Θα πρέπει να ψάξει κανείς στην ιστορία της χώρας, για να βρει τόση ταχεία κυβερνητική φθορά.
Τον Οκτώβριο η ΝΔ κατέγραφε ποσοστά 35%- 36% στην πρόθεση ψήφου(Metron Analysis – MEGA) ενώ στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας τον Μάρτιο έπεφτε πάνω από 10 μονάδες( 24,6%).
Ίδια και χειρότερη εικόνα για τον κ. Μητσοτάκη: στην ερώτηση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, συγκεντρώνει το 33% και o Κανένας το 39%!
O χειρισμός της τραγωδίας των Τεμπών έχει παίξει καταλυτικό ρόλο.
Αλλά είναι η μόνη αιτία;
Στην υπόθεση Τέμπη, η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης πληρώνουν την αλαζονεία τους. Θα μπορούσαν, αξιοποιώντας την εμπειρία από τα επικοινωνιακά λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην τραγωδία στο Μάτι, να επιλέξουν την πολιτική της απόλυτης διαφάνειας, του σεβασμού της δικαστικής έρευνας και της θεσμικής απόστασης. Να μην βγαίνει δηλαδή την επομένη μέρα ο πρωθυπουργός, σε έναν ρόλο μεταξύ εμπειρογνώμονα και ιατροδικαστή, συμπεραίνοντας ότι επρόκειτο περί ανθρώπινου λάθους.
►Διαβάστε επίσης: Τέμπη / Αλλοιώθηκαν οι συνομιλίες του σταθμάρχη το βράδυ του δυστυχήματος, γράφει το «Βήμα» – «Σενάρια συνωμοσίας» απαντά η κυβέρνηση
Βεβαίως πλησίαζαν τότε βουλευτικές εκλογές. Και πιθανώς εδώ οφείλεται το μοντάζ για επικοινωνιακό σκοπό, για το οποίο κάνει λόγο το χθεσινό πολύκροτο ρεπορτάζ στο Βήμα.
Αλλά το Μέγαρο Μαξίμου συνέχισε την ίδια πολιτική και μετά τον εκλογικό θρίαμβο. Το 41% υποτίθεται ότι έδινε στην κυβέρνηση άφεση για όλες τις αμαρτίες της, από τις υποκλοπές και την ακρίβεια μέχρι τη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.
Διαβάζοντας λάθος το 41%
Διαβάζοντας τη μετεκλογική πολιτική πραγματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης υπέπεσε σε μία σειρά από λάθη.
1. Δεν κατάλαβε ότι τις εκλογές τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις κέρδισε ο ίδιος. Φυσικά είχε μοιράσει μπόλικο χρήμα με τη βοήθεια της πανδημίας και του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκανε και καλή προεκλογική εκστρατεία.
Αλλά η κυβέρνησή του είχε τόσα αρνητικά πανευρωπαϊκά ρεκόρ, από τον αριθμό των νεκρών μέχρι την τιμή της βενζίνης, που δεν θα είχε θριαμβεύσει με άλλη αντιπολίτευση. Αντίθετα η μετεκλογική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και η αδυναμία συνολικά της αντιπολίτευσης ενίσχυσε τα αισθήματα αλαζονείας.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν πήρε ούτε το μήνυμα των δημοτικών εκλογών, στις οποίες, όταν δόθηκε ευκαιρία , αποδοκιμάστηκαν οι εκλεκτοί του.
2. Στην πολιτική μπορείς να κοροϊδεύεις κάποιους για κάποιο διάστημα, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις για πάντα όλο τον κόσμο. Η καθολική αντίδραση της κοινωνίας για τα Τέμπη, οι μετρήσεις που δείχνουν το 80% να πιστεύει ότι γίνεται συγκάλυψη, δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι πρόκειται για ευαίσθητο θέμα, με θύματα νέους, για κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα και στα παιδιά του.
Ήταν επίσης η σταγόνα που ξεχείλισε ένα ποτήρι ήδη γεμάτο, από κυβερνητικά λάθη και από δραματική αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων.
Προπαγάνδα και κοινωνική πραγματικότητα
3. Ενα κλασικό λάθος στην πολιτική είναι να πιστεύεις την προπαγάνδα σου. Στον τομέα της οικονομίας, οι αριθμοί περί ανάπτυξης που προπαγανδίζει η κυβέρνηση δεν συμβαδίζουν με τη συνεχή φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.
Στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕΤUC), γράφει η ΕφΣυν «οι πραγματικοί μισθοί στη χώρα μας μειώθηκαν αθροιστικά, τη διετία 2022-23, σχεδόν κατά 9,4%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (…) Την ίδια χρονική περίοδο οι ελληνικές επιχειρήσεις αύξησαν τα κέρδη τους κατά 9,3% σε σύγκριση με το 2021, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. είναι 2,1%».
Σε άλλες σελίδες του ίδιου Βήματος που δημοσίευε χθες τη μονταζιέρα των Τεμπών, ο Α. Καρακούσης περιέγραφε γλαφυρά το πρόβλημα:
«Τα ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας πιστεύουν ότι η προπαγανδιζόμενη οικονομική πρόοδος και ευημερία των αριθμών δεν τους αφορά, δεν τους αγγίζει καν. Ιδιαιτέρως στις απομακρυσμένες από το κέντρο περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας κοινή είναι η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει για αυτούς μέρισμα ανάπτυξης (… ) Κατά βάση δεν αντέχουν άλλες αναμονές, δεν πιστεύουν την περιγραφόμενη από την κυβέρνηση διάχυση του παραγόμενου νέου πλούτου, παρά νιώθουν καταδικασμένοι στη δική τους μίζερη ζωή (…) Αντιθέτως εκτιμούν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τον κύκλο της, για τα διασυνδεδεμένα με αυτήν συμφέροντα, ότι τα λεφτά πάνε στα λεφτά και πως ο φτωχός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτε σπουδαίο. Και επιπλέον οι ασθενέστεροι των πολιτών αισθάνονται έντονη την πίεση από τη διευρυνόμενη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας και τη διαφαινόμενη αντίστοιχη πορεία της δημόσιας εκπαίδευσης».
Μαρινάκης εναντίον Μαρινάκη
4. Δύσκολα άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα – και σχεδόν καμία στην ΕΕ – θα είχε επιβιώσει, αν δεν είχε την πλήρη (συγ)κάλυψη της μεγάλης πλειοψηφίας των ΜΜΕ, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλά τέτοιου είδους συμμαχίες είναι ασταθείς και αλλάζουν.
Στα Νέα και το Βήμα, ο ο Γ. Πρετεντέρης ξιφουλκούσε επί μήνες κατά των ανθέλληνων Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα επειδή είχαν κατατάξει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ ως προς την ελευθερία του τύπου.
Η χθεσινή ανακοίνωση-απάντηση του συγκροτήματος Μαρινάκη στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Μαρινάκη, τελείωνε ως εξής:
«Τα μέσα ενημέρωσης της AlterEgoMedia, θα συνεχίσουν με επιμονή, υπομονή, και επαγγελματική επάρκεια να λειτουργούν σε αμιγώς δεοντολογικό πλαίσιο, κόντρα στις κυβερνητικές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στην 107η θέση παγκοσμίως, από άποψη ελευθεριών του Τύπου»!!
Όταν η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει και οι πολίτες να κυβερνηθούν
Από λάθος σε λάθος, ο κ. Μητσοτάκης έχει καταντήσει μόνο με ένα βασικό ατού στα χέρια του: την αδυναμία της αντιπολίτευσης να παρουσιάσει μια σοβαρή εναλλακτική λύση. Η χρήση υπέρμετρης βίας, όπως έγινε με τους φοιτητές έχει τα όριά της, εγκυμονεί κινδύνους και σε κάθε περίπτωση δεν αρκεί.
Δεν έχει κλείσει ακόμη χρόνο από τις τελευταίες εκλογές και η κυβέρνηση χάνει την κοινωνική νομιμοποίησή της, σταδιακά την ικανότητά της να κυβερνήσει. Και όπως παράλληλα οι κυβερνώμενοι δεν μπορούν να κυβερνηθούν άλλο έτσι, δημιουργείται μια κατάσταση που εγκυμονεί πολιτικά αδιέξοδα και τυφλές συγκρούσεις.
Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Προς το παρόν, τρέχοντας να προλάβει τον Κανένα, ο κ. Μητσοτάκης έχει την πολυτέλεια να φιλοσοφήσει για τη ματαιότητα του 41%.
Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS