Πρωτοβουλία Κούλογλου για την προστασία των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών

Permalink

Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, συναντήθηκαν χθες στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, Έλληνες Ευρωβουλευτές για να συζητήσουν την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συζητήθηκε στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου σχετικά με την εφαρμογή έκτακτων αυτόνομων εμπορικών μέτρων για την εξαγωγή ελαιόλαδου από την Τυνησία προκειμένου να ενισχυθεί η χώρα μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιουνίου 2015.

Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας στο ΕΚ Μανώλης Κεφαλογιάννης, το Ποτάμι, ο Μιλτιάδης Κύρκος ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στη συζήτηση και η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Τη στήριξή της εξέφρασε και η Ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με την πρόταση κανονισμού, 35 000 τόνοι ελαιόλαδου της Τυνησίας θα μπορούν να εξάγονται αδασμολόγητα στην ΕΕ για δύο χρόνια υπό τη μορφή αυτόνομου εμπορικού μέτρου γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει στρέβλωση στην ισορροπία της αγοράς ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ευρωβουλευτές δήλωσαν ενήμεροι για την προσπάθεια που γίνεται και συμφώνησαν ότι δεν είναι αντίθετοι στο να στηριχθεί η οικονομία της Τυνησίας αλλά με την παράλληλη προστασία των Ελλήνων και Ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών. Ο Στέλιος Κούλογλου ενημέρωσε για τις σχετικές τροπολογίες που έχει καταθέσει με στόχο την προστασία των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών, ενώ ταυτόχρονα ζητάει από την Επιτροπή να πραγματοποιήσει μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην αγορά η πρότασή αυτή και να λάβει θέση σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων για τους Ευρωπαίους παραγωγούς. Όλοι οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενημέρωση ενώ υπήρχε δέσμευση από όλες τις πλευρές για επαγρύπνηση και αλληλοενημέρωση στο θέμα αυτό και τις εξελίξεις στις πολιτικές τους ομάδες.

Το θέμα αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια του Στρασβούργου τον Ιανουάριο του 2016.

Δείτε εδώ το σχέδιο έκθεσης:

https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2015/EL/1-2015-460-EL-F1-1.PDF

https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2015/EL/1-2015-460-EL-F1-1.PDF

Ακολουθούν οι δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο Στέλιος Κούλογλου:

Amendment 1

The European Commission should take an independent impact assessment and a mid-term Review to analyse the impact of this measure and if there is any distortion in the European olive oil market. The European Commission should also assess the need for compensatory measures for European producers.

Amendment 2

An annual duty free tariff quota of 35 000 tons is opened for imports into the Union of virgin olive oil originating in Tunisia and falling within CN codes 1509 10 10 and 1509 10 90. If this measure represents a threat to the European olive oil Market, the European Commission, should have the right to suspend the Duty Free tariff rate quota of 35.000 tons of Tunisian olive oil imports and undertake measures to repair the distortion. The suspension should last, as long as needed for a return to normal conditions within the European market.


(Visited 275 times, 1 visits today)

Read more:
256168-cannabis-1
Ποιος φοβάται την κάνναβη;

Για κάποιους είναι μόδα, για άλλους αυτονόητο και για κάποιους άλλους η ίδια η καταστροφή. Ο σκοταδισμός πέρασε και μια...

Close