Από το Guantanamo στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο / Έκθεση έργων τέχνης των φυλακισμένων

Permalink

Στο Guantanamo, από την πρώτη κιόλας μέρα, οι φυλακισμένοι έφτιαχναν τέχνη από το τίποτα, και πάντα, τιμωρούνταν γιατί το έκαναν αυτό.

Πρόσφατα, το Αμερικανικό Πεντάγωνο ήρε την απαγόρευση που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ, στα έργα αυτά των φυλακισμένων.

Έτσι, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου οργανώνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες μια έκθεση επιλεγμένων τέτοιων έργων με σκοπό να αναδειχθεί η σημασία της καλλιτεχνικής έκφρασης ακόμη και υπό δεσμά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 και ώρα 18:00.

Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο Mansoor Adayfi, καλλιτέχνης και πρώην φυλακισμένος του Guantanamo, ο οποίος πέρασε 14 χρόνια στη φυλακή αυτή ενώ ήταν αθώος. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία του, και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει για την εμπειρία του.

Κατά την εκδήλωση ο ανθρωπολόγος Στρατής Βογιατζής θα παρουσιάσει το πρότζεκτ «Πατέντ(α)», που αφορά ευρεσιτεχνίες, κατασκευές και καλλιτεχνήματα κρατουμένων των ελληνικών φυλακών. Οι κρατούμενοι προέβησαν σε αυτές τις δραστηριότητες προκειμένου να ανταπεξέλθουν με τη σκληρή πραγματικότητα του εγκλεισμού, εφευρίσκοντας λύσεις τόσο πρακτικές όσο και μεταφορικές χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα. «Κάθε πατέντα είναι ένα κρυπτογράφημα της εμπειρίας της κάθειρξης, που ρίχνει φως στις άγνωστες πτυχές της ζωής σε εξαίρεση», τονίζει ο κ. Βογιατζης.

Το πρότζεκ χρηματοδοτήθηκε από Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και έλαβε σάρκα και οστά με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Columbia.

Μετά την τελετή εγκαινίων, θα προβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «142 χρόνια». Περισσότερα για το ντοκιμαντέρ εδώ: https://142years.tvxs.gr/


(Visited 5 times, 1 visits today)

Read more:
353087-e_paraitese
Η παραίτηση…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close