικαιώματα».

Άρα είναι διαχρονικό αυτό το ότι είναι πολιτικά κατ” ουσίαν αυτά…

Σε αυτό το διαχρονικό σύστημα, εγώ είπα ότι θεωρώ ότι τέτοιου είδους απόφαση ήταν πολιτική απόφαση – δεν ξέρω αν έγινε κάποια σύσκεψη και αποφασίστηκε…

Είπε ο Κοντονής ότι είχαν ένα παρασύστημα μέσα στο Μαξίμου. Ο κ. Κοντονής ήταν υπουργός δικαιοσύνης και είπε ότι είχαν ένα παραϋπουργείο δικαιοσύνης μέσα στο Μαξίμου… Παπαγγελόπουλοι, Τσίπρας, άλλοι… Δεν ξέρω ποιοι ήταν…

Ο κ. Κοντoνής έχει πει και ότι το σκάνδαλο Novartis ήταν μεγαλύτερο από τις Siemens και μετά άλλαξε γνώμη. Επομένως δεν θέλω να κρίνω. Και δεν ξέρω αν υπήρχε.

Δεν είναι αυτονόητο ότι αν υπήρχε πολιτική απόφαση, αυτή δε μπορούσαν να την πάρουν πολλοί, παρά μόνο κάποιοι πολύ ψηλά; Δηλαδή μόνος του ο Παπαγγελόπουλος ή μόνος του ο Πολάκης είπαν ότι θα βάλουμε 10 νοματαίους στα μανταλάκια; 

Για αυτό και εγώ δήλωσα όταν με ρωτήσανε αν ήξερε ο Τσίπρας, ότι μάλλον ήξερε. Τώρα αν συμμετείχε ή δε συμμετείχε στη λήψη της απόφασης, δεν το ξέρω.

-Μπορούσε ο Τσίπρας να πει τότε, κατά τη γνώμη σας, ενώ είχε γνώση πια της υπόθεσης, τι είναι αυτό που γίνεται εδώ; Αυτό θα μας καταστρέψει. Φέρτε μου στοιχεία για να μπορώ να το υποστηρίξω ως πρωθυπουργός. 

-Μπορεί και να το είπε, αλλά ποιος ξέρει τώρα τι είπε και τι δεν είπε.

-Γιατί ο Κοντονής λέει εγώ έπαθα σκοτοδίνη όταν είδα τα πολιτικά πρόσωπα. 

Στην πραγματικότητα ο Τσίπρας με αυτά που είπε στην αυτοκριτική του στην εκδήλωση της Καθημερινής, αυτό είπε στην ουσία. Το είπε. Αυτό που είπα εγώ, το είχε πει ο Τσίπρας. Αν ήταν η δικαιοσύνη πραγματικά ανεξάρτητη θα έλεγε φταίει η δικαιοσύνη… Το ζήτημα ποιο είναι εδώ – και το είπα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο όταν μου επιτέθηκε προχθές: Η αμερικανική κυβέρνηση εισέπραξε 350 εκατομμύρια δολάρια για το σκάνδαλο που παραδέχθηκε η Novartis ότι έκανε στην Ελλάδα.

Και η εμείς, η ελληνική πολιτεία, δεν έχουμε εισπράξει ούτε φράγκο. Το 2022 η κυβέρνηση είπε  ότι θα κινήσει διαδικασίες. Και δεν έχει κινήσει διαδικασίες ακόμα. Και πως να κινηθεί; Αν το κάνει θα πρέπει να πει «λάδωσες; Ωραία, ποιους λάδωσες;». Πρέπει να πει ονόματα και πρόσωπα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο σε πολιτικό επίπεδο. Υπάρχουν τέσσερις χιλιάδες γιατροί που ήταν μέσα στο κατάλογο των κατηγορουμένων. Από αυτούς τους τέσσερις χιλιάδες γιατρούς κάποιοι έχουν δωροδοκηθεί για να συνταγογραφούν φάρμακα της Novartis. Μπορεί δηλαδή η μάνα σας, ο αδελφός σας, ο παππούς, να πήρανε φάρμακα χωρίς να χρειάζεται. Με επιπτώσεις στο συκώτι τους, με επιπτώσεις στα νεφρά τους, με επιπτώσεις στα οικονομικά τους, γιατί πληρώσανε.

Και ο Τσίπρας έχει δίκαιο. Στην πραγματικότητα αυτό παραδέχθηκε. Πολιτικές αστοχίες, είπε. Δεν είπε ότι πέρασε κάποιος, σκόνταψε και έπεσε. Για πολιτικές αστοχίες μίλησε σε δύο πολύ μεγάλα θέματα. 

Ζημιώθηκαν και τα δημόσια οικονομικά. Δηλαδή, βλέπω τώρα, πως είπε ο Άδωνις ότι βάζει απογευματινά χειρουργεία, επί πληρωμή. Αν πήρε 350 εκατομμύρια η Αμερική για ένα σκάνδαλο στην Ελλάδα, η Ελλάδα έπρεπε να πάρει 500 εκατομμύρια. Θα είχαμε λύσει το πρόβλημα μας αλλά δεν έχουμε πάρει φράγκο.

Έτσι όμως δεν δημιουργείται μια εμπεδομένη αίσθηση περί συγκάλυψης κάθε φορά και απαξίωσης της πολιτικής και της κάθε κυβερνήσεως; Δηλαδή τι λέμε τώρα; Ότι παιδιά ουσιαστικά συγκαλύφθηκε το σκάνδαλο. Δεν το ψάξαμε ποτέ. Κάναμε το κομμάτι μας. Τι λέμε για το Μάτι; Τα ίδια. Τι λέμε για τα Τέμπη; Τα ίδια. Δεν διαμορφώνει μια παράδοση αυτό;

Και μετά έχεις φαινόμενα της Θεσσαλονίκης, για την οποία μιλήσαμε στην αρχή. Δηλαδή κόσμος εξαγριωμένος που δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανένα, ούτε καν στη δικαιοσύνη, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στη Βουλή, ούτε στα κόμματα, ούτε στα μίντια.

-Αυτό πολιτικά δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για το μέλλον. Το τι θα δούμε μπροστά μας στο μέλλον ως πολιτικά σχήματα, ως κινήσεις, ως οργανώσεις, κανείς δεν ξέρει ποια. Δηλαδή όταν φεύγεις από το παραδοσιακό δημοκρατικό σύστημα που λειτουργεί, κουτσά στραβά, αλλά λειτουργεί. Πάει να ξεφύγει το πράγμα. 

-Η δεκαετία του 30 είναι πολύ ενδεικτική για την παγκόσμια πολιτική ιστορία. 

Για τη δεκαετία του 30, διαβάστε την επίθεση της 3Ε, για το πογκρόμ των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι από τις καλύτερες σελίδες μας της ιστορίας των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη. 

Κύριοι, κλείνουμε εδώ. Σας ευχαριστούμε. 

Ευχαριστώ και εγώ.


(Visited 2 times, 1 visits today)

Read more:
348141-mitsotakis-ursulafonderlaien
H φον ντερ Λάιεν αριστερά, ο Μητσοτάκης δεξιά

«Σοκάρομαι, εκπλήσσομαι και λυπάμαι », είπε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη η πρόεδρος της Επιτροπής 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου, όταν έμαθε ότι οι 18...

Close